Anasayfa


28-02-2017
Aleksandria'daki derneğin mescidi kapatıldı!...
Veria'nın Aleksandria ilçesinde yaşayan Müslüman Türklerin kurduğu ve içinde mescidin de bulunduğu dernek polisin talimatıyla kapatıldığı bildirildi.
28 Şubat 2017 Salı



Batı Trakya'dan yıllar önce göç ederek yerleştikleri Veria (Karafere) iline bağlı Aleksandria (Gida) ilçesinde yaşayan azınlık mensuplarının kurduğu dernekte Kur'an kursu ile ibadethane olarak kullanılan mescit ve dernek lokalinin kapatıldığı ifade edildi.

Derneğin tüzüğünde Kur'an kursu ve dini etkinlikler yapma maddesi bulunmasına rağmen mescidin polis tarafından kapatması ve kullanılmasına yasak getirilmesi bölgede yaşayan azınlık toplumunda üzüntü ve tepki yarattı. 2015 yılından bu yana faaliyette olan mescit ve Kur'an kursu ile dernek lokalinin kapatılması, gerek olayın yaşandığı ve Batı Trakya'dan göç eden soydaşların yaşadığı Aleksandria'da, gerekse Batı Trakya'daki Türkler arasında "ibadet özgürlüğüne kısıtlama" olarak nitelendirildi.

"MESCİT İÇİN ÇALIŞMA İZNİ İSTEDİLER"
İmathia (Veria) İli Müslümanları Eğitim, Kültür ve Spor Derneği Başkanı Hüseyin Hüseyinoğlu GÜNDEM'e yaptığı açıklamada, emniyete çağrıldığını ve mescidin de bulunduğu derneğin kapatılması için talimatın polis tarafından verildiğini söyledi. Hüseyinoğlu şöyle dedi: "Biz bunun üzerine kendi aramızda bir değerlendirme yaptık. Hocamızla konuştuk. Derneğimizdeki mescidin, yani Cuma ile teravih namazlarının kılındığı ve çocukların Kur'an kursu dersleri yaptığı mescidin çalışma izni olmadığını söylediler. Biz de kendilerine burasının iki yıldan bu yana faaliyette olduğunu, iki yıldır Cuma namazı kılındığını, Kur'an kursu derslerinin yapıldığını söyledik. Tüzüğümüzde bu maddelerin olduğunu söyledik. Yani dernek olarak Kur'an kursu yapılabileceği, İslam dinine göre ibadetlerin yapılabileceği gibi konular yaptığımız değişiklikle tüzüğe girdi. Bu da onaylandı. İki yıldır da bu şekilde faaliyet gösteriyoruz. Buna rağmen ibadet yeri için ayrıca Eğitim ve Din İşleri Bakanlığı'ndan izin almamız gerektiğini söylediler. Ne diyeceğimiz bilemiyorum, çok şaşkınız ve çok üzgünüz."

"MESCİDİ KAPATMAK ZORUNDA KALDIK"
17 Şubat Cuma günü polisler tarafından çağrıldığını ve sözkonusu kararın kendilerine iletildiğini anlatan dernek başkanı Hüseyin Hüseyinoğlu, "Burasının ibadet yeri olarak kullanılamayacağını, böyle bir iznin olmadığını söylediler bana. Ben de tabii ki çok şaşırdım. Derneğimiz ve dernekteki küçük mescidimiz iki senedir bu şekilde çalışıyor. 'İbadet yeri olarak kullanmak için çalışma izni başvurusu yapacaksınız' dedi polisler. 'Eğitim ve Din İşleri Bakanlığı'ndan izin almanız gerekiyor' dediler. 'Ve o izin çıkana kadar da burasını kapatmak zorundasınız' dediler. Biz de istemeye istemeye mescidi ve derneği kapatmak zorunda kaldık. Zaten dernekle mescit aynı yerde" dedi.

"ÇOCUKLARIMIZIN İÇİNDE ALLAH SEVGİSİ VE ALLAH KORKUSU OLSUN Kİ DİÄžER İNSANLARA DA ZARAR VERMESİNLER, BUNU İSTİYORUZ"
Yunanistan'ın birçok yerinde faaliyet gösteren derneklerin bir bölümünün ibadethane olarak kullanıldığını ifade eden Hüseyinoğlu, "Gerek Atina'da, gerek Selanik'te ve gerekse başka yerlerde derneklerin bir kısmı ibadet yeri olarak kullanılıyor. Bizimki de öyle. Ama biz bunu tüzüğümüze de koyduk. Onlara, 'biz çocuklarımızın dinsiz imansız olmasını istemiyoruz' dedim. 'İçlerinde Allah korkusu, Allah sevgisi olsun istiyoruz' dedim. 'Böyle doğru ve dürüst insan olsun ki yarın öbürgün senin çocuğuna zarar vermesin' dedim. Çocuklarımız dinsiz imansız olmasınlar diye uğraşıyoruz. Bu mescitte çocuklarımıza Kur'an kursu veriyoruz ve Cuma namazı kılıyoruz. Hepsi bu. Bunun kimseye bir zararı yok. Bu duruma en çok çocuklar üzüldü. Hatta ilk günlerde bazı çocuklara söylemedik bile."

"GİRİŞİMLERİMİZ OLACAK"
Dernek başkanı Hüseyin Hüseyinoğlu, sorunun çözüme kavuşması için önümüzdeki günlerde bölgenin milletvekilleri ve yerel yöneticileriyle görüşmek istediklerini belirterek, "Bu problemin ortadan kalması için girişimlerimiz olacak inşallah" dedi.

DİN GÖREVLİSİ MUSA ÇOLAK
Konuyla ilgili olarak GÜNDEM'e konuşan din görevlisi Musa Çolak, olayın 17 Şubat Cuma günü yaşandığını söyledi. İki yıldan bu yana Aleksandria'daki derneğin mescidinde din görevlisi olarak hizmet verdiğini belirten Musa Çolak, "Burada yaşayan kardeşlerimiz uzun yıllar boyunca din hizmeti almak istemişler. Ben iki yıldır burada Kur'an kursu hocalığı ve Cuma günleri ile Ramazan'da imamlık yapıyorum. Batı Trakya'dan buraya göç etmiş yaklaşık bin kişi yaşıyor Aleksandria'da. Kendileriyle çok güzel bir diyaloğumuz ve işbirliğimiz var. Özelllikle çocuklar çok zeki ve öğrenmeye meraklı. Zaten bu duruma en çok da onlar üzüldü." dedi.

"MESCİDİ KAPATMAMAMIZ HALİNDE BİZE SUÇÜSTÜ UYGULAMASI YAPABİLECEKLERİNİ SÖYLEDİLER"
Polislerin derneği kapatmamaları halinde suçüstü işlemi yapacaklarını söylediklerini anlatan din görevlisi Musa Çolak şöyle konuştu: "17 Şubat Cuma günü Aleksandria'da Cuma namazı kıldırmaya giderken dernek başkanımız Hüseyin bey aradı. 'Bugün Cuma namazı kılmayabiliriz' dedi. 'Polise gitmemiz gerekiyor' dedi. Ben de derneğe vardığımda polislerin orada olduğunu gördüm. 'İzniniz yok, burasını kapatmak zorundasınız' dediler. 'Bakanlıktan çalışma izni almanız gerekiyor' dediler. Ben onlara kanunsuz bir şey olmadığını, yapılan herşeyin tüzükte olduğunu ve bu tüzüğün onaylandığını söyledim. Polis, burasını kapatmak zorunda olduğumuzu ve eğer açık tutulursa bize suçüstü işlemi yapacağını ifade etti. Yani bize suçüstü yöntemi uygulayabileceğini söyledi. İzniniz yok, oraya giremezsiniz dediler. Eğer burasının çalışmasını istiyorsanız o zaman mescidi ortadan kaldırırsınız dediler. Ben iki yıldır burada imamlık ve Kur'an kursu hocalığı yapıyorum. Herşey tüzükte yer alıyor. Şu anda 30'a yakın öğrencimiz var. Bu çocuklar Kur'an-ı Kerim'i öğrenmeye çalışıyor. Cuma günleri Cuma namazı ve Ramazan ayında da teravih namazı kılınıyor ve mevlit okunuyor. Tüm olay bu. Çok da güzel bir ortam vardı. Buradaki soydaşlar derneğe ve mescide sahip çıkıyor. Şu anda biz orada ibadetimizi yerine getiremiyoruz. Derneğe giremiyoruz. Olay, hepimizi çok üzdü. İnşallah bir an önce bu haksızlık son bulur."

Haberler


Metios, Topsidis’in ticari faaliyetlerinin araştırılması için adalete başvuracak

Endonezya Büyükelçisi Garanis’i ziyaret etti

İbrahim Şerif’in hayatını anlatan kitap İskeçe’de tanıtılacak

DMTE, Yunanistan Eyaletler Birliği kongresine ev sahipliği yapacak

Atina Belediye Meclisi, Gazze ve Lübnan için ateşkes çağrısı yaptı

32 bin küçükbaş hayvan itlaf edildi

Son ankette SİRİZA baraj seviyesinde, Kasselakis’in partisi ise yüzde 6,5

Özgür Ferhat, Tarım ve Gıda Bakanı Çiaras ile görüştü

Yakıt yardımı için başvurular başladı

Miçotakis, Avrupa’nın iç enerji piyasasının güçlendirilmesini istedi

GTGB’de ‘Yaratıcı Çocuk’ etkinlikleri devam ediyor

Dedeağaç’ta turizmin nabzı tutuldu: En çok Türkiye’den turist geliyor