Anasayfa


23-03-2017
Ankara’da “Rumeli – Balkan Buluşması”
Balkanlar’da yaşayan Türklerin temsilcilerinin katılımıyla Türkiye Cumhurbaşkanlığı’nda “Rumeli – Balkan Buluşması” gerçekleştirildi.
23 Mart 2017 Perşembe



Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi'nde, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca düzenlenen "Rumeli - Balkan Buluşması"nda Balkan Federasyonu üyelerini kabul etti.

Burada bir konuşma yapan Erdoğan, sözlerine "Rumeli-Balkan Buluşması'nın hayırlı olmasını diliyorum, organizasyonda emeği geçen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu başta olmak üzere, herkese teşekkür ediyorum." diyerek başladı.

“MUSTAFA KEMAL DE RUMELİLİYDİ”

Batı Trakya, Bulgaristan ve Balkanlardan gelenlerin Türkiye'nin göçmeni değil, asli evladı olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, salonda bulunanlara, şöyle seslendi: "Sizlerin dedeleri, ataları başka bir yere değil, ana yurtlarına, baba evlerine geldiler. Bir asır önce yaşadığımız Balkan faciası yüreğimizde öyle derin bir yara açmıştır ki Çanakkale'de askerimiz, subayımız gözünü kırpmadan ölümün üzerine yürümüştür. Kendisi de Rumelili olan Gazi Mustafa Kemal, 'Balkan utancını bir daha görmektense, burada ölmeyi tercih ettiğini' söylüyor."

Erdoğan'ın, "Bugün hamdolsun Türkiye gibi bir vatanımız, Türkiye gibi bir sığınamız, Türkiye bir geleceğimiz var." ifadesi üzerine, salondaki konuklar, "Sizin gibi başkanımız var." yanıtını verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin bugünlere gelmesini, Rumeli ve Balkanlar başta olmak üzere, ülkenin bulunduğu coğrafyanın dört bir yanından hicret ederek, kendilerine Türkiye'de yeni bir hayat kuranların emeklerine borçlu olduklarını kaydetti.

“KİMSENİN TOPRAĞINDA EGEMENLİĞİNDEN GÖZÜMÜZ YOK”

Ortak kader ve tarih birlikteliğinin önemine işaret eden Erdoğan, şunları söyledi: "2023 hedeflerimiz, kendimizle beraber tüm kardeşlerimizin de huzuru, güvenliği, refahı, istikbali için 2023 ve 2071 vizyonlarımızı, coğrafyamızın her köşesindeki kardeşlerimizle ortak hayallerimiz üzerine inşa ediyoruz. Bizim kimsenin toprağında, egemenliğinde gözümüz yok. Biz kardeşlerimizin, soydaşlarımızın tüm mağdur ve mazlumların haklarının, hukuklarının korunması için mücadele veriyoruz. Aslında bu mücadele bizimle birlikte tüm insanlığın ortak görevidir ama söz konusu Müslüman olunca, söz konusu Türk olunca maalesef dünyanın pek çok yerinde gözlerin yumulduğuna, kulakların tıkandığına, kalplerin karardığına şahit oluyoruz. Biz asla böyle davranamayız. İnsan, yüreğinin bir kısmından, kolunun, bacağının, gözünün, kulağının birinden vazgeçer mi? Biz de Rumeli ve Balkanlar başta olmak üzere, hiçbir kardeşimizden vazgeçmeyiz, vazgeçemeyiz."

“BALKANLAR’DA ALTIN GİBİ SOYDAŞLARIMIZ VAR”

Erdoğan, bir Rumeli türküsünün "Benim bugün ahım var, gamım, efkarım var. Bilmiş olsan, görmüş olsan altın gibi yarim var." şeklindeki sözlerini anımsatarak, "Gamımız, efkarımız da olsa biz biliyoruz ki Rumeli de Balkanlar'da ve hatta Avrupa'da altın gibi soydaşlarımız, kardeşlerimiz var." dedi.
Son günlerde Hollanda başta olmak üzere, Avrupa'da yaşanan hadiselere işaret eden Erdoğan, "Vatandaşlarımıza yönelik insanlık dışı tutuma hep birlikte şahit olduk. Türkiye ve Türk milleti olarak bu vatandaşlarımızı nasıl sahipsiz bırakabiliriz? Ne pahasına olursa olsun elbette onların haklarını ve hukuklarını korumanın çabası içinde olacağız." diye konuştu.

BULGARİSTAN SEÇİMLERİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 26 Mart Pazar günü Bulgaristan'da seçimlerin yapılacağını anımsatarak, konuşmasına şöyle devam etti: "Oradaki soydaşlarımıza, kardeşlerimize sesleniyorum. Bulgaristan seçimlerinin huzur içinde geçmesini, adil ve şeffaf bir şekilde neticelenmesini temenni ediyorum. Oradaki bazı baskıların gerçekleştiğini görmek, duymak bizi ciddi manada üzmektedir. Bir taraftan 'demokrasi' diyeceksin ama öbür taraftan oradaki Türklere ciddi manada baskı yapacaksın, bu olacak iş değil. Bir taraftan 'Avrupa Birliği müktesebatı' diyeceksin, öbür taraftan Avrupa Birliği müktesebatının tam tersini işleyeceksin, bu olacak iş değil. Biz burada o soydaşlarımızın hakkını talep ettik, onların yanında yer alma hakkına sahibiz. Her yerde ve her zaman olduğu gibi Bulgaristan seçimleri konusunda da demokrasi ve hukuk içinde hareket edileceğini temenni ediyorum. Çeşitli Balkan ülkelerinde yakın zamanlarda yapılacak seçimler konusunda da aynı temennileri dile getiriyoruz."

VATANDAŞLIK, ÇALIŞMA İZNİ VE SOSYAL GÜVENLİK HAKKI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rumeli ve Balkan Türklerinin sorunlarının çözümü konusunda, devlet olarak eskiden beri çok önemli çalışmalar yürüttüklerini belirtti. Son dönemde Çalışma ve Sosyal Güvelik Bakanlığının, beş ilde düzenlediği çalıştaylar ve diğer kurumlarla gerçekleştirdiği ortak faaliyetlerle, sorunların çözümü konusunda önemli mesafe kat ettiğini vurgulayan Erdoğan, şöyle devam etti: "Bu çerçevede Türk vatandaşlığına kabulle ilgili, önceden başvuru süresinden sayılmayan vizeler, 5 yıllık süre kapsamına alındı. Böylece ikamet izni ile bu sıkıntılar büyük ölçüde çözüldü. Çeşitli sebeplerle ülkemize giriş yaptıkları halde vatandaşlık kazanamamış birinci derece akraba ve vatansız statüsünde olanlar konusunda ise istisnai bir uygulama yoluna gidildi. Bu kişiler 5 yıllık ikamet şartı aranmadan Türk vatandaşlığına kabul edildi. Bir başka önemli gelişme; birinci derece yakınları vatandaşımız olduğu halde, ülkemizde ikamet etmeyenlerin 53 lira gibi cüzi bir prim ödemesiyle genel sağlık sigortası kapsamına alınmasıdır. Bu haktan, ülkemizde herhangi bir yakını olmadığı halde, bakanlıktan muafiyet belgesi alanlar da yararlanabilecektir. Böylece ülkemizle irtibatı olan tüm kardeşlerimizin sağlık kuruluşlarımızın hizmetlerinden faydalanabilmesini de sağlamış olduk."

“15 GÜN İÇİNDE ÇALIŞMA İZNİ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Batı Trakya, Bulgaristan ve Balkanlardan gelenlere, talepleri halinde 15 gün içinde çalışma izni verilerek bu konudaki sıkıntıların da çözüldüğüne değindi. Türkiye olarak 1992 yılından beri Rumeli'den ve Balkanlardan gelip Türkiye'ye gelip eğitim-öğretim gören 10 bin üniversite öğrencisine burs verdiklerini anımsatan Erdoğan, eğitim ücretinden barınmaya, sağlık sigortasından cep harçlığına kadar her türlü ihtiyaçları karşılanan bu öğrencilere daha geniş imkanları sağlamanın çabası içinde olduklarına işaret etti. "Kayıt ücreti, denklik ve diplomalar konusunda yaşanan sorunların en kısa sürede çözüleceğini ümit ediyorum, gerekli talimatları verdik." diyen Erdoğan, tüm bu çalışmalarda emeği olan Başbakan Yardımcısına, bakana ve ekip arkadaşlarına, ilgili tüm kurum ve kuruluşlara şükranlarını sundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye büyüdükçe, güçlendikçe, zenginleştikçe bundan tüm herkesin faydalanacağını belirtti.

Erdoğan, bu arada, konuklarına, içinde bulundukları Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi'nde ilk defa bir konser verileceğini duyurdu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 16 Nisan'da ülkede sandık başına gidileceğine dikkati çekerek, Cumhurbaşkanliği hükümet sistemi konusunda bilgi verdi.

BAŞBAKAN YARDIMCISI TUĞRUL TÜRKEŞ

Bu arada Türkiye Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, "Balkan-Rumeli Buluşması"nda Balkan Federasyonu üyelerini kabulünde ber konuşma yaptı. Balkanların Türkiye için sıradan bir coğrafya olmadığını belirten Türkeş, bazı Balkan şehirlerinin, coğrafi olarak İstanbul'a, çoğu Anadolu şehrinden bile daha yakın olduğunu vurguladı.

Osmanlı Devleti'nin ölüm-kalım mücadelesi verdiği "Fetret Devri"nde, devletin toparlanıp yeniden kurulduğu yerin Balkanlar olduğuna işaret eden Türkeş, bu coğrafyanın geleceğini şekillendiren Balkan Savaşları'nın, Türkiye'nin de en büyük dramlarından biri olduğunu dile getirdi. Türkeş, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunda Balkanlardan gelenlerin fikren ve bedenen ciddi emekleri olduğunu belirterek, "Türkiye de başlı başına bir Balkan ülkesidir ve tarihin şu güzel cilvesine bakınız ki, uzun yıllardır Türkiye'ye göç eden Balkanlı kardeşlerimizle, şimdi, başka coğrafyalardan gelen göçleri birlikte göğüslüyoruz. Bugün Türkiye, bağımsızlık, egemenlik ve toprak bütünlüğüne saygı ilkeleri çerçevesinde bütün Balkan ülkeleriyle ikili ilişkilerini dostça bir şekilde sürdürürken, bu ülkelerle çoklu platformlardaki işbirliğine de büyük özen göstermektedir." ifadesini kullandı.

"Siyasi diyalog", "herkes için güvenlik", "azami ekonomik entegrasyon" ve "bölgedeki kimlik çeşitliliğinin muhafazası" konularının, Türkiye'nin Balkanlara yönelik politikasının ana sütunlarını teşkil ettiğine işaret eden Türkeş, Türkiye ile Balkanlar arasındaki ilişkinin, sadece ortak tarihsel bağlar ve coğrafi yakınlıkla izah edilemeyeceğini vurguladı.

Türkeş, Balkan coğrafyasıyla, bir yandan tarih arşivlerinin pekiştirdiği birlik duygusunu hissederken, bir yandan da ekonomik ilişkilerin sağladığı karşılıklı bağların güçlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI MEHMET MÜEZZİNOĞLU

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, özellikle 1990'lı yıllarda Bosna'daki Müslümanların katliamıyla başlayan süreçte Balkanlarda yaşanan acıyı en derinden hissedenlerden biri olduğu söyledi. Göç ettiği topraklara, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile birlikte gitme fırsatı yakalamasının tarif edilemez bir duygu olduğunu dile getiren Müezzinoğlu, bu duyguyu kendisine yaşattığı için Erdoğan'a teşekkür etti.

Müezzinoğlu, Balkan kökenlilerin merhametli, mütevazi ve mert olduğunu belirterek, "Gerek Balkanların farklı köşelerinde gerekse son 150 yıldır Balkanlarda yaşanan kan, gözyaşı, asimilasyon politikaları ve zulümler dolayısıyla anavatana gelen ve anavatandaki yaklaşık 61 ilde bulunan Balkan göçmeni kardeşimiz kendilerini, daima bu milletle ve bu milletin bölünmez bir parçası gibi hissediyor. Balkanlardaki hangi kardeşimiz olursa olsun Türkiye güçlüyse bizde burada güçlüyüz diyor." ifadesini kullandı.

Balkan göçmenlerinin beklenti ve taliplerine ellerinden geldiğince cevap vermeye çalıştıklarına değinen Müezzinoğlu, "Bu anlamda ilgili Balkan dernekleriyle son üç aydır, Ankara'da başlayan İzmir, Bursa, Aydın, İstanbul ve Adana'da yapılan çalıştay ve çalışmalarda önemli kararlar aldık. İnşallah gerek ikame tezkereleri gerek oturma izinleri gerek vatandaşlık işlemleriyle ilgili gerekse sağlık hizmetleri alma anlamında bu milletin unsuru olma gibi haklar, onları bu ülkenin vatandaşları gibi hissettirmeye devam edecek." diye konuştu.


Haberler


Danışma Kurulundan Şükrü Tufan için taziye mesajı

1 Mayıs kutlamalarında ‘Filistin’e özgürlük’ sloganları atıldı

İskeçe Azınlık Ortaokulu - Lisesi Okul Aile Birliğinden Başkonsolos Ünal’a ziyaret

Özgür Ferhat’tan 1 Mayıs kutlaması

İTB Gençlik Buluşmaları’ndan ‘Memleketimi Tanıyorum’ projesi

Gümülcine Eski Başkonsolosu Şükrü Tufan hayatını kaybetti

Batı Trakya Camileri Din Görevlilerinden Başkonsolos Ünal’a ziyaret

İskeçe Azınlık Ortaokulu – Lisesi yöneticileri sorunlarını Hüseyin Zeybek’e iletti

Gümülcineli doktor Rıdvan Molla Hüseyin dağ koşusunda birinci oldu

İTB’den Ilıca’da Hıdırellez şenliği

İskeçe’de Bratankova ve Basaykova köylerinde hatim etkinliği

Yassiköy stadına otomatik sulama şebekesi