Anasayfa

10-04-2017
ABTTF, 2016 ABD Yunanistan İnsan Hakları Raporu'ndaki eksikleri rapor etti
Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), Amerika Birleşik Devletleri (A.B.D.) Dışişleri Bakanlığı'nın 2016 Yunanistan İnsan Hakları Raporu'ndaki Batı Trakya Türkleri ile ilgili hususlara yorum ve cevap niteliğinde bir rapor hazırlayarak ABD Dışişleri Bakanlığı ile diğer ilgili diplomatik misyonlara iletti.
10 Nisan 2017 Pazartesi

Paralel raporunda ABTTF, ABD raporunda yüzeysel ve eksik bir biçimde yer alan konulara açıklık getirmekle birlikte bölgede yaşanan yeni gelişmeleri aktardı.

ABTTF: BATI TRAKYA TÜRKLERİNİN POMAK VE ROMANLARA BASKI UYGULADIÄžI İDDİASI GERÇEK DIŞI!

"Trakya'daki Müslüman azınlık" ifadesi ile Batı Trakya Türklerinin sorunlarının kısmen yer bulduğu rapora karşılık olarak ABTTF, Lozan Barış Antlaşması ile azınlık statüsü tanımlanan Müslüman azınlığın etnik kimliğinin Türk olduğunun mübadele sözleşmesinde açıkça belirtildiğini kaydetti. Raporda Trakya'daki Müslüman azınlık içerisindeki Pomak ve Roman toplulukların "Türkçe konuşan topluluk"un baskısına maruz kaldığı yönündeki iddialara yanıt olarak ABTTF, bu iddianın gerçeği yansıtmadığının altını çizdi.

BEKİR USTA GRUBU DAVALARINDA YUNANİSTAN SOMUT BİR ADIM ATMAZSA BAKANLAR KOMİTESİ İKİNCİ ARA KARAR ALACAK

Batı Trakya Türklerine ait isminde "Türk" kelimesi geçen derneklerin kapatıldığını ve yeni derneklerin kayıt edilmediğini belirten ABTTF, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşınan Bekir Usta grubu davaları ile bilinen üç ayrı davada haksız bulunmasına rağmen Yunanistan'ın mahkeme kararlarını ısrarla uygulamadığını dile getirdi. Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'nin Mart 2017'deki son incelemesini aktaran ABTTF, Eylül 2017'ye kadar Yunanistan'ın somut sonuçlar doğuran adımlar atmaması halinde Bakanlar Komitesi'nin ikinci bir ara karar alacağını belirtti.

BATI TRAKYA TÜRK TEMSİLCİLERİNE YÖNELİK ADLİ KOVUŞTURMALAR TOPLUM GENELİNE GÖZDAÄžI VERMEK VE TOPLUMU YILDIRMANIN ARACI HALİNE DÖNÜŞTÜ

Polisin sahip olduğu aşırı yetkiye ilişkin olarak ABTTF, Batı Trakya Türk temsilcilerine yönelik adli kovuşturmaların toplum geneline gözdağı verme ve toplumu yıldırmanın bir aracı haline dönüştüğünü ifade ederek Yassıköy Belediye Başkanı İsmet Kadı'nın sözlü talimat üzerine polis tarafından yolu kesilerek göz altına alınmasını eleştirdi. Paralel raporunda ABTTF, İskeçe Seçilmiş Müftüsü Ahmet Mete ile Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif'in müftülük makamını gasp iddiasıyla suçlanmalarının toplum geneline verilmek istenen bir mesaj olduğunu belirtti. Yine ABTTF, Batı Trakya Türklerinin siyasi alandaki temsilcisi olan Dostluk, Eşitlik, Barış (DEB) Partisi Başkanı ve Başkan Yardımcısına yönelik suçlamalar kapsamında başlatılan adli kovuşturmaların bölgede yaşayan Türk toplumuna gözdağı verilmek amacını taşıdığını belirtti.

YUNAN HÜKÜMETİ TEK TARAFLI BİR DAYATMA İLE MÜFTÜ SORUNUNA ÇÖZÜM GETİRME BAHANESİYLE DİNİ ÖZERKLİÄžİ TAMAMEN YOK ETMEYE HAZIRLANIYOR

Miras ve medeni hukuk alanlarında müftülerin şer'i hukuk yetkileri ile donatılmış olduğu ifade edilen rapora yanıt alarak ABTTF, Batı Trakya Türklerinin uluslararası antlaşmaları ile tanımlanmış kendi dini liderlerini seçme hakkının Yunan devleti tarafından 1991'den bu yana gasp edildiğini ifade ederek bugün şer'i yetkileri kullanan müftülerin devlet tarafından atanmış müftüler olduğunun altını çizdi. Müftü konusunda yaşanan son gelişmeleri aktaran ABTTF, son olarak müftü makamının modernize edilmesi amacı ile bir komisyon kurulduğunu ancak bu komisyonda Batı Trakya Türkü bulunmamasını eleştirerek devletin tek taraflı bir biçimde dini alandaki özerkliği kaldırmaya hazırlandığı yönünde endişelerin olduğunu dile getirdi.

BATI TRAKYA TÜRKLERİNİN EÄžİTİMDEKİ ÖZERKLİÄžİ HİÇE SAYILIYOR

Ayrımcılık başlığı altında eğitimdeki özerk yapının tahrip edildiğini belirten ABTTF, Rodop ve İskeçe'de Batı Trakya Türklerinin nüfusunun çok olmasına karşın bu illerde yalnızca birer ortaokul bulunmasını eleştirdi. Bununla birlikte ABTTF, Batı Trakya Türklerinin eğitimde özerk olmasına karşın ekonomik gerekçeler ile öğrenci sayısının az olduğu okulların kapatılması uygulamasına azınlık okullarının da dahil edilmesini neticesinde bölgedeki azınlık okullarının sayısının azaldığını kaydetti.

ABTTF BATI TRAKYA TÜRKLERİNE KARŞI FİZİKİ VE SÖZLÜ SALDIRILARI RAPOR ETTİ

Batı Trakya Türklerine yönelik nefret temelli fiziki ve sözlü saldırıların raporda yer bulmamasını eleştiren ABTTF, 2016 yılı ile Ocak-Nisan 2017 döneminde yaşanan saldırıları ayrıca rapor etti. Bu çerçevede diğer saldırılar ile birlikte ABTTF neo-Nazi Altın Şafak Partisi'ne mensup milletvekillerinin Mart 2016'da Brüksel'de ABTTF tarafından gerçekleştirilen bir etkinliğe yaptığı saldırı ile Aralık 2017'de Atina'da DEB Partisi tarafından gerçekleştirilen etkinliğe yaptığı saldırıyı ayrıntıları ile aktardı.

Haberler


SİRİZA’nın yeni başkanı Sokratis Famellos oldu

Milletvekili Zeybek, Encümen Heyeti ve Okul Aile Birliğinin yeni bina talebini meclise taşıdı

Millet gazetesine açılan tazminat davası ertelendi

SİRİZA Partisi yeni başkanını seçiyor

‘Olimpik İşbirliği 24’ tatbikatı İskeçe’de yapıldı

Nafplion’daki tarihi Türk hamamı restore edilecek

İstanbul’da Uraloğlu – Stilyanidis görüşmesi

BTAYTD Kadınlar Kolundan Demircik köyünde etkinlik

Dünya bu kararı konuşuyor: Hangi ülkeler Netanyahu’yu tutuklayacak?

Hakan Fidan: ‘Batı Trakya Türk Azınlığın sorunlarının çözümünün takipçisi olacağız’

Celal Bayar Azınlık Lisesinde ’Öğrenci Pazarı’na yoğun ilgi

Macaristan Başbakanı, Netanyahu hakkındaki tutuklama emrini tanımayacağını açıkladı