Anasayfa

22-04-2017
Yaka İKE Tesisi kiraz alımına hazır
Batı Trakyalı iş adamı Levent Sadık Ahmet, Batı Trakya'da bir ilke imza atmaya hazırlanıyor. Önümüzdeki günlerde hizmete girecek olan Yaka İKE Kiraz İşleme Tesisi Yönetim Kurulu Başkanı Levent Sadık Ahmet, bu tesisin bölge ekonomisine önemli katkılar sağlayacağını söyledi.
22 Nisan 2017 Cumartesi



Bir kaç hafta içerisinde kiraz alımına başlanacak tesisin inşaatına 2016 yılının Kasım ayı sonunda başlandığını kaydeden Levent Sadık Ahmet, yoğun bir çalışma temposuyla tesisi yaklaşık altı aylık bir süre içerisinde tamamladıklarını söyledi. Tüm personelin büyük bir özveri ile çalıştığını ifade eden Sadık Ahmet, "Tesisin kurulumunda görev alan ekiplere teşekkür ederim. Bilhassa çocukluk arkadaşlarımla çalıştım. Bu benim en büyük gururum. Bunun yanında ağırlıklı olarak bölge ekonomisine daha fazla katkı sağlamak amacıyla Rodop ilindeki şirketlerle çalışmayı tercih ettim. Herkese çok teşekkür ediyorum." dedi.

GÜNDEM'in sorularını yanıtlayan Levent Sadık Ahmet, üreticiden teslim alınan kirazın tesiste hangi aşamalardan geçeceğini anlattı. Sadık Ahmet tesisin işleyişiyle ilgili olarak şu bilgileri verdi: "Öncelikle üreticiden teslim alınan kirazın kalitesi kontrol edilip mal kabül işlemi yapılır. Ardından kiraz önce şoklama dediğimiz 'hydrocooler' cihazına girer. Bu cihazda üreticiden satın alınan 22-23 dereceler civarındaki kiraz, 15 ila 17 dakika arasında, kirazdaki çekirdek dahil sıcaklığı 3 dereceye düşer. Kirazın raf ömrünü arttırmak için yapılan bu işleme şoklama diyoruz. Şoklamadan çıkan kiraz kalibratöre gelir. Burada kiraz su havuzuna girerek diğer aşamalardan geçmek üzere yolculuğuna başlar. İlk etapta bu cihazlar sayesinde kirazların saplarına kesim işlemi yapılıyor. Daha sonra raylar üzerinde sıralı halde olan kirazların fotoğrafı çekilmek süretiyle belirli bir düzen eşliğinde optik gözler ya da tarayıcılar diyebileceğimiz cihazların önüne gelir. Şunu ayrıca belirtmekte fayda olduğunu düşünüyorum; Bunun içerisinde 36 tane optik göz var ve saniyede 4 bin tane fotoğraf çekiyor. Bu optik gözler aracılığıyla kirazlar ayrıştırılıyor. Son olarak bilgisayar sistemi üzerinden kalitesini kontrol ediyoruz. Tüm bu işlemler sonunda örneğin diyoruz ki; 1 ve 2 numaralı banda 26 kalibreyi gönder. 3 ve 4 numaralı banda 30 kalibreyi gönder. Bu işlemlerin sonunda alınan siparişe göre paketleme işlemi yapılıyor."

"AA SERTİFİKASINA SAHİP OLMA YOLUNDAYIZ"
İş adamı Levent Sadık Ahmet, "Şu anda Avrupa çapında ve Yunanistan'da en modern ve en büyük yatırım bizim fabrikamızda mevcuttur. Şu an itibariyle bundan daha modern bir tesis yok. Bir diğer önemli konu da sahip olduğumuz sertifikalardır. Bu sertifikaların en yükseği A kategorisidir. Ama bunun bir yükseği de çift AA kategorisidir. Bizim amacımız sertifikasyonda çift AA'ya sahip olmaktır. Danışmanlarımızdan elde ettiğim bilgilere göre, çok büyük bir olasılıkla Türkiye'de, Yunanistan'da ve bir çok Avrupa ülkesindeki tesislerde olmayan çift AA sertifikasına sahip olacağız. Bu da bölgemiz için çok büyük bir kazanım olacaktır." diye konuştu.

"YAKA BÖLGESİNDE 300 SERTİFİKALI KİRAZ ÜRETİCİMİZ VAR"
Bölgedeki kiraz bahçelerinin geliştirilmesi ve iyileştirilmesiyle ilgili çok ciddi bir çaba gösterdiklerinin altını çizen Levent Sadık Ahmet, atılan bu adımın üretici tarafından kabul gördüğünü, bu durumun kendilerini son derece memnun ettiğini söyledi. Budama eğitimi, ilaçlama, suni gübreleme gibi kiraz üreticilerine yönelik mini seminerler vererek üretime yönelik bilgi paylaşımında bulunduklarını ifade eden Sadık Ahmet, burada farklı bir yöntem kullandıklarını dile getirdi. İş adamı Levent Sadık Ahmet sözlerine şöyle devam etti: "Tesis sertifikasının dışında üreticinin de AB normlarına göre sertifikalı olması lazım. Bu da şu demektir; kullandığınız ilacın, gübrenin insan sağlığına zararlı olmaması gerekir. Biz bunun da eğitimini verdik. Şu anda Yaka bölgesinde 300 tane sertifikalı kiraz üreticimiz var. Bizim en büyük kazanımlarımızdan bir tanesi de bu olmuştur. Bu 300 üreticinin tamamının ne zaman, hangi saatte, hangi ilacı kullandığını bizler çok iyi biliyoruz. Bu yüzden bizler tesis olarak AA sertifikasını almaya hak kazandık."

Sadık Ahmet, tesiste işlenecek olan kirazın ağırlıklı olarak Uzakdoğu ülkelerine ihraç edileceğini de sözlerine ekledi.
Tesislerde en üst hijyen standartlarına sahip olduklarını da kaydeden Levent Sadık Ahmet, işçilerin mesaiye başlamadan önce tırnak, saç, sakal kontrolü gibi genel temizlik kurallarına uymaları gerektiğini vurguladı.

34 dönüm arazi üzerine kurulan Yaka İKE Kiraz İşleme Tesisi, 1.800 metrekare kapalı alan üzerine inşa edildi. Tesis 2,7 milyon euroya mal oldu.

Haberler


SİRİZA’nın yeni başkanı Sokratis Famellos oldu

Milletvekili Zeybek, Encümen Heyeti ve Okul Aile Birliğinin yeni bina talebini meclise taşıdı

Millet gazetesine açılan tazminat davası ertelendi

SİRİZA Partisi yeni başkanını seçiyor

‘Olimpik İşbirliği 24’ tatbikatı İskeçe’de yapıldı

Nafplion’daki tarihi Türk hamamı restore edilecek

İstanbul’da Uraloğlu – Stilyanidis görüşmesi

BTAYTD Kadınlar Kolundan Demircik köyünde etkinlik

Dünya bu kararı konuşuyor: Hangi ülkeler Netanyahu’yu tutuklayacak?

Hakan Fidan: ‘Batı Trakya Türk Azınlığın sorunlarının çözümünün takipçisi olacağız’

Celal Bayar Azınlık Lisesinde ’Öğrenci Pazarı’na yoğun ilgi

Macaristan Başbakanı, Netanyahu hakkındaki tutuklama emrini tanımayacağını açıkladı