Anasayfa

20-05-2017
Nurhan Atasoy: "Enerjinizi kendi kimliğinizi korumak için toplayın"
BAKEŞ'ten "Osmanlı - Türk Kültür ve Sanatının Avrupa'da Yansımaları" konferansı
20 Mayıs 2017 Cumartesi



Batı Trakya Azınlığı Kültür ve Eğitim Şirketi (BAKEŞ) "Osmanlı-Türk Kültür ve Sanatının Avrupa'da Yansımaları" konulu konferans 19 Mayıs Cuma günü Gümülcine Türk Gençler Birliği'nde düzenlendi.

BAKEŞ tarafından organize edilen konferansa konuşmacı olarak Türkiye'den Prof. Dr. Nurhan Atasoy katıldı. Konferans sonunda Atasoy'un "Hep birlikte enerjinizi kendi kimliğinizi korumak için toplayın. Büyüklerinizin sizlere anlattıklarını notlar alarak tutun. Söz uçar, yazı kalır. Aksi takdirde çocuklarınızı kaybedersiniz" sözleri katılımcılardan büyük alkış aldı.

Konferansta ilk olarak Eyalet Meclis Üyesi Mustafa Katrancı ve Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif söz alarak, katılımcıları selamladılar ve etkinliğin gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür ettiler.

"TÜRK TARİHİNİN ENVANTERİ ÇIKARILMAMIŞ MUHTEŞEM BİR GEÇMİŞİMİZ VAR"

Türkiye'nin Gümülcine Başkonsolosu Ali Rıza Akıncı başta BAKEŞ olmak üzere bu etkinliğin gerçekleşmesinde emeği geçenleri tebrik etti. Prof. Dr. Nurhan Atasoy'un dünya çapında tanınmış bir bilim insanı olduğunu söyleyen Başkonsolos Akıncı sözlerine şöyle devam etti: "Türk tarihi ve Osmanlı tarihiyle ilgili bir çok ön yargının ortadan kalkmasına, bir çok ilgisizliğin devre dışı kalmasında emeği geçen bir insandır. Örneğin 17. yüzyıla kadar Avrupa'da bahçe adına sadece 'Yeşillik' anlaşılırmış. Nurhan hocamız çiçek kavramını Avrupa bahçeciliğine girişini Türkler sayesinde olduğunu bütün dünyaya ispat etmiş bir insandır. Bu şu açıdan çok önemlidir; Bize tarih daha çok zaferler ve yenilgiler etrafında anlatılır. Gerçek anlamda sosyal, bilim ve sanat tarihini anlama fırsatımız olmuyor. Bugün eski Mısır'la ilgili ne biliyorsunuz? diye soracak olursak, hemen hemen herkes piramitleri anacaktır. Oysa bizim bu anlamda henüz Türk tarihinin envanteri çıkarılmamış muhteşem bir geçmişimiz var. Türk kültürünün birikimlerini bizler de biliyoruz. Bu alan daha çok keşif yapılması, arkeolojik kazı yapılması gereken bir alandır. Böyle olmadığı için de bazı iftiralara, yanlış propagandalara maruz kalıyoruz ve bazen de kendimiz inanabiliyoruz. Dolayısıyla bu hepimiz ve özellikle sizler için çok önemlidir."

"BURADA ÖZELLİKLE SİZLERİN VE HEPİMİZİN KİMLİÄžİMİZİ İYİ TANIMAMIZ GEREKİR"

"Sizinle birlikte olmaktan çok mutluyum" diyerek sözlerine başlayan Prof. Dr. Atasoy, "Herkesin ve her Türkün yapabileceği bir şeyler vardır. Herhangi bir mevkiide olmamıza gerek yoktur. Bir çiftçinin de, bir bilim adamının da yapabileceği bir şey vardır. Muhakkak bir şeyler bulmalıyız. Bizler bu mücadeleyi el ele vererek çalışarak yapabiliriz. Burada özellikle sizlerin ve hepimizin kimliğimizi iyi tanımamız gerekir. Biz neyiz? Bunu bildiğimiz zaman kuvvetimiz artacaktır" diye konuştu.

SİZLERİN YERLEŞMİŞ OLDUÄžUNUZ BU TOPRAKLAR, OSMANLI'NIN AVRUPA'YA ADIM ATTIÄžI İLK TOPRAKLARDIR"

Batı Trakya'da gördükleriyle coşkulandığını ve buraya coşkun hislerle geldiğini dile getiren Atasoy, "Burada gördüklerim beni çok coşturdu. Ne kadar güzel çalışmalar yapıyorsunuz. Daha da iyi örgütlenip, daha da kuvvetli işler yapmanız gerekir" ifadelerini kullandı. "Sizlerin yerleşmiş olduğunuz bu topraklar, Osmanlı'nın Avrupa'ya adım attığı ilk topraklardır" diyen Atasoy, yapmış olduğu çalışmalarda Avrupa'da bir çok eserin Türk kültürünün etkisi altında kaldığını kaydetti. Atasoy, Türk varlığının Avrupa'da kültürüyle, etkisiyle var olduğunu belirtti.
Prof. Dr. Nurhan Atasoy, Osmanlı'da kaftan kıyafeti, çeşitli işlemeler, giyim ve motifler üzerine Avrupa'da yapmış olduğu çalışmalarından bahsederek söz konusu çalışmaların Avrupa'da önemli bir yerinin olduğunun altını çizdi.

"HEP BİRLİKTE ENERJİNİZİ, KENDİ KİMLİÄžİNİZ İÇİN TOPLAYIN"

Atasoy sözlerini, "Biz Türkler hem varlığımızı sürdürmüşüzdür, hem Avrupa'da kültürümüzle etki yapmışızdır. Ancak kendimiz bunun farkında değiliz. Hep birlikte enerjinizi, kendi kimliğiniz için toplayın. Büyüklerinizin sizlere anlattıklarını notlar alarak tutun. Söz uçar, yazı kalır. Aksi takdirde çocuklarınızı kaybedersiniz" diyerek tamamladı.

GTGB'deki konferansa katılanlar arasında Türkiye'nin Gümülcine Başkonsolosu Ali Rıza Akıncı ve eşi Hülya Akıncı, Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif, Doğu Makedonya Trakya Eyalet Meclis Üyesi Mustafa Katrancı, DEB Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ramadan Duban, BAKEŞ Genel Müdürü Pervin Hayrullah, Gümülcine Türk gençler Birliği Başkanı Necat Ahmet, Şapçı Azınlık Kültür ve Folklor Derneği Başkanı Ahmet Deli, Kurcalı Kadınlar Derneği Başkanı Dilek Adalı Osman, Batı Trakya Türk Kadın Platformu Sözcüsü Sibel Osmanoğlu, BİHLİMDER Başkanı Mehmet Emin Ahmet, Gümülcine Celal Bayar Azınlık Ortaokulu ve Lisesi Encümen Heyeti Başkanı Ahmet Arif Emin, TOÇEK Tiyatro Topluluğu Yönetmeni Şükran Raif ve çok sayıda izleyici yer aldı.


Haberler


Kasselakis partisinin adını açıkladı

Rodop’ta SİRİZA üyeleri Sokratis Famellos’u tercih etti

Bulgaristan, Şengen Bölgesi’ne tam katılıma hazırlanıyor

Yassıköy Belediyesi kanal ve hendekleri temizliyor

Milletvekili Ferhat’tan yurt dışı emeklileri için soru önergesi

Batı Trakya’da Öğretmenler Günü kutlaması

SİRİZA’nın yeni başkanı Sokratis Famellos oldu

Milletvekili Zeybek, Encümen Heyeti ve Okul Aile Birliğinin yeni bina talebini meclise taşıdı

Millet gazetesine açılan tazminat davası ertelendi

SİRİZA Partisi yeni başkanını seçiyor

‘Olimpik İş Birliği 24’ tatbikatı İskeçe’de yapıldı

Nafplion’daki tarihi Türk hamamı restore edilecek