Anasayfa


12-07-2017
Büyükelçi Halit Çevik’in İskeçe temasları
Türkiye’nin Atina Büyükelçisi Yaşar Halit Çevik, 10 – 11 tarihlerinde Batı Trakya’ya yaptığı ziyaretin ikinci gününü İskeçe iline ayırdı.
12 Temmuz 2017 Çarşamba



Büyükelçi Çevik İskeçe’de ilk olarak Bandak Et İşleme Tesisi'ni ziyaret etti. Çevik ve beraberindekiler, tesis hakkında işletme sahipleri ve yetkilileri tarafından bilgi aldı.

İSKEÇE MÜFTÜLÜĞÜ ZİYARETİ
Türkiye’nin Atina Büyükelçisi Yaşar Halit Çevik, İskeçe Müftüsü Ahmet Mete’yi makamında ziyaret etti. Büyükelçi Çevik, Müftü Mete, İskeçe SİRİZA Milletvekil Hüseyin Zeybek ve çok sayıda İskeçeli din görevlisi tarafından karşılandı. İskeçe Müftüsü Ahmet Mete, yapılan görüşmede Büyükelçi Çevik’e müftülüğün çalışmaları hakkında bilgi verdi.

İSKEÇE TÜRK BİRLİĞİ
Büyükelçi Çevik daha sonra İskeçe Türk Birliği’ne (İTB) geçti. Büyükelçi Çevik, dernek başkanı Ozan Ahmetoğlu ve diğer yöneticileri ile ellerinde çiçeklerle bekleyen İTB halk oyunları ekibi tarafından kaşılandı.

İTB Başkanı Ozan Ahmetoğlu yaptığı konuşmaya, Büyükelçi Halit Çevik’e ziyaretinden dolayı teşekkür ederek başladı. İTB’nin Batı Trakya Türkleri’nin kurduğu ilk sivil toplum kuruluşu olduğuna dikkat çeken Ahmetoğlu, adı geçen birliğin İskeçe’deki tüm azınlık kuruluşlarının ve temsilcilerinin ortak bir platformu olduğunu belirterek, bu tarihi derneğe tüm kurumların ve kişilerin destek verdiğini söyledi. İTB’nin isminde ‘Türk’ kelimesi bulunduğu için resmiyetinin elinden alındığını ve 30 yılı aşkın süredir bir hukuk mücadelesi verdiğini hatırlatan Ahmetoğlu, 2008 yılında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin İskeçe Türk Birliği’ni haklı bulmasının üzerinden 9 yıl geçmesine rağmen Yunanistan’ın hala mahkeme kararını uygulamadığını vurguladı. İTB Başkanı Ahmetoğlu, “Biz bu mücadelemizi bundan sonra da sürdüreceğiz. Eninde sonunda uluslararası mahkeme kararının uygulanacağına ve İTB’nin resmiyetinin iade edileceğine inanıyoruz. Böylece ülkemiz Yunanistan’da Avrupa Konseyi’nin uyarılarına maruz kalmaz.” dedi.

Ahmetoğlu, İTB’nin biçki, dikiş nakış, halk oyunları, resim, müzik kolları ve futbol takımıyla çok sayıda gencin sosyalleşmesine katkı sağladığını, Türk kültürünü yaşattığını ifade ederek, bu mücadelede en büyük desteği Batı Trakyalı ve özellikle de İskeçeli soydaşlardan aldığını belirtti. Ahmetoğlu, Batı Trakya Türkleri’nin ilk derneği olan ve 1927 yılında kurulan İskeçe Türk Birliği’nin bu yıl 90. yılını kutladığını da kaydetti.

BÜYÜKELÇİ ÇEVİK: “BATI TRAKYA TÜRK AZINLIĞININ DÜNYADAKİ AZINLIKLAR ARASINDA MÜSTESNA BİR YERİ VAR”
Türkiye’nin Atina Büyükelçisi Halit Çevik, İTB’de kendisini karşılayan kalabalık gruba yaptığı konuşmada, Batı Trakya’nın geçmişinde tarihi sosyal kurumlar bulunduğunu, bunlardan birinin de İskeçe Türk Birliği olduğunu belirterek, “İskeçe Türk Birliği’nin 90 yıllık mazisi var. Büyük misyonu var. Batı Trakya’daki kurumlar bu misyonlarını ilelebet sürdüreceklerdir.” dedi.

Batı Trakya Türk azınlığının, dünyadaki azınlıklar arasında müstesna yere sahip olduğunu, tarihten gelen ve uluslararası anlaşmalardan kaynaklanan hakları bulunduğunu vurgulayan Çevik, “Bu hakların mücadelesi yasal zeminde hukuk yoluyla yürütülüyor. İTB’nin yargı süreci hala devam ediyor. Benim inancım, sonunda AB camiasının bir parçası olarak hukukun üstünlüğü galebe çalacak ve bugün çekilen sıkıntılar zail olacaktır.” diye konuştu.

Büyükelçi Çevik, “Azınlıkların durumunun düzelmesinin, mutlu ve huzurlu şekilde bulundukları toplumun bir parçası olarak yaşamalarının ikili ilişkiler açısından büyük önem arzettiğini” vurgulayarak, bunun Türk-Yunan ilişkilerine katkı sağlayacağını söyledi.

Başka alanlarda da sorunlar bulunduğunu, ancak azınlık sorunurun direkt insanla ilişkisi olduğunu belirten Çevik şunları kaydetti: “Onun için hep birlikte bu soruna çözüm mantığı ile yaklaşarak halletmememiz gerekiyor. Bizim amacımız, gayretlerimiz bu yöndedir. İnanıyorum ki günün birinde bu sorunlar çözülecek ve mutlu, huzurlu şekilde hep birlikte beraberce yaşayacağız. Ben uzun meslek hayatımda Türk-Yunan ilişkilerine katkı sağlamaya çalışıyorum. İnancım, Türk-Yunan ilişkilerinin eninde sonunda olumlu mecraya ineceği yönünde.”

İSKEÇE AZINLIK LİSESİ ZİYARETİ
Büyükelçi Halit Çevik daha sonra İskeçe Muzaffer Salihoğlu Azınlık Ortaokul ve Lisesi’ni ziyaret etti. Çevik ve beraberindekiler okul sahibi Saime Kırlıdökme, okul müdürü Selçuk Fehmi ve öğretmenler tarafından karşılandı. Okul yöneticisi Rıza Kırlıdökme, Büyükelçi Çevik’e okulu gezdirerek bilgi verdi. Büyükelçi Çevik daha sonra öğretmenlerle görüştü. Çevik ayyrıca kısa bir süre önce yapımına başlanılan yeni derslik çalışmalarıyla ilgili bilgi aldı.

KETENLİK VE ŞAHİN’DE COŞKULU KARŞILAMA
Türkiye’nin Atina Büyükelçisi Yaşar Halit Çevik, eşi Nihal Çevik, Türkiye’nin Gümülcine Başkonsolosu Ali Rıza Akıncı ve eşi Hülya Akıncı ile diğer yetkililer daha sonra İskeçe’nin Balkan bölgesine hareket etti.

Büyükelçi Çevik, Ketenlik köy meydanında şarkılar ve konfetilerle coşkulu bir şekilde karşılandı. Ketenlik Eğitim ve Kültür Derneği Asbaşkanı Ahmet İmam yaptığı konuşmada, Büyükelçi’ye ziyaretinden dolayı teşekkür etti. Asbaşkan İmam, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ziyaretini beklediklerini vurguladı. Ketenlik’te Mustafçova Belediye Başkanı Cemil Kabza, DEB Partisi Genel Başkanı Mustafa Ali Çavuş, Milletvekili Hüseyin Zeybek, İskeçe Müftüsü Ahmet Mete, Türkiye’nin Gümülcine Başkonsolosu Ali Rıza Akıncı ve Türkiye’nin Atina Büyükelçisi Yaşar Halit Çevik birer konuşma yaptı. Çevik, azınlık toplumunun, Yunan vatandaşları olarak asli vatandaşlık haklarından ve Türk kültüründen faydalanmasının en büyük arzusu olduğunu ifade ederek, bu yöndeki çalışmaları desteklediğini belirtti.
Büyükelçi Çevik, Ketenlik Halk Kütüphanesi ile Ketenlik Folklor Müzesi’ni de ziyaret ederek gençlerden bilgi aldı.
Çevik ve beraberindeki kalabalık heyet daha sonra Şahin köyüne geçti.

Bölgedeki en büyük Türk köyleri olan Ketenlik ve Şahin’de soydaşlar tarafından sevgi gösterileriyle karşılanan Çevik, kendisine gösterilen ilgiye teşekkür ederek, bölgede yaşayan soydaşların gönlünde özel bir yeri bulunduğunu söyledi.
Şahin’de köy din görevlisi İlter Meço’nun yanı sıra Mustafçova Belediye Başkanı Cemil Kabza, DEB Partisi Genel Başkanı Mustafa Ali Çavuş, Milletvekili Hüseyin Zeybek, İskeçe Müftüsü Ahmet Mete, Türkiye’nin Gümülcine Başkonsolosu Ali Rıza Akıncı ve Türkiye’nin Atina Büyükelçisi Yaşar Halit Çevik konuştu.
Şahinlililerin ısrarla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı da aralarında görmek istediklerini söylemesi üzerine, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da bölgeyi ziyaret etme arzusunda olduğunu belirten Çevik, bu konudaki dilek ve arzuları Erdoğan'a iletme sözü verdi.
Büyükelçi Çevik köy meydanındaki konuşmalardan sonra Şahin Vakıf Evi’ni ziyaret ederek burada Şahinli soydaşlarla sohbet etti.
Büyükelçi Çevik’e İskeçe ziyareti sırasında Gümülcine Başkonsolosu Ali Rıza Akıncı, İskeçe Müftüsü Ahmet Mete, SİRİZA İskeçe Milletvekili Hüseyin Zeybek, Mustafçova Belediye Başkanı Cemil Kabza ve Dostluk Eşitlik Barış Partisi Başkanı Mustafa Aliçavuş’un yanı sıra azınlık kurum ve kuruluşlarının temsilcileri eşlik etti.

Haberler


Güney Meriç’te muhteşem Hıdırellez kutlaması

GTGB eski başkanlarından Rıdvan Hatipoğlu vefat etti  

ABD’deki üniversite öğrencileri Gazze’deki sivillerle dayanışma için açlık grevi başlattı

İTB Gençlik Kolu üyeleri futbol maçında buluştu

Milletvekili Ferhat doludan zarar gören bölgeyi ziyaret etti

ABTTF Mihaloliakos’un tahliye kararına tepki gösterdi

GTGB olağan genel kurula gidiyor

DEB Partisinden Mihaloliakos’un serbest bırakılma kararına tepki

Dolu yağışı ekili alanlara zarar verdi

Yassıköy Belediyesinde yangınla mücadele toplantısı

Dedeağaç’daki FSRU’nun ticari kullanımı erteleniyor

İskeçe Azınlık Ortaokulu – Lisesinin bina sorununun çözümü için başbakana mektup