24-09-2018
BTTÖB ve İTB'den okul eylemlerine destek
Batı Trakya'daki azınlık okullarında okutulan ve Frangudaki programı tarafından hazırlanan Yunanca ders kitaplarının kaldırılarak, yerine devlet okullarında eğitim yapılan Yunanca ders kitaplarıyla eğitime geçilmesi talebiyle başlatılan okul eylemlerine Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği (BTTÖB) ile İskeçe Türk Birliği (İTB) destek verdi.
BTTÖB ve İTB yayınladıkları yazılı açıklamalarla velilerin kararıyla başlatılan boykota destek vererek sorunun çözüme kavuşması için çağrıda bulundu.
BTTÖB: "AZINLIK EÄžİTİMİNDEKİ YUNANCA DERS KİTABI SORUNU VELİLERİN TALEPLERİ DOÄžRULTUSUNDA ÇÖZÜLSÜN"
Konuyla ilgili olarak Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği'nden yapılan açıklama şöyle:
"Her yeni eğitim ve öğretim yılına güzel umutlarla ve temennilerle başlıyoruz. Lâkin azınlık eğitimi hükümetler tarafından yıllar içerisinde hep tek taraflı alınan kararlar, azınlığın Lozan Antlaşması'nda elde ettiği hakları hiçe sayarak çıkarttıkları kararnameler, genelgeler ve yasalar yüzünden karmaşık hale getirildiği için, her eğitim yılına yeni sorunlarla başlamak zorunda kalıyoruz.
Batı Trakya Azınlık Okulları Encümenler Birliği Derneği'nin geçmiş yıllarda azınlık okullarında okutulan Yunanca ders kitabının yetersizliğini vurgulayan, azınlık okullarında da devlet okullarında okutulan Yunanca ders kitabının okutulmasını talep eden açıklamaları ve söylemleri oldu.
Yetkililer maalesef bu istekleri görmezlikten gelip, dikkate almadılar. Azınlık okullarında Yunanca eğitiminin seviyesini yükseltmek adına yapılan bu girişimlerin göz ardı edilmesi anlaşılır bir tutum değildir. Azınlık okullarında okutulan ve Frangudaki ders kitapları olarak tanımlanan kitapların kaldırılmasını ve yerine devlet okullarında okutulan Yunanca ders kitaplarının konulmasını talep eden encümenler ve veliler, taleplerinde çok haklıdırlar.
İlgili Bakanlığın yaptığı açıklama ile kitapları öğretmen tercihine bırakması, konuyu gerektiği gibi ciddiye almadığını gösterir. Azınlık okullarının gerçek sahiplerinin veliler ve onları temsil eden encümenler olduğunu, encümenlere rağmen encümenlerin kabul etmediği kararları kimsenin alamayacağını, alınsa bile bu kararların antidemokratik kararlar olacağını hatırlatmak isteriz.
Devlet okullarına giden yüzlerce azınlık çocuğu devlet okullarında okutulan Yunanca ders kitabı ile öğrenim görürken sorun yaşanmıyor da, azınlık okullarına giden azınlık çocuklarının aynı kitaptan öğrenim görmeleri mi sorun yaratıyor? Bu tür "ben dedim oldu" mantığı ile yapılan bu yaklaşımı ne veliler ne encümenler ne de toplumumuz artık kabul etmiyor. Bu dayatmaya karşı ilk boykot kararını İskeçe Merkez Türk Azınlık İlkokulu Encümen Heyeti ve velileri aldı. Diğer okullarımızın da benzer kararlar aldığı bilgisi geliyor.
Çocuklarımız eğitim ve öğreniminden daha fazla mahrum edilmeden, encümen ve velilerimizin talepleri doğrultusunda sorunun ivedilikle çözümlenmesini beklediğimizi, Batı Trakya Türk öğretmenler Birliği olarak velilerimizin ve encümenlerimizin yanında olduğumuzu kamuoyuna saygıyla duyururuz."
İSKEÇE TÜRK BİRLİÄžİ’NDEN DESTEK MESAJI
İskeçe Türk Birliği'nden yapılan konuyla ilgili açıklamada da azınlık okullarında başlatılan eylemlere destek verildi. İTB'nin açıklamasında "azınlık eğitiminin iyileştirilmesi için verilen mücadelenin desteklendiği vurgulandı.
İskeçe Türk Birliği'nin açıklamasında şu ifadelere yer verildi:
"İskeçe Türk Birliği olarak Batı Trakya'da "Azınlık Eğitimi"nin iyileştirilmesi için verilen mücadeleyi desteklediğimizi belirtmek isteriz.
Bu bağlamda, azınlık okullarında eğitim yapılan Yunanca kitapların değiştirilmesi ve Frangudaki programı kapsamında hazırlanan kitapların yerine devlet okullarında okutulan Yunanca kitaplarla eğitime geçilmesi talebiyle, İskeçe Merkez Türk Azınlık İlkokulu Encümen Heyeti ve Okul Aile Birliği ile öğrenci velilerinin boykot kararı aldığını hatırlatırız. İskeçe Merkez Türk Azınlık İlkokulu'nda iki günlük boykotun ardından İskeçe'ye bağlı Kireççiler Türk Azınlık İlkokulu öğrenci velilerinin de boykot kararı aldığını öğrenmiş bulunuyoruz.
Okullarımızda yaşanan "Yunanca kitap kargaşası"nın, Batı Trakya Türk Azınlık Eğitimi'nde yaşanan sorunların sadece bir kısmını oluşturduğunu belirterek, öğrenci velileri tarafından daha iyi bir azınlık eğitimi için başlatılan mücadeleyi desteklediğimizi ve bunun yaşanan problemlerin çözümü için vesile olmasını temenni ettiğimizi vurgulamak isteriz.
İskeçe Merkez Azınlık İskece Merkez Azınlık İlkokul Encümen Heyeti, ve Okul Aile Birliği tarafından yayınlanan açıklama şöyle:
Bizler, İskece Merkez Azınlık İlkokul Encümen Heyeti, Okul Aile Birliği ve Öğrenci Velileri olarak çocuklarımızın eğitim hakkını teminat altına almak istiyoruz. Bu doğrultuda uzun zamandan beri yetersiz olan Frangudaki programının sona ermesini ve Devlet Okullarindaki kitapların müfredata (azınlık eğitim sistemine) girmesini talep ediyoruz. Yıllardan beri okulumuzda okutulan Yunanca kitapların değişmesi gerektiğini, düşük seviyede olduğunu belirttik fakat hiç bir sonuç elde edemedik. Bu sebeple uzun vadede sonuçlar elde etmek ve çocuklarımızın eğitim sorununa bir çözüm getirmek amacı ile okulumuzu kapatmaya karar veriyoruz. Bu kararımızı sonuna kadar destekliyoruz."