Anasayfa


11-10-2018
ABTTF ve İTB’den Avrupa Konseyi’ne çalışma ziyareti
Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) ve İskeçe Türk Birliği (İTB), 9-10 Ekim tarihlerinde Strazburg’daki Avrupa Konseyi’ne çalışma ziyaretinde bulundu.
11 Ekim 2018 Perşembe



ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu ve İTB Başkanı Ozan Ahmetoğlu, 10 yıldır AİHM kararının uygulanmasını bekleyen İTB davasını gündeme taşıdılar.

ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu, İTB Başkanı Ozan Ahmetoğlu ve ABTTF Uluslararası İlişkiler Direktörü Melek Kırmacı Arık’tan oluşan Batı Trakya Türk heyeti, Strazburg’da siyasi ve bürokratlarla görüşmeler gerçekleştirdi.

Çalışma ziyareti kapsamında Avrupa Konseyi AİHM Kararları İnfaz Dairesi Müdürü avukat Nikolaos Sitaropulos ile aynı dairede görevli hukukçu Dimitrios Kalogiros’la görüşen ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu ve İTB Başkanı Ozan Ahmetoğlu, Ekim 2017’de Yunanistan parlamentosunda 4491/2017 sayı ve tarihli yasanın kabul edilmesini izleyen dönemde İskeçe Türk Birliği’nin Trakya İstinaf Mahkemesi’ne yaptığı başvurunun reddedildiğini aktardı. Görüşmede, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin 2008 yılında verdiği İTB kararının Yunanistan tarafından uygulanması gereği bir kez daha vurgulandı. Ayrıca, AİHM kararlarının uygulanması amacıyla 2017 yılında hazırlanan ancak Yunanistan parlamentosundaki yoğun tartışmalardan sonra değiştirilerek kabul edilen 4491/2017 sayılı yasanın yürürlüğe girmesinden sonra İskeçe Türk Birliği dava sürecinde yaşanan gelişmeler ele alındı.

9 Ekim’de AİHM kararlarının Avrupa Konseyi üyesi devletler tarafından uygulanması konusunda rapor hazırlayan AKPM Yunan Ulusal Heyeti üyesi ve eski dışişleri bakanlarından Evangelos Venizelos’la da görüşen Ahmetoğlu ve Habipoğlu, Yunanistan’dan AİHM kararlarını uygulamasını istediler.

10 Ekim tarihinde AKPM AİHM Kararlarının Uygulanması Alt Komisyonu Başkanı Eka Beselia ile görüşen Halit Habipoğlu, İTB davasına ilişkin gelişmeleri aktardı.

“Ulusal Azınlıklara Mensup Kişilerin Haklarının Teşvik Edilmesi” başlıklı raporu kaleme alan AKPM Eşitlik ve Ayrımcılıkla Mücadele Komisyonu Başkan Yardımcısı Viorel Riceard Badea ile görüşen heyet, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın etnik Türk kimliğinin tanınması, dernek kurma özgürlüğü, eğitim ve din özgürlüğü alanlarında karşılaştıkları tüm güncel sorunları Badea’ya aktardı.

Heyet, müftülüklerin yapısını ve işleyişini düzenleyen cumhurbaşkanlığı kararnamesine özel olarak dikkat çekerken, Yunanistan’ın Müslüman Türk toplumunun dini özerkliğini açıkça ihlal ederek dini işleyişi tamamıyla devlet kontrolüne aldığını aktardılar.

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Vekili Claudia Lam ve Danışman Matthieu Birker ile görüşen Halit Habipoğlu, Batı Trakya Türk toplumunun güncel sorunlarını aktararak Komiser’in ofisini bilgilendirdi.

Batı Trakya heyeti, Strazburg'daki Avrupa Konseyi ziyaretinde, Kırım Tatarlarının lideri, Ukrayna milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ile de görüştü.

Haberler


Mihaloliakos’un tahliyesine tepkiler

AP milletvekili Daly: ‘Ursula von der Leyen ve AB’nin eylemleri (Gazze’deki) soykırımı mümkün kıldı’

İskeçe Azınlık Ortaokulu - Lisesi Encümen Heyetinden milletvekili Baran’a ziyaret

Son 15 yılın en sıcak nisan ayı

Polis UCLA kampüsüne takviye güçlerle müdahale ediyor

Mihaloliakos cezaevinden çıkıyor

Başkonsolos Ünal ve eşi GTGB Yeni Nesil Kolu yönetimini ağırladı

Dışişleri Bakanı Yerapetritis, Filistin Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Mustafa ile görüştü

Ruvikonas Öğrenci Grubu, Atina’daki ABD Büyükelçiliği önünde Filistin bayrağı açtı

Danışma Kurulundan Şükrü Tufan için taziye mesajı

1 Mayıs kutlamalarında ‘Filistin’e özgürlük’ sloganları atıldı

İskeçe Azınlık Ortaokulu - Lisesi Okul Aile Birliğinden Başkonsolos Ünal’a ziyaret