04-11-2018
"Mineral Yollar" projesiyle kaplıca turizmi canlandırılacak
Mustafçova Belediyesi uluslararası projeye öncülük ediyor.
İskeçe ilindeki tek azınlık belediyesi olan Mustafçova Belediyesi Başkanı Cemil Kabza, belediye olarak yaptıkları çalışmalar ve yakın zamanda hayata geçirilmesi planlanan "Mineral Paths" (Mineral Yollar) projesi hakkında GÜNDEM'e konuştu.
Yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Cemil Kabza şu ifadeleri kullandı: "Bizler, 2014 yılında belediyeyi devraldığımız andan itibaren geçmiş yönetimlerden çekmecelerde bulmuş olduğumuz hazır projelerden bazılarını değerlendirmeye çalıştık ve Mustafçova'daki çocuk parkını Tarım Bakanlığı'nın programına dahil ettik. Bu proje 2015 yılında tamamlandı. Arkasından Ilıca köyündeki banyolarda yatırım yapmak istedik ve yatırımlara yönelik bir ivme kazandırdık. 630 bin euroluk bir çevre düzenleme projesini yine Tarım Bakanlığı'nın programına dahil ettik. O projemiz de tamamlandı. Yine Ilıca Banyolar Mahallesi'nde "yeşil kasa" dediğimiz programa dahil ettiğimiz eski otel binasının yenilenmesi projesini hayata geçirdik. Bu da tamamlandı. Bu proje kapsamında otelin birinci katına kadınlara ve erkeklere ayrı olmak üzere iki Türk usülü hamam yaptık. İnşaallah yakın zamanda faaliyete geçecek."
"DURAKLAMA DEVRİ YAŞANDI"
Yunanistan'da yaşanan ekonomik kriz sebebiyle yerel yönetimlerde bir duraklama dönemine girildiğini söyleyen Cemil Kabza, "Bu duraklama döneminde Yunanistan'da iki genel seçim geçirdik, ardından halk oylaması, sermaye kontrolleri yani 'capital controls' dediğimiz sıkıntılarla uğraştık. Aynı zamanda ülke genelindeki belediyelerde olduğu gibi bizim belediyemizde de bütçemizin kısıtlanması sorunu ile uğraşmak durumunda kaldık. Bunlar yetmiyormuş gibi yerel yönetimlerle ilgili kanun değişiklikleri de bizleri bir duraklama dönemine sürükledi. Tabii bu sadece bizim belediyemizde değil, Yunanistan genelindeki yerel yönetimlerde yaşanan ortak bir sorundu.
Maalesef bu dönemde, yani 2016 ve 2017 yıllarında Avrupa Birliği'nin finansman programları konusunda bütün belediyelerde olduğu gibi bizde de bir duraklama dönemi yaşandı." diye konuştu.
"KETENLİK'E BİYOLOJİK ARITMA TESİSİ"
Ekonomik kriz dönemindeki duraklama süresinde boş durmadıklarını ve projeler üreterek finansman aradıklarını söyleyen Kabza şöyle konuştu: "Bu çalışmalarımız neticesinde belediyemizin en büyük köyü olan Ketenlik köyüne 4 milyon 700 bin euro bütçeli biyolojik arıtma tesisi projesini tamamladık. Bu projenin finansmanı Doğu Makedonya - Trakya Eyalet Başkanlığı ESPA programından sağlanacaktır ve en kısa zamanda bu projeyi ihaleye açacağız. Bu çok büyük bir proje. Bilindiği üzere Ketenlik köyünde atık sularla ilgili ciddi bir sorun var. O yüzden bizler bu projeye öncelik verdik.
Ardından yine 2015 yılı itibariyle başlatmış olduğumuz ve alınması gereken izinler konusunda sıkıntı yaşadığımız 11 köyümüzde içme suyuyla ilgili su depoları ve yaklaşık 15 kilometre iç ve dış boru hatlarının değiştirilip yenilenmesi projemiz var. Toplam 1 milyon 920 bin euroluk bu çalışmanın projesi tamamlandı, ancak izinleri konusunda bir gecikme yaşandı. Çünkü hem Orman Bölge Müdürlüğü'nden hem de devletin ilgili birimlerinden izinlerin alınması gerekiyordu. Bu konuda son aşamaya geldik. Doğu Makedonya -Trakya Bölge Sekreterliği'nin ilan ettiği ve son başvuru tarihinin 31 Ekim olduğu konuyla ilgili programa başvurumuzu yapacağız. Bu konudaki her türlü hazırlığımız tamamdır. Finansmanı sağlandığı takdirde planımız bu yılın sonuna kadar bu projemizi de ihaleye çıkarmaktır.
İskeçe ve Gümülcine'nin ortaklaşa kurmuş olduğu 'Kalkınma Ajansı'na da iki proje sunduk. Bunlardan bir tanesi Yassıören köyünde güzel bir çocuk parkı yapılması. Diğer proje ise alanında İskeçe'de belki Doğu Makedonya - Trakya eyalet genelinde ilk olacak bir proje. Bu proje kapsamında pilot olarak altı okul belirledik ve bu okullarımıza otomatik geri dönüşüm makineleri konulacak. Bu otomatik geri dönüşüm makineleri Dolaphan, Mustafçova, Ketenlik, Gökçepınar, Şahin ve Paşevik köylerindeki okullara konulacak. Bu projeyle çocuklarımızı, gençlerimizi geri dönüşüme alıştırmayı hedefliyoruz. Çocuklarımız bu makinelere belirli sayıda pet şişe attığı zaman karşılığında, örneğin bir dondurma alabilecek değerde bir kupon sahibi olacak. Bu konuyla ilgili projemizi de 12 Ekim tarihinde sunduk ve onayını bekliyoruz.
Okullarımız ile ilgili bir diğer projemiz ise; İçişleri Bakanlığı'nın çıkarmış olduğu 'Filodimos' programı ile 132 bin euro tutarındaki okullarımızı tamir etme projemizi şu anda uyguluyoruz. Bu proje kapsamındaki çalışmalar devam ediyor ve son aşamaya gelmiş durumda.
Dahil olduğumuz bir diğer program ise 205 bin euroluk iş makinesi alımı programı. Bu projenin de ihalesi çok kısa zamanda yapılacak ve bu sayede bölgemize iki tane küçük kar küreme makinesi alınacak.
Çoçuk parklarının onarımı için de 216 bin euroluk programa dahil olduk. Bu programın projeleri de tamamlanmak üzere.
Bunların yanı sıra Kozluca yolunda toprak kaymaları gibi sorunlar sebebiyle yaşanan tehlikeleri ve sıkıntıları gidermek amacıyla 1 milyon 700 bin euroluk bir projenin finansmanını sağladık. Bu sayede o yol tehlikeli bir yol olmaktan inşallah çıkacak. Kısacası daha önce bahsettiğim o zor dönemde bizler boş durmadık. Projelendirme çalışmalarına ağırlık verdik. Bazı projelerimiz tamamlandı ve ihaleleri yapıldı; bazı projelerimiz ise tamamlanma aşamasına geldi."
"MINERAL PATHS" PROJESİ
Mustafçova Belediye Başkanı Cemil Kabza belediye tarihinde bir ilki gerçekleştirerek uluslararası bir proje olan ve "İnterreg Yunanistan - Bulgaristan" programı çerçevesinde hayata geçirecekleri "Mineral Paths" (Mineral Yollar) adlı proje hakkında bilgi verdi. Cemil Kabza şu ifadeleri kullandı: "Benim özellikle değinmek istediğim proje, Mustafçova Belediyesi tarihinde bir ilki yaşatacak olan projedir. Mustafçova Belediyesi lider partner olarak "İnterreg Yunanistan - Bulgaristan" programı çerçevesinde adı "Mineral Paths" olan bir projede yer alacak. Bu projede Mustafçova Belediyesi, Kavala'daki Dimofelia, Bugaristan'ın Haskovo bölgesindeki Mineralni Bani Belediyesi, Yakoruda Belediyesi, Sofya'daki Neofit Rilski Üniversitesi ve bir STK olmak üzere toplam altı ortağız.
Bu projemizi de gerekli mercilere sunduk. Projenin onaylanması hususunda biraz sıkıntı yaşadık. Uzun süreli bir gecikme oldu. Bu projenin onaylanması hususunda mücadelemiz oldu ve nihayetinde başardık. Bu mücadele aşamasında bize destek veren gerek ESPA programlarını yürüten birimlerin genel sekreterlerine, gerekse bölgemiz milletvekillerine ve hassaten milletvekilimiz Hüseyin Zeybek'e teşekkür etmek istiyorum. Bu konuda bizlere çok yardımları olmuştur.
Projenin onayını Ekim ayının başında aldık. Bizim sunmuş olduğumuz proje toplamda 1 milyon 420 bin tutarında bir projedir. Tabii bu projenin finansmanı konusunda ne kadarlık bir tutarın karşılanacağı henüz kesin olarak belirlenmedi. Belki tamamı onaylanır, belki bir kısmı onaylanır. Şu anda merkezi Selanik'te bulunan ilgili sekreterlik projemizi incelemektedir. Kendileri ile irtibat halindeyiz ve çok yakında projenin nihai halini bizlere gönderecekler. Bunun hemen ardından bizler gerekli adımları hızlı bir şekilde atacağız. Bu projede bizim için önemli olan bir diğer konu ise projenin yönetiminin tamamen Mustafçova Belediyesi'ne ait olacak olmasıdır. Yani diğer ortakların projelerini de belediye olarak bizler yöneteceğiz. Bu çerçevede bölgemizde yine bir ilk olarak "İnterreg Yunanistan - Bulgaristan" projesini yönetecek bir büro oluşturacağız. Bu büroda projeyi takip edecek bir veya iki kişiyi istihdam etmiş olacağız. Bu sayede diğer bütün ortakların hesapları dahi bizim kontrolümüzde olacak. Şahsen bu projeyi çok önemsiyorum. Çünkü bu vesile ile hem bölgemizin tanıtımı yapılacak hem de uluslararası alanda yerel yönetimler arasındaki işbirliği konusunda ciddi bir tecrübe edinmiş olacağız."
"KAPLICA TURİZMİNE İVME KAZANDIRMAK İSTİYORUZ"
Projenin içeriği hakkında bilgi veren Cemil Kabza, söz konusu proje ile kaplıca turizmini canlandırmak istediklerini söyledi. Cemil Kabza sözlerine şöyle devam etti: "Projenin içeriği konusuna değinecek olursak, projede ortak olduğumuz dört belediyede de kaplıca suları mevcut. Bu projede ortağımız olan üniversite bizlere teknik bilgi ve araştırma konusunda destek verecek, diğer ortağımız olan STK ise konu ile ilgili olarak yapılacak olan araştırmalarda ve tanıtımlarda destek olacak. Bu projedeki asıl amaç kuzeyden gelecek olan bir turist Kavala'nın güneş turizminden istifade edecek, ardından sıcak su turizmine geçebilmesi için Kavala'da yapılacak olan tesise gidebilecek. Oradan Ilıca'ya gelecek. Ilıca'dan Haskova'ya oradan da Yakoruda'ya geçebilecek. Bu sebeple bu projeye "Mineral Paths" yani "Mineral Yolları" adını verdik. Bir turiste iki ülkeyi kapsayan dört bölgedeki dört farklı kaplıca sularından istifade etme imkanı sağlayacak bir hizmeti sunmuş olacağız.
Öncelikle halletmemiz gereken bir alt yapı sorunumuz var. Bina sorununu halletmemiz gerekiyor. Dolayısıyla dört belediye olarak bizler bu konulara ağırlık vereceğiz. Bizler Mustafçova Belediyesi olarak Ilıca'da yukarıda bahsettiğim ve tamamlamak üzere olduğumuz iki projeye ek olarak bu program sayesinde turistlerin rahatlıkla konaklayabileceği bir mekanı yapma imkanına sahip olacağız. Ayrıntı vermek gerekirse Ilıca bölgesindeki eski yıkık halde bulunan bir reviri yenileyeceğiz. En sıcak termal suyu kaynağının olduğu bölgede bir çevre düzenlemesi yapılacak. Memkova köyü üzerinde olan iki tane tesisi yenileyeceğiz. Bu projenin hayata geçirilmesiyle Ilıca bölgesinde daha derli toplu modern bir yapıya kavuşmuş olacağız."
"7 PROJE İÇİN 352 BİN EUROLUK MADDİ DESTEK"
Yerel yönetimlerde teknik ekip ve projelendirmenin önemine vurgu yapan Cemil Kabza, "Ben burada yerel yönetimlerde teknik ekibin ve projelendirmenin çok önemli olduğunu vurgulamak istiyorum. Çünkü teknik açıdan hazır olduğunuz zaman çıkabilecek olan finansmanları takip etmeniz ve projeleri oraya dahil etmeniz çok daha kolay ve hızlı oluyor. Böylece bir çok fırsatı değerlendirme imkanına sahip oluyorsunuz. Bizim açıkçası bu konuda eksikliklerimiz vardı. Onları gidermek için çalışmalar yaptık ve yapmaya devam ediyoruz. Bu çalışmalarımız sayesinde İçişleri Bakanlığı'ndan yardım talebinde bulunduğumuz yedi projemiz yine milletvekillerimizin desteği ile bakanlık tarafından onaylandı. Bu yedi proje için bizlere 352 bin euroluk bir maddi yardım yapıldı. Bu projelerle ilgili kısaca bilgi verecek olursak; Dolaphan'daki derenin islah edilmesi projesi, Mustafçova'daki derenin bir bölümünün islah edilmesi projesi ve belediye sınırları içindeki beş bölgede spor tesislerinin yapılması projeleridir. Bu projeler çok yakın zamanda ihaleye açılmış olacak ve bunların finansmanları büyük oranda garanti altına alınmış durumda. Bana göre bu büyük bir başarıdır. Çünkü 352 bin euroluk projeye maddi destek almak kolay bir şey değil. Ayrıca Dolaphan'da Futbol Federasyonu'nun belirlemiş olduğu şartlara ve kurallara uygun, tüm maçların yapılabileceği son derece modern bir futbol sahasının inşaası amacıyla sunduğumuz projenin finansmanı için 85 bin euroluk bir ödeneğin onaylanmasını bekliyoruz. Onaylandığı an bu projemizi de hayata geçirmiş olacağız." ifadelerini kullandı.
"DEVLET TARAFINDAN SAÄžLANAN MADDİ DESTEK YETERSİZ"
Ekonomik kriz sebebiyle devletin belediyelere maddi desteğinin ciddi oranda azaldığına vurgu yapan Cemil Kabza sözlerini şöyle sürdürdü: "Okuyucularınız diyebilir ki, 'Cemil Kabza sürekli olarak projelerden bahsediyor, ancak elle tutulur somut bir şey yok.' Şunu açıkça söyleyebilirim ki durum aslında öyle değil. Örneğin son yaptığımız meclis toplantısında son yılın bütçe bilançosunu görüştük. Ortaya çıkan sonuca göre bizim belediyeyi devraldığımız dönemden itibaren belediye hiç bir yıl zarara uğramamıştır. Tam tersine bütçe fazlası vardır. Örneğin bu sene belediyemiz 155 bin euro artı göstermiştir. Önceki senelerde 100 bin euro civarında artı ortaya çıkmıştır. Dolayısıyla tüm bu süreç içerisinde belediyeye ait borçların ödenmesi konusunda hiç bir sorun yaşanmamıştır. Geçmiş yönetimlerin almış olduğu krediler faizleri ile birlikte zamanında ödenmektedir. Hiç bir memurumuza tek kuruş borcumuz yoktur. Belediye dışından işbirliği yaptığımız hiç kimseye borcumuz yoktur. Artı kasamızda kullanılmak üzere nereye kullanılacağı belli olmak şartıyla 1 milyon 100 bin euro da para bulunmaktadır. Kafalarda soru işareti kalmaması için şunu açıkça ifade etmeliyim ki bu paraların nerelerde kullanılacağı belirlenmiştir.
2010 yılından 2018 yılına kadar Mustafçova Belediyesi'ne devlet tarafından sağlanan maddi yardımlardaki kesinti %63 oranına kadar ulaşmıştır. Öncesine bakacak olursak, 2010 yılına kadar bugünkü Mustafçova Belediyesi sınırları içindeki tüm nahiyelere toplamda giren miktar 3 milyon euro civarındaydı. Bugün ise bu miktar dediğim gibi 397 bin euroya kadar düşmüştür. Bizler bu 397 bin euroluk miktar ile köy ayırımı, insan ayırımı yapmaksızın halkımızın temel ihtiyaçlarına öncelik vererek hizmet etmeye çalıştık, çalışıyoruz."
"SİYASET GELİP GEÇİCİDİR. KALICI OLAN KARDEŞLİÄžİMİZ, BİRLİK VE BERABERLİÄžİMİZDİR"
Önümüzdeki yıl Mayıs ayında yapılacak yerel seçimelere de değinen Cemil Kabza, seçimlerin huzurlu bir ortamda geçmesi tememennisinde bulunarak şunları söyledi: "Mayıs ayında yapılacak seçimlerde güçlü bir şekilde tekrar milletimizin karşısına çıkacağız ve onların desteğini isteyeceğiz. Çünkü bahsettiğim tüm projeler için verilmiş bir emek var. Bu emeklerin boşa gitmemesi gerekiyor. Açıkçası bu emeklerimizin de siyasi istismara alet olmasını istemiyoruz. O yüzden de bu projeleri biz uygulamak istiyoruz ve bunları uygulamak için milletimizden desteklerini isteyeceğiz. Umuyorum başlattığımız tüm bu çalışmaları tamamlamak da bizlere nasip olur. Biz ne kendimizden, ne özümüzden ne de bazı değerlerimizden ödün vermedik. Bu şekilde de devam etmek istiyoruz. Tabii önümüzdeki dönemde bir seçim atmosferine gireceğiz. Bu dönemde birbirimizi kırmamamız gerekiyor. Paylaşamayacağımız hiç bir şey yok. Siyaset gelip geçicidir. Kalıcı olan bizim dostluğumuz, kardeşliğimiz, birlik ve beraberliğimizdir. Önümüzdeki seçimlerde belediyemizde birliğimizin, beraberliğimizin, kardeşliğimizin galip gelmesini ve bölgemizin huzurlu bir bölge olmasını temenni ediyorum."