Anasayfa

03-03-2019
Azınlık eğitiminin sorunları uluslararası konferansta ele alındı
Batı Trakya Türk Azınlık eğitimindeki sorunlar ve çözüm önerileri Gümülcine'de düzenlenen uluslararası etkinlikte ele alındı.
3 Mart 2019 Pazar



Azınlık eğitimindeki sorunlar ve çözüm önerileri Gümülcine'de düzenlenen uluslararası etkinlikte ele alındı. "Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı Eğitimi'nde İki Dillilik ve Dünyadaki Farklı Yaklaşımlar" konulu uluslararası çalıştay ve konferans 2 Mart Cumartesi günü Gümülcine'de gerçekleştirildi.
Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği, (BTAYTD) Batı Trakya Azınlığı Kültür ve Eğitim Şirketi (BAKEŞ) ve Avrupa Batı Trakya Türkleri Federasyonu (ABTTF) FUEN ile işbirliği içerisinde "Batı Trakya Türk Azınlık Eğitiminde İki Dillilik ve Dünyadaki Farklı Yaklaşımlar - Sorunlar ve Muhtemel Çözümler" konulu uluslar arası bir konferans düzenlendi. Uluslararası etkinliğe Birleşmiş Milletler (BM) Azınlıklar Özel Raportörü Prof. Dr. Fernand de Varennes de katıldı.

DİYALOG MEKANİZMASININ EKSİKLİÄžİNE DİKKAT ÇEKİLDİ
Çalıştay ve konferansa yurt dışından akademisyenler, iki dilli eğitim konusunda uzmanlar, Batı Trakya'dan eğitimciler katıldı.

Ektinlik iki aşamalı olarak gerçekleştirildi. Sabahki bölümde uzman akademisyenler, eğitimciler ve azınlık dernekleri yetkililerinin katıldığı iki bölümden oluşan çalıştay yapıldı. Çalıştayda, Batı Trakya Türk Azınlığı eğitimindeki mevcut durum, sorunlar ve muhtemel çözüm önerileri değerlendirildi. Çalıştayda, devlet ile azınlık arasındaki diyalog mekanizmasının yokluğuna vurgu yapıldı.

İKİNCİ BÖLÜM KONFERANS
Çalışmalar öğleden sonra ise konferansla devam etti. Organizatör kurumlar adına Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği Başkanı Hüseyin Baltacı, Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu Başkanı Halit Habipoğlu ve FUEN Başkan Yardımcısı Gösta Toft açılış konuşması yaptılar.

HÜSEYİN BALTACI
Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği Başkanı Hüseyin Baltacı konuşmasında, "Eğitim konusuna çözüm bulmak, özellikle özerk olan azınlık eğitiminin kanayan yarası olan hem Türkçe hem de Yunanca, yani iki dilli eğitiminin iyileştirilmesi için çözüm üretmek en büyük hedefimizdir" diyen Baltacı, "Bugün burada dört kurumun işbirliği ile bir uluslar arası çalıştay ve şimdi de kongre düzenliyoruz." dedi.
Çalıştayda iki oturum düzenlendiğini belirten Baltacı şöyle devam etti: "Birinci oturumda, Batı Trakya'da iki dilli Azınlık Eğitimi Modeli-Mevcut Durum Zayıf ve güçlü yönleri tartışıldı. Oturum başkanlığını Doç.Dr. İbrahim Kelağa Ahmet yönetti. Bu oturumda azınlık eğitimi modellerinde iki dilliğin sorunları, mevcut durumu, eksiklikler dile getirildi. Avrupa'dan gelen uzmanlar, Türkiye'den gelen akademisyenler ve Yunanistan üniversitelerinden katılan çok değerli bilim insanları azınlık eğitimindeki teferruatlara değindiler. Batı Trakya'da bulunan sivil toplum kuruluş başkanları da azınlık eğitiminin mevcudiyetini dile getirdiler.
Gerçekleşen ikinci oturumda ise Batı Trakya'da iki dilli azınlık eğitimi sisteminin geliştirilmesi tartışıldı. Burada oturum başkanlığını gazeteci Ozan Ahmetoğlu yaptı. Özellikle ana okulu ve kreş dönemlerinde çocukların iki dile eş zamanlı başlamaları gerektiğine vurgu yapıldı. Dolayısıyla bizler için büyük önem arz eden çalıştayın önemli ve verimli sonuçlar doğurmasını ümit ediyoruz. Son olarak, siz bilim insanları bizim hayallerimizin mimarısınız."

HALİT HABİPOÄžLU
Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu da açılış konuşmasında Batı Trakya Türkleri'nin, Lozan Antlaşması'yla Yunanistan'a bırakılırken, aynı zamanda İstanbul Rumları'nın da Türkiye'de kaldığını söyledi. Habipoğlu, "Biz, eğitim ve din alanında özerk yapımızın ve bize tanınan hakların iade edilmesi için mücadele ediyoruz. Bu amaçla bugün gerçekleştirdiğimiz etkinlikte Avrupa'daki diğer azınlıkların görüşleri ve uzman kişilerin katkısı ve görüşü bizim için çok önemli. Avrupa'nın farklı bölgelerinden dostlarımızı aramızda görmekten mutluluk yaşıyoruz. Aynı zamanda çoğunluktan bilim insanlarıyla bir arada olmaktan ve azınlık eğitimindeki sorunları samimi bir şekilde tartışmaktan memnuniyet duyuyoruz. Kendilerine teşekkür ediyoruz. Özel teşekkürümüzü ise Birleşmiş Milletler (BM) Azınlıklar Özel Raportörü Prof. Dr. Fernand de Varennes'e sunmak istiyoruz. Kendisi uzun bir yolculuktan sonra aramızda olmak için bugün Gümülcine'de bulunuyor." dedi.
ABTTF olarak çalışmalara önümüzdeki dönemde de devam edeceklerini belirten Habipoğlu, 20 Mart tarihinde Avrupa Parlamentosu'nda Avrupa Hür İttifakı'yla (EFA) ortaklaşa düzenleyecekleri etkinlikte eğitim alanında yaşanan sorunları dile getireceklerini söyledi.
ABTTF Başkanı, 6 Mayıs tarihinde de Brüksel'de Birleşmiş Milletler Özel Raportörü'nün gerçekleştireceği eğitim konulu toplantıya katılacaklarını dile getirdi. Habipoğlu, "Bugün burada gördüğünüz gibi bizler artık yalnız değiliz. Avrupa'da yaşayan azınlıklar ile dayanışma içindeyiz. Uluslar arası kuruluşlarla işbirliği içindeyiz." diye konuştu.

GÖSTA TOFT
Batı Trakya'da bulunmaktan memnuniyet duyduğunu ifade eden Gösta Toft, Gümülcine, İskeçe ve ziyaret ettikleri Ketenlik köyünün ve bölgenin coğrafi güzelliğinden etkilendiğini vurguladı. Toft, Batı Trakya Türk Azınlığı eğitiminin sorunlarının ele alındığı etkinlikte kendi bölgelerinde yaşanan durumu ve eğitim alanındaki uygulamaları aktarma imkanı bulduğunu söyledi.

Avrupa'daki yaklaşık 100 azınlık kuruluşunun üye olduğu FUEN'de Türk Çalışma Grubu'nun oluşturulduğunu ve önemli faaliyetlere imza attığını anlatan FUEN Başkan Yardımcısı Toft, Avrupa'da milyonlarca insanın azınlık üyesi olarak yaşadığını hatırlattı. Toft, Batı Trakya Türk azınlık eğitimiyle ilgili olarak devlet ile azınlık arasında oluşturulması gereken diyalog sürecinin şart olduğunu vurguladı.

Etkinliğin konferans bölümünde, "Ana Dilin ve İki Dilli Eğitimin Ulusal Azınlıklar İçin Önemi" ve "Batı Trakya’daki Azınlığın İki Dilli Eğitim Sistemi Nasıl Geliştirilir?" başlıkları altında iki oturum düzenlendi.
"Ana Dilin ve İki Dilli Eğitimin Ulusal Azınlıklar İçin Önemi" başlığındaki konunun oturum başkanı ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu oldu. "Batı Trakya’daki Azınlığın İki Dilli Eğitim Sistemi Nasıl Geliştirilir?" başlığındaki konunun oturum başkanlığını ise Yrd. Doç. Dr. Ali Hüseyinoğlu yaptı.

BM AZINLIKLAR ÖZEL RAPORTÖRÜ FERDAND DE VARENNES
İlk oturumun başında Birleşmiş Milletler (BM) Azınlıklar Özel Raportörü Prof. Dr. Fernand de Varennes bir konuşma yaptı. Varennes konuşmasında sağlam bir eğitim için iyi bir anadil eğitiminin şart olduğunu söyledi ve "anadil, kişisel gelişim için en önemli araçtır" ifadesini kullandı. Kendisinin de Kanada'da iki dilli eğitim yapılan bir bölgeden olduğunu kaydeden Varennes, "Anadilde eğitimin tanınmaması demek, çocuktan bir insan hakkının alınması demektir. Varennes, anadilde eğitim gören çocukların daha başarılı olduğunu sözlerine ekledi.

Bu bölümde ilk olarak Trakya Dimokritos Üniversitesi'nden Yorgos Mavromatis söz aldı. Bir çok azınlık okulunda görev yaptığını hatırlatan Mavromatis, azınlık eğitimindeki mevcut durumdan bahsetti.
Uluslararası Sınır Tanımayan İnsan Hakları (HRWF) Direktörü ve Ortak Kurucusu Willy Fautre, "Belçika ve Batı Trakya - Yunanistan’daki İki Dilli Eğitim Sisteminin Karşılaştırmalı Bir Analizi" başlığı altında bir konuşma yaptı.

ODTÜ Eğitim Fakültesi Yabancı Diller Eğitimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Çiğdem Sağın Şimşek, "İki Dilli Avantaj ve Farklı İki Dilli Eğitim Modelleri" başlığı altında bir sunum gerçekleştirdi. Atina Ulusal ve Kapodistria Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Okul Öncesi Eğitim Bölümü Prof. Dr. Thalia Dragona, "İki Dillilik ve Yunanistan'da Azınlık Eğitimi, Problemler ve Muhtemel Çözümler" başlığı altında bir konuşma yaptı.

Hacettepe Üniversitesi, Mütercim-Tercümanlık Bölüm Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Elena Antonova Ünlü, "Farklı Bağlamlarda Çocuğun İki Dil Edinimi ve Sonuçları, Denetim/Değerlendirme Faktörleri (Yaş, Dil1, Girdi ve Kullanım)" hakkında konuştu.

İkinci oturumda ilk olarak Mercator Avrupa Çok Dillilik ve Dil Öğrenimi Araştırma Merkezi Başkanı ve Fryske Akademy yönetim kurulu üyesi Dr. Cor van der Meer, "Hollanda’da Friz Azınlığın Eğitim Sistemi" hakkında bilgi verdi. Atina Kapodistrias Üniversitesi’nden Prof. Dr. Anna Frangoudaki, "Azınlık Çocuklarının Eğitimi: İkinci Dil Olarak Yunanca'nın Öğretilmesi, Olumlu Yönler ve Eksiklikler"; Akdeniz Üniversitesi, Eğitim Falültesi, İlköğretim Bölüm Başkan Yardımcısı, Doç. Dr. Zeliha Yazıcı, "Erken Çocukluk Döneminde İki Dilli Eğitim Uygulamaları ve Anadil Eğitiminin Önemi" başlığı altında sunum yaptılar.

Atina Ulusal ve Kapodistria Üniversitesi’nden Doç. Dr. Nelli Askuni, "Bir İnsan Hakları Meselesi Olarak Yunanistan'daki Azınlık Çocuklarının Eğitimi: İki Dillilik ya da Yarım Dillilik, Siyasi Yaklaşımlar ve Sosyal Eşitsizlikler" başlıklı bir konuşma yaptı. Akdeniz Üniversitesi’nden Prof. Dr. Binnur Genç İlter, "Ana Dil Eğitiminin İkinci Dil Öğrenimine Etkisi"; Trakya Üniversitesi’nden Prof. Dr. İbrahim Kelağa Ahmet, "Batı Trakya’da İki Dilli Azınlık Eğitimi, İkinci Dil Ediniminin Zayıf Yönleri - Yapısal ve Dış Etkenlere Bağlı Sorunlar" başlığı altında görüşlerini paylaştılar.

Konferansın kapanış ve değerlendirmesini BM Azınlıklar Özel Raportörü Prof. Dr. Fernand de Varennes yaptı.
Batı Trakya Türk Azınlığı eğitiminin ele alındığı uluslar arası konferansa Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı ve Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif, Rodop Milletvekilleri Mustafa Mustafa ve İlhan Ahmet, Türkiye'nin Gümülcine Başkonsolosu Murat Ömeroğlu, Konsolos İbrahim Sakli, DEB Partisi Genel Başkanı Çiğdem Asafoğlu, yerel yöneticiler, azınlık sivil toplum kuruluşlarının başkan ve yöneticileri ile çok sayıda eğitimci katıldı.

Haberler


Yunanistan, S-300’ü Ermenistan’a mı veriyor?

Ampelokipi’deki patlamayla ilgili bir kişi daha gözaltına alındı

Merkel kitabında Çipras’tan sempatiyle bahsediyor

Gümülcine İdadiye Azınlık İlkokulunda ‘Zeytinin Serüveni’ etkinliği

YTB Başkanı Eren, Atina’da eğitim gören gençlerle bir araya geldi

NATO Genel Sekreteri Rutte Atina’da

YTB Başkanı Abdullah Eren Atina’da resmi temaslarda bulundu

Yunan Silahlı Kuvvetleri için mobil uygulama geliyor

Son ankete göre YDP’deki düşüş devam ediyor

Ketenlik’te KEP bürosu açılacak

Belediye binasına Filistin’e destek pankartı astıran sendika başkanına soruşturma

İskeçe Azınlık Ortaokulu – Lisesinin bina sorununu Belediye Başkanı Kontos’a aktardılar