Anasayfa


20-03-2019
“Acilen diyalog ortamı oluşturulmalı”
Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği (BTAYTD) Başkanı Dr. Hüseyin Baltacı, azınlık eğitimindeki sorunların çözüme kavuşması için acilen diyalog ortamının oluşması gerektiğini söyledi.
20 Mart 2019 Çarşamba

Baltacı, 2 Mart Cumartesi günü yapılan azınlık eğitimiyle ilgili uluslararası çalıştay ve konferansı GÜNDEM’e değerlendirdi.

“AZINLIK KURUMLARI OLARAK GÜZEL BİR SİNERJİ YAKALADIĞIMIZA İNANIYORUM”

Baltacı, “Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı Eğitimi’nde İki Dillilik ve Dünyadaki Farklı Yaklaşımlar” konulu uluslararası çalıştay ve konferansın Batı Trakya’daki azınlık eğitimi açısından çok önemli bir olay olduğunu söyledi. Çalıştay ve konferans için Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu ve Batı Trakya Kültür ve Eğitim Şirketi ve FUEN ile yakın işbirliği içinde çalıştıklarını belirten Baltacı, “Azınlık kurumları olarak son derece başarılı ve önemli bir etkinliğe imza attığımızı düşünüyorum. Kurumlarımızın başkanlarına ve tüm yöneticilerine teşekkür ediyorum, kendilerini tebrik ediyorum. Azınlık kurumları olarak güzel bir sinerji yakaladığımıza inanıyorum.” dedi.

“BM AZINLIKLAR ÖZEL RAPORTÖRÜ’NÜN KATILIMI ÇOK ÖNEMLİYDİ”

Batı Trakya Türk Azınlık eğitimiyle ilgili bir etkinlikte ilk kez geniş ölçüde bir uluslararası katılım sağlandığını ifade eden BTAYTD Başkanı Hüseyin Baltacı şunları söyledi: “Batı Trakya’daki azınlık eğitimiyle ilgili derneklerimizin yanı sıra yurt dışından önemli oranda bir katılım oldu. Uluslararası boyutu çok ciddi bir düzeyde olan bir çalışmaydı. Türkiye’den ve Avrupa’dan bilim insanları ve Avrupa’daki azınlıklardan temsilciler etkinliğimize davet edildi ve katılım oldu. Bizim için bu etkinlikte çok özel ve bir o kadar da önemli bir katılım daha vardı. Birleşmiş Milletler (BM) Azınlıklar Özel Raportörü Prof. Dr. Fernand de Varennes’in azınlık eğitimi çalıştay ve konferansına katılması ve her ikisinde de konuşması son derece önemli bir gelişmeydi. Kendisine ve onun Batı Trakya’ya gelmesine vesile olanlara teşekkür ediyoruz. Konferanstan sonra da diğer azınlık kuruluşlarımızın başkanlarıyla birlikte sayın Varennes ile sohbet etme fırsatı bulduk. Eğitim konularımız ve diğer meselelerimizle ilgili görüş alışverişinde bulunduk. Ben çok önemli ve tarihi bir ziyaret olarak nitelendiriyorum.”

“DEVLETLERİN AZINLIKLARA BAKIŞ AÇISI NE KADAR DEMOKRATİK İSE SORUNLAR O KADAR HIZLI ÇÖZÜME KAVUŞUYOR”

Avrupa’daki bilim insanlarının etkinliğe katılması için Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu’nun çok ciddi gayretleri olduğunu vurgulayan Baltacı, “Özellikle Avrupa’dan davet edilen katılımcıların ve FUEN’in Avrupa’da yaşayan azınlıklıklarda uygulanan eğitim sistemlerinden örnekler vermesi, Batı Trakya Türkleri açısından anlamlı ve tabii ki çok yararlı oldu. Avrupa’da diğer azınlıkların hangi eğitim şartlarında hayatlarını sürdürdüklerini öğrenmiş olduk. Bu noktada şunu söylemek isterim ki; özellikle Avrupa’da başarıyla uygulanan azınlık eğitim sistemlerini incelediğimizde devletin bakış açısının önemini anlıyoruz. Demek istediğim şu; eğer devlet azınlık toplumuna demokratik ve insan hakları merkezli bir bakış açısıyla yaklaşıyorsa sorunlar çok daha fazla azalıyor. Devlet, azınlığına tehlike ve tehdit olarak baktığı zaman sorunlar başlıyor ve her geçen gün biraz daha artıyor. Dolayısıyla bizim istediğimiz, arzu ettiğimiz olay devletin azınlığımıza bakış açısında değişimin olmasıdır. Azınlık eğitimi, azınlık okulu devlet tarafından tehlike olarak değerlendirilmez ise o zaman yaşanan sorunlara çözüm bulmak da kolaylaşacak.” dedi.

Etkinliğin çalıştay bölümünde azınlık eğitimindeki sorunlarla ilgili olarak Batı Trakya Türk Azınlığı’nın taleplerinin oldukça ayrıntılı bir şekilde dile getirildiğini anlatan dernek başkanı, “Biliyorsunuz ki etkinliğin sabah bölümünde çalıştay yapıldı. Bu bölümde azınlığımızın talepleri özellikle de derneklerimizin başkan ve yöneticileri tarafından dile getirildi. Bu bakımdan başarılı bir çalıştay olduğunu söylemek istiyorum. Bu bölümde gerek yurt dışından gelenler ve gerekse yurt içinden gelenler tarafından yapılan konuşmalardan ve değerlendirmelerden devlet ile azınlık arasında diyalog eksikliği çok açıkça ortaya çıktı. Bu nedenle azınlık eğitimindeki sorunların giderilmesi için devlet ile azınlığımız arasında diyalog ortamının acilen oluşması gerektiğine inanıyoruz.” diye konuştu.

“SORUNLARIMIZIN VE TALEPLERİMİZİN GÜNCELLENEREK TESPİT EDİLMESİ ŞART”

Azınlık eğitimiyle ilgili olarak düzenlenen çalıştay ve konferansta 20 yıldır devam eden Frangudaki Programı sorumlularının da davet edildiğini ve konuşma yaptıklarını hatırlatan Hüseyin Baltacı şöyle devam etti: “Kendileri azınlık okullarındaki Yunanca eğitimin daha iyi hale gelmesi için 20 yıl boyunca neler yaptıklarını anlattılar. Bizler de ilgiyle dinledik. Tabii ki 20 yıldır devam eden bu projenin sadece Yunanca için değil de hem Türkçe hem Yunanca müfredatı için yapılması gerekirdi. Azınlık olarak eğitim sistemimizdeki sorunların ve taleplerimizin çok ciddi ve güncel bir tespiti yapıldıktan sonra bu sorunlar için talep ettiğimiz çözüm önerilerinin gözden geçirilip güncellenerek kamuoyuna açıklanması şart. Azınlık eğitimiyle alakalı bu taleplerin tüm kurumlarımız ve temsilcilerimiz tarafından bilinmesi gerekir. Dernek olarak bu doğrultuda önümüzdeki dönemde bazı adımlar atmak istiyoruz. 2 Mart’ta azınlık kurumları olarak düzenlediğimiz etkinliğin bu sürecin başlangıcı olmasını ümit ediyorum. Bir doktor olarak şunları söyleyerek sözlerime son vermek istiyorum. Azınlık eğitimi ne yazık ki bazı virüs ve bakterilerle karşı karşıya. Ciddi, kararlı ve uzun süreli bir tedavi uygulanırsa bu mikroplardan kurtuluruz. Biz bu tedaviyi uygulamak istiyoruz. Ancak bunun için olmazsa olmaz bir şey var. O da devletin azınlığa ve azınlık eğitimine bakış açısının olabildiğince demokratik, insan ve azınlık hakları merkezli hale gelmesi. Bunun yolu da; acilen diyalog ortamını ve sorunlara çözüm getirecek diyalog mekanizmasının oluşturmaktan geçiyor.”


Haberler


Yunanistan’da halkın yüzde 51’i demokrasi açığından şikayetçi

Gümülcine eski adalet sarayının restorasyonu için umut ışığı

Atatürk’ü Anma ve Barış Koşusu törenle başladı

Burhan Baran İnhanlı Belediyesindeki çiftçilerin sorunlarını meclise taşıdı

BTTDD eski genel başkanı Necmettin Hüseyin dünya evine girdi

Son ankette YDP birinci, SİRİZA ikinci, kararsızlar yüzde 18

Kirazlı yolunda bakım çalışmaları devam ediyor

Avrupa’da doğurganlık krizi

Motosiklet kazasında 90 yaşındaki vatandaş hayatını kaybetti

Miçotakis: ‘Ankara’da Müslüman azınlık dahil temel politikalarımızı tekrarladık’

‘Frontex’in gözü önünde geri itildiler’

Atina’da ‘Nekbe’nin 76. yılı dolayısıyla yürüyüş düzenlendi