Anasayfa

29-07-2015
Yunanistan’da günde bin işyeri kapanıyor
Yunanistan Ticaret ve Girişimcilik Konfederasyonu (ESEE) Başkanı Vasilis Korkidis, Yunanistan’da günde yaklaşık bin işyerinin kapandığını belirti.
29 Temmuz 2015 Çarşamba

Sermaye kontrolü uygulaması kapsamında nakit akışı üzerinde denetim sürerken, KDV oranlarının artırılmasıyla gelen yeni zamlar piyasalarda durgunluğa neden oldu. ESEE Başkanı Korkidis, yeni tedbirler yüzünden ciroları büyük oranda azalan çok sayıda işletmenin kapandığını, ülke sanayisinin ise durma noktasına geldiğini belirtti.

Korkidis basına yaptığı açıklamada, "Ekonomik kriz yüzünden son dönemde günde ortalama bin işyerinin kapandığını, en az 60 bin işletmenin ülkeyi terk ederek komşu ülke Bulgaristan’a gittiğini ya da gitmek için hazırlık yaptığını" açıkladı.

Yunan kamu araştırma şirketi "Endeavor Greece"in son yaptığı araştırma, bankaların kapanmasından sonra bir hafta içerisinde 300 seçkin firmanın kapısına kilit vurduğunu ortaya koydu. Medyaya yansıyan araştırma sonuçlarına göre, nakit sıkıntısı nedeniyle ayakta kalmak için mücadele eden firmaların cirolarında ise yüzde 18’den yüzde 69’a varan düşüşler kaydedildi.

KARŞILIKSIZ ÇEK SAYISINDA PATLAMA

Bankalardaki nakit kontrolü ve devletin özel sektöre ödemeleri durdurması nedeniyle daha önce sağlıklı sayılan birçok işletmenin ekonomik yükümlülüklerini yerine getiremediği bildirilirken, karşılıksız çek sayısında da patlama yaşandığı belirtildi.

Yunanistan Odalar Birliği Başkanı (KEEE), aynı zamanda Atina Ticaret ve Sanayi Odası (EBEA) Başkanı Konstantinos Mihalos, sermaye kontrolü nedeniyle ticaret ve sanayi sektöründe karşılıksız çek sayısında büyük artış kaydedildiğini belirterek, ödeme sürelerinin uzatılması yönünde karar alması için hükümete çağrıda bulundu.

ZAMLAR TAVAN YAPTI

Diğer yandan, kreditörlerle varılan anlaşma uyarınca hayata geçirilen reformlar çerçevesinde KDV’lere getirilen zamlar ürün ve hizmet fiyatlarının artmasına neden olurken, İkinci Dünya Savaşı sonrasında en pahalı dönemin yaşandığı belirtildi.
Sermaye kontrolünün ve fiyat artışlarının ülkenin en önemli gelir kaynaklarından biri olan turizm sektörünü de olumsuz etkilediği bildirildi.

Yetkili makamlarca yapılan açıklamalarda, yeni tedbirler yüzünden çok sayıda yabancı tur operatörünün rezervasyonlarını iptal ettiği, Ege’de belirli birkaç turistik adanın dışındaki diğer yerlerde çok sayıda turistik işletmenin ise zorda olduğu bildirildi. Medyaya yansıyan haberlerde, turizm sezonundan umduğunu bulamayan çok sayıda turistik işletmenin sezon sonunda kurtarma programı "Theresia"ya başvuru hazırlığı içerisinde bulunduğu ifade edildi.

Basın-yayın organları, kriz nedeniyle son dönemde kamu gelirlerinde aylık bazda yüzde 20 oranında azalma kaydedildiğini, vatandaşların kamuya olan ödenmemiş borçların miktarının ise 6,6 milyar euroya ulaştığını duyurdu.

Aralarında Ekonomik ve Ticari Araştırma Kurumu (IOBE), ESEE ve EBEA’nın da bulunduğu ticari ve ekonomik kurumlar ise yaptıkları açıklamada, sermaye kontrolü ve KDV oranlarının artırılması nedeniyle ülkenin içerisine düştüğü ekonomik sıkıntılara dikkati çekerek, uygulamanın sürmesi durumunda işlerin daha da kötü olacağı konusunda uyarıda bulundu.

Haberler


Milletvekili Ferhat’tan yurt dışı emeklileri için soru önergesi

Batı Trakya’da Öğretmenler Günü kutlaması

SİRİZA’nın yeni başkanı Sokratis Famellos oldu

Milletvekili Zeybek, Encümen Heyeti ve Okul Aile Birliğinin yeni bina talebini meclise taşıdı

Millet gazetesine açılan tazminat davası ertelendi

SİRİZA Partisi yeni başkanını seçiyor

‘Olimpik İş Birliği 24’ tatbikatı İskeçe’de yapıldı

Nafplion’daki tarihi Türk hamamı restore edilecek

İstanbul’da Uraloğlu – Stilyanidis görüşmesi

BTAYTD Kadınlar Kolundan Demircik köyünde etkinlik

Dünya bu kararı konuşuyor: Hangi ülkeler Netanyahu’yu tutuklayacak?

Hakan Fidan: ‘Batı Trakya Türk Azınlığın sorunlarının çözümünün takipçisi olacağız’