01-08-2015
EFA temsilcisi GÜNDEM'e konuştu: "Yunanistan'ın azınlık politikası antidemokratiktir"
Avrupa Parlamentosu'nda grubu olan Avrupa Hür İttifakı (EFA) onursal üyesi ve eski AP milletvekili İnaki İrazabalbeita GÜNDEM'e konuştu.
Dr. Sadık Ahmet'in 20. ölüm yıldönümü anma programına DEB Partisi'nin davetlisi olarak EFA'yı temsilen katılan İspanya'nın Bask bölgesinden İnaki İrazabalbeita, Yunanistan'ın Batı Trakya Türk azınlığına uyguladığı politikaları antidemokratik olarak nitelendirdi.
Batı Trakya Türk azınlığının kimliğinin tanınmamasını sorunların temeli olarak değerlendiren Irazabalbeita, Türk azınlığın sorunlarını Avrupa platformalarına taşımasının önemine değindi. DEB Partisi'nin azınlığın geleceğini savunan tek parti olduğunun anlaşıldığını ifade eden Irazabalbeita, partinin seçim başarısından yararlanarak yeni bir strateji oluşturması gerektiğini söyledi.
İşte EFA temsilcisi İnaki Irazabalbeita ile yaptığımız röportaj:
GÜNDEM: Batı Trakya’ya ilk kez mi geliyorsunuz? Batı Trakya ziyaretinizden izlenimlerinizi aktarır mısınız?
İNAKİ İRAZABALBEİTA: Evet, bu Batı Trakya'ya ilk ziyaretim. Çok güzel bir bölge. Önemli ekonomik ve siyasi sorunlarla karşı karşıya. Ben bu ziyaretimde güzel ve dostça insanlar gördüm.
GÜNDEM: Batı Trakya Türk azınlığını daha önce tanıyor muydunuz?
İNAKİ İRAZABALBEİTA: Üzülerek itiraf etmeliyim ki, siyasi ve mesleki olarak milli azınlıklar ve dilsel çeşitlilikle igilenmeme rağmen sizin toplumunuzun hakkında bilgi sahibi değildim. Ancak, 2013 Eylül ayında DEB Partisi'nin EFA büromuzda üyelik başvurusunun değerlendirmesi sırasında azınlığınız hakkında bilgiye ulaştım. Bildiğiniz gibi, ben İspanya'daki Bask bölgesindenim. Bu durum için iki ülkemiz arasındaki coğrafi uzaklığı sebep gösterebilirim. Bildiğiniz gibi, Yunanistan ve İber Yarımadası, Akdeniz'in iki ucunda, doğu ve batı ucunda bulunuyor. Tabii ki bu durum bu konuyu boşlamam için bir sebep değil. İber yarımadasında, milli partiler siyasi referanslar için kuzeye yönelme eğilimindedirler. İskoçya, Galler, Korsika, Britanya ve benzerleri. Yani bizim baktığımız ve ilgilendiğimiz bölgeler daha çok kuzeydedir; az önce sıraladığım bölgelerdedir.
GÜNDEM: Batı Trakya Türklerinin sorunları hakkında ne düşünüyorsunuz?
İNAKİ İRAZABALBEİTA: Türk azınlığın varlığı tanınmıyor. Bu çok net bir şekilde bir sorundur. Yani azınlık olduğu gibi tanınmıyor. Bu azınlığınızın karşılaştığı kültürel, kimlik ve eğitim sorunları ve zorluklarının temelini oluşturuyor. Ayrıca bölge, Yunanistan'da ekonomik ve sosyal göstergelerin en kötü olduğu bölge. Düşük katma değerli ekonomik faaliyetler ve yüksek işsizlik oranı sözkonusu. Gençler zor bir gelecekle karşı karşıya ve yeni fırsatlar bulmak için buradan gitmek onlar için cazip olabilir. Ancak şurası unutulmamalıdır ki; bir toplum insan sermayesini kaybettiği zaman, o toplum için sonun başlangıcı gelmiş demektir.
GÜNDEM: Dr. Sadık Ahmet’i anma törenine katıldınız. Sizi etkileyen bir şey oldu mu?
İNAKİ İRAZABALBEİTA: Gerçekten dokunaklı bir törendi. Dr. Sadık Ahmet'e karşı olan hayranlığı ve saygıyı hissedebiliyordum. Toplum için büyük bir lider olduğu açıkça belli oldu. Umuyorum ki ektiği tohumlar bolca yeşerir ve güzelleşir.
GÜNDEM: EFA'ya gözlemci üye olan DEB Partisi’nin Avrupa Parlamentosu seçimlerindeki başarısı hakkında fikriniz nedir?
İNAKİ IRAZABALBEİTA: Batı Trakya Türk toplumu, DEB Partisi'ni topluma ilgi gösteren ve geleceğini savunan tek parti olarak gördüğünü çok açık bir şekilde göstermiştir. Seçimlerdeki tercihi bunun açık bir göstergesi olmuştır. Bu elbette ki çok önemli. Bence, DEB Partisi seçimlerdeki gücünden faydalanıp bir strateji oluşturması gerekiyor. Partinin Atina ve hatta Brüksel'de sesi olabilir ve olmalıdır. Emin olun ki; DEB Partisi'nin böyle bir strajeji uygulaması için EFA'nın desteği ve yardımı olacaktır.
GÜNDEM: Yunanistan’ın Batı Trakya Türk azınlığına bakışı ve politikası hakkında ne söylemek istersiniz?
İNAKİ İRAZABALBEİTA: Açıkça bakış açısı ve politikası antidemokratiktir. Bu bir utanç! Avrupa vatandaşlarının hakları, Avrupa Birliği Temel Haklar Şartı'nda (Charter of Fundamental Rights of the European Union) belirtilmiştir. Yunan makamları, toplumu tanımamakla başlayarak, Türk azınlığın durumunda bunları ihlal etmektedir. Ancak, sadece Yunanlı yetkilileri suçlamamalıyız. Aynı zamanda Avrupa Birliği'nin de sorumlulukları var. Avrupa'nın bu bölgesinde yaşayan vatandaşlarının temel haklarını düzgün ve sağlam bir biçimde savunmamaktadır. Tavsiye etmeliyim ki; problemlerinizi Avrupa platformlarına taşımalı, yaşadıklarınızı ve durumu anlatmalısınız. Bu süreçte Avrupa Parlamentosu'nda temsil edilen Avrupa Hür İttifakı (EFA) ve milletvekillerinin desteğine sahip olacaksınız.