Anasayfa

18-08-2015
Helsinki İnsan Hakları Komitesi'nden azınlık eğitimi için BM'ye rapor
Uluslararası Helsinki İnsan Hakları İzleme Komitesi Yunanistan Temisilciliği azınlık eğitimiyle ilgili Birleşmiş Milletler'e rapor sundu.
18 Ağustos 2015 Salı

Helsinki İnsan Hakları Komitesi Yunanistan Temsilciliği, Batı Trakya Türk azınlık eğitimiyle ilgili olarak Birleşmiş Milletler Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklar Komisyonu'na sunduğu raporda 2014 yılı sonunda mecliste kabul edilen ve azınlık eğitimine önemli değişiklikler getiren 4310/2014 sayılı yasanın yol açtığı ayrımcılıkları ve sorunları gündeme getirdi. Helsinki İnsan Hakları Komitesi Yunanistan Temsilciliği, Batı Trakya Türk azınlığının tepki gösterdiği yasanın önemli ayrımcılıklara neden olduğunu belirtti.


YUNANİSTAN'DAN İLGİNÇ İDDİA: "YASA AZINLIK DERNEKLERİNİN ONAYIYLA HAZIRLANDI"

Bu arada Helsinki İnsan Hakları Komitesi Yunanistan Temsilcisi Panayotis Dimitras'ın raporuna yanıt veren Yunanistan'ın, 2014 yılı sonunda mecliste kabul edilen azınlık eğitimiyle ilgili yasanın, azınlık öğretmenleri dernekleriyle istişare halinde ve bu derneklerin olumlu görüşü alınarak hazırlandığını iddia ettiği bildirildi. Bunun üzerine Helsinki İnsan Hakları İzleme Komitesi Yunanistan Temsilciliği, Yunanistan'ın iddialarına cevap vermeye hazırlanıyor.


HELSİNKİ İNSAN HAKLARI KOMİTESİ İDDİALARA CEVAP VERECEK

Yıllardır insan hakları alanında faaliyet gösteren Helsinki İnsan Hakları İzleme Komitesi Yunanistan Temsilcisi Panayotis Dimitras'ın, Yunanistan'ın iddialarıyla ilgili olarak Birleşmiş Milletler'e sunacağı rapora, geçtiğimiz aylarda İskeçe ili SÖPA Mezunu Azınlık Okulları Öğretmenleri Derneği'nin Eğitim Bakanı'na gönderdiği ve azınlık eğitimiyle ilgili talepleri dile getirdiği mektubu da dahil ettiği bildirildi. Uluslarararası Helsinki İnsan Hakları İzleme Komitesi Yunanistan Temsilciliği'nin diğer azınlık eğitim dernekleriyle de irtibata geçerek, azınlık eğitimi ve 2014 yılı sonunda kabul edilen azınlık eğitimiyle ilgili yasa hakkındaki görüşlerini sözkonusu rapora dahil etmek istediği ifade edildi.

KIYICI: "YASAYLA İLGİLİ ÇEKİNCELERİMİZ VAR"

Konuyla ilgili olarak GÜNDEM'e kısa bir açıklamada bulunan İskeçe ili SÖPA Mezunu Azınlık Okulları Öğretmenler Derneği Başkanı Nurettin Kıyıcı, 2014 yılı sonunda mecliste kabul edilen yasayla ilgili çok ciddi itirazları ve çekinceleri olduğunu hatırlatarak, "Biz yasayla ilgili çekincelerimizi çeşitli vesilelerle dile getirdik. Konuyu bakanlığa da ilettik. Yasanın azınlıkla yeterince diyalog yapılmadan hazırlandığını ve uygulamaya konduğunu üzüntüyle gördük. Bu yasa konusunda ciddi çekincelerimiz var." diye konuştu.
Hatırlanacağı üzere YDP - PASOK koalisyon hükümetin döneminde 2014 yılı sonunda kabul edilerek yürürlüğe giren ve azınlık eğitiminde önemli değişiklikler öngören yasa, azınlık kurumları, milletvekilleri ve temsilcileri tarafından tepkiyle karşılanmış ve yasanın mecliste kabul edilmemesi talep edilmişti.

Haberler


Tütün ve alkol satışında kimlik zorunluluğu getirildi

Sıçanlık Çayı’na sel geçidi yapılıyor

Atina yakınlarında yangın: Bazı yerleşim bölgeleri tahliye edildi

Şehit diplomat Ömer Haluk Sipahioğlu Atina’da anıldı

Halkidiki’deki orman yangınıyla ilgili bir kişi gözaltında

Mucize Tiyatrosu Kayseri’de ayakta alkışlandı

Kavurucu sıcaklar geliyor!

“AB Adalet Puan Tablosuna göre Yunanistan yargı süresinin uzunluğunda son sırada!”

Liverpool’un yıldız futbolcusu Diogo Jota trafik kazasında hayatını kaybetti

Özgür Ferhat, Dijital Müşteri Kayıt Zorunluluğunu meclis gündemine taşıdı

Gümülcine ve İskeçe Müftülerinden Leman dergisine tepki

Girit Adası’ndaki yangın yerleşim yerine sıçradı