Anasayfa

18-08-2015
Helsinki İnsan Hakları Komitesi'nden azınlık eğitimi için BM'ye rapor
Uluslararası Helsinki İnsan Hakları İzleme Komitesi Yunanistan Temisilciliği azınlık eğitimiyle ilgili Birleşmiş Milletler'e rapor sundu.
18 Ağustos 2015 Salı

Helsinki İnsan Hakları Komitesi Yunanistan Temsilciliği, Batı Trakya Türk azınlık eğitimiyle ilgili olarak Birleşmiş Milletler Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklar Komisyonu'na sunduğu raporda 2014 yılı sonunda mecliste kabul edilen ve azınlık eğitimine önemli değişiklikler getiren 4310/2014 sayılı yasanın yol açtığı ayrımcılıkları ve sorunları gündeme getirdi. Helsinki İnsan Hakları Komitesi Yunanistan Temsilciliği, Batı Trakya Türk azınlığının tepki gösterdiği yasanın önemli ayrımcılıklara neden olduğunu belirtti.


YUNANİSTAN'DAN İLGİNÇ İDDİA: "YASA AZINLIK DERNEKLERİNİN ONAYIYLA HAZIRLANDI"

Bu arada Helsinki İnsan Hakları Komitesi Yunanistan Temsilcisi Panayotis Dimitras'ın raporuna yanıt veren Yunanistan'ın, 2014 yılı sonunda mecliste kabul edilen azınlık eğitimiyle ilgili yasanın, azınlık öğretmenleri dernekleriyle istişare halinde ve bu derneklerin olumlu görüşü alınarak hazırlandığını iddia ettiği bildirildi. Bunun üzerine Helsinki İnsan Hakları İzleme Komitesi Yunanistan Temsilciliği, Yunanistan'ın iddialarına cevap vermeye hazırlanıyor.


HELSİNKİ İNSAN HAKLARI KOMİTESİ İDDİALARA CEVAP VERECEK

Yıllardır insan hakları alanında faaliyet gösteren Helsinki İnsan Hakları İzleme Komitesi Yunanistan Temsilcisi Panayotis Dimitras'ın, Yunanistan'ın iddialarıyla ilgili olarak Birleşmiş Milletler'e sunacağı rapora, geçtiğimiz aylarda İskeçe ili SÖPA Mezunu Azınlık Okulları Öğretmenleri Derneği'nin Eğitim Bakanı'na gönderdiği ve azınlık eğitimiyle ilgili talepleri dile getirdiği mektubu da dahil ettiği bildirildi. Uluslarararası Helsinki İnsan Hakları İzleme Komitesi Yunanistan Temsilciliği'nin diğer azınlık eğitim dernekleriyle de irtibata geçerek, azınlık eğitimi ve 2014 yılı sonunda kabul edilen azınlık eğitimiyle ilgili yasa hakkındaki görüşlerini sözkonusu rapora dahil etmek istediği ifade edildi.

KIYICI: "YASAYLA İLGİLİ ÇEKİNCELERİMİZ VAR"

Konuyla ilgili olarak GÜNDEM'e kısa bir açıklamada bulunan İskeçe ili SÖPA Mezunu Azınlık Okulları Öğretmenler Derneği Başkanı Nurettin Kıyıcı, 2014 yılı sonunda mecliste kabul edilen yasayla ilgili çok ciddi itirazları ve çekinceleri olduğunu hatırlatarak, "Biz yasayla ilgili çekincelerimizi çeşitli vesilelerle dile getirdik. Konuyu bakanlığa da ilettik. Yasanın azınlıkla yeterince diyalog yapılmadan hazırlandığını ve uygulamaya konduğunu üzüntüyle gördük. Bu yasa konusunda ciddi çekincelerimiz var." diye konuştu.
Hatırlanacağı üzere YDP - PASOK koalisyon hükümetin döneminde 2014 yılı sonunda kabul edilerek yürürlüğe giren ve azınlık eğitiminde önemli değişiklikler öngören yasa, azınlık kurumları, milletvekilleri ve temsilcileri tarafından tepkiyle karşılanmış ve yasanın mecliste kabul edilmemesi talep edilmişti.

Haberler


Dünya bu kararı konuşuyor: Hangi ülkeler Netanyahu’yu tutuklayacak?

Hakan Fidan: ‘Batı Trakya Türk Azınlığın sorunlarının çözümünün takipçisi olacağız’

Celal Bayar Azınlık Lisesinde ’Öğrenci Pazarı’na yoğun ilgi

Macaristan Başbakanı, Netanyahu hakkındaki tutuklama emrini tanımayacağını açıkladı

Pentagon, Rusya’nın Ukrayna’da kıtalararası balistik füze kullandığını doğruladı

SİRİZA’daki kriz ve Yunanistan’daki yeni siyasi denge

Hakan Fidan’ın ‘Türk azınlık ve soydaşlar’ açıklamasına Atina’dan tepki

BTAYTD’dan meme kanseri konusunda bilgilendirme etkinliği

Özgür Ferhat, çiftçilerin sorunlarını Tarım Bakan Yardımcısı ve Genel Sekreterine iletti

‘Gigabit’ programı için başvurular başladı

SİRİZA ana muhalefet konumunu kaybetti

Stilyanidis, yapay zeka çağında insan haklarının korunmasının önemine dikkat çekti