06-11-2019
Tütüncüler ara genel kurul için biraraya geldi
Trakya Tütün Üreticileri Kooperatifi, 5 Kasım Salı günü 2019 yılı mali ara genel kurulunu gerçekleştirdi.
Gümülcine'de Chris & Eve Oteli'nde düzenlenen ara genel kurula, başta Trakya Tütün Üreticileri Kooperatifi Başkanı Hüseyin Esat olmak üzere, yönetim kurulu üyeleri ve 140 kooperatif temsilcisi katıldı.
Trakya Tütün Üreticileri Kooperatifi'nin 2019 yılı mali ara genel kurulu, divan üyelerinin belirlenmesiyle başladı. Divan başkanlığına Yüksel Yüzbaşı, yazmanlığa Cahit Süleyman ve Ali Molla seçildi.
Kooperatif Başkanı Hüseyin Esat yaptığı konuşmada, bugüne kadar tütün konusunda resmi makamlar nezdinde yaptıkları girişimleri anlattı ve tütün üreticisinin yanında olduklarını belirterek, 2018 yılında zarara uğrayan tütüncülerin haklarını sonuna kadar arayacaklarını vurguladı. Tütünle ilgili dünyadaki gelişmeleri yakından takip ettiklerini kaydeden başkan, bu yılki tütün fiyatlarının eski yıllara oranla yüksek fiyatta olacağını ümit ettiklerini sözlerine ekledi.
Avrupa Birliği Tütüncüler Birliği'ne (UNITAB) üye ülkelerin tütün üretimi hakkında da bilgi veren Hüseyin Esat, Yunanistan'da 11 bin tütün üreticisinin olduğunu belirtti. Kooperatif olarak kiloya göre ücretlendirmenin yapılması için bir çalışma yürüttüklerinin altını çizen Esat, önümüzdeki yıl UNITAB'ın başkanlığını Yunanistan'ın üstleneceğini hatırlattı. Bunu bir fırsata çevirerek tütün konusunu devamlı gündemde tutacaklarını söyleyen Esat, tütün üreticilerinin haklarını sonuna kadar aramaya devam edeceklerini kaydetti. Başkan Hüseyin Esat, 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren UNITAB'ın başkanlığı Yunanistan'a geçtikten sonra kendisinin de söz konusu kurumun asbaşkanlığını üstleneceğini belirtti.
Hüseyin Esat, kooperatif olarak tütünlerin daha kolay sulanması için bazı çalışmalarda bulunduklarını, bir çok köyde sulama amaçlı boru hattı döşediklerini ve bazı bölgelere göletler yapılması için bölgedeki yerel yöneticiler ile çalışma içinde olduklarını ifade ett. Esat, tütüncünün sorunu çözülene kadar, bu sorunu gündemde tutacaklarını ve bölgede "Tütün Festivali" yapmak istediklerini de ifade etti.
Bölgede halk arasında son zamanlarda yeni duyulmaya başlanan tütün toplama makinasına da değinen Esat, tüccarların böylece tütünü daha da ucuza mal etmek istediklerini, ancak bunun bölgedeki tütün üreticileri için iyi bir durum olmadığını sözlerine ekledi.
Trakya Tütün Üreticileri Kooperatifi yönetim kurulu üyesi Sinan Ahmet de yaptığı konuşmada, kooperatifin çalışmalarından bahsetti. Ahmet, tütün üreticilerine ek gelir sağlamak amacıyla kooperatif olarak başlatıkları zeytin yetiştiriciliği hakkında bilgi verdi. Kooperatifin gelecek yıllarda üreticilerin gübre ve ilaçlarını daha ucuza alabilmeleri için Kozlukebir bölgesinde hizmet vermeye başlayan ve diğer bölgelerde de açılması planlanan satış mağazalarını anlattı.
Kooperatifin muhasebe işlerinden sorumlu Mustafa Mustafa'nın 2018 yılında yapılan harcamalar, elde edilen gelirler, kar ve zararlarla ilgili sunduğu mali tablo genel kurulda oybirliğiyle kabul edildi.
Öte yandan, bundan sonraki genel kurula katılacak üyelere 20 euro yol masrafı verilmesi de karara bağlandı.
Genel kurul sonunda 2018 mali bütçesi oybirliğiyle aklandı ve kabul edildi.