Anasayfa


07-11-2019
Seçilmiş müftülere “yargı baskısı”
Batı Trakya’daki seçilmiş müftülere yönelik yargı baskısı son dönemde hız kazandı.
7 Kasım 2019 Perşembe

Gümülcine Müftüsü ve Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı İbrahim Şerif ile İskeçe Müftüsü Ahmet Mete, son dönemde “makam gaspı” suçlaması başta olmak üzere çeşitli iddialarla ifadeye çağrılıyor, haklarında soruşturma başlatılıyor veya aleyhlerinde dava açılıyor.

Gümülcine Müftüsü İbrahim Şerif’e bir yıl içinde yedi kez celpname gönderilirken, İskeçe Müftüsü Ahmet Mete'ye de beş kez celpname gönderildi veya ifadeye çağrıldı.


İBRAHİM ŞERİF ÜÇ DAVADA YARGILANIYOR

GÜNDEM’e konuşan Gümülcine Müftüsü İbrahim Şerif, 2017 yılında toplam yedi celpname aldığını hatırlatarak, “Bunlar savcılar tarafından başlatılan soruşturmalar. Bu kapsamda defalarca ifade vermeye çağrıldım. Bunların sonucunda üç dava açıldı. Bunlardan biri Alankuyu’da yaptığımız sünnet etkinliği, bir diğeri internette Gümülcine Müftülüğü diye bir sitemizin olması, diğeri ise Dedeağaç’a bağlı Musaköy’e giderek o dönemde Türkiye’nin Gümülcine Başkonsolosu sayın Akıncı’yla birlikte Cuma namazı kılmamızla ilgili. Bu davaların tarihleri belirlendi. Ancak bunlardan bazıları daha önceleri ertelendi. Musaköy’deki davanın duruşması ertelenmedi ve görüşüldü. Bana verilen ceza ile sonuçlandı. Biz de davayı bir üst mahkemeye taşıdık. Şimdi önümüzdeki dönemde diğer iki dava görülecek. Onları bekliyoruz.” dedi.

Son dönemde seçilmiş müftülere yönelik bir “yargı süreci” veya “yargı baskısı” olarak nitelendirilebilecek süreç yaşandığına dikkat çeken İbrahim Şerif, “İlginç bir dönemden geçiyoruz. Bu gibi olayları çok yıllar önce yaşıyorduk. Sözünü ettiğimiz gibi son dönemde seçilmiş müftüler olarak hakkımızda başlatılan soruşturmaların bazılarının davaya dönüştüğünü görüyoruz. Bu sürecin nasıl sonuçlanacağını hep birlikte göreceğiz.” ifadelerini kullandı.

AHMET METE’NİN DEVAM EDEN ÜÇ DAVASI VAR

İskeçe Seçilmiş Müftüsü Ahmet Mete ise son dönemde farklı konularla ilgili olarak beş kez ifadeye çağrıldı veya kendisine celpname gönderildi. Müftü Mete’nin şu anda devam eden üç farklı davası bulunuyor. Bunlardan biri geçtiğimiz günlerde ertelenen, Gökçepınarlı askerin cenaze törenine katılarak makam gaspı iddiasıyla yargılandığı dava. Ahmet Mete’nin diğer iki davası ise; özür yazısı yayınlamış olmasına rağmen devam eden Yahudilere hakaret davası ve DEB Partisi kongresinde yaptığı konuşma nedeniyle açılan dava.

Konuyla ilgili GÜNDEM’e konuşan İskeçe Müftüsü Ahmet Mete şu ifadeleri kullandı: “Seçilmiş müftüler bu milletin müftüsü ve dini lideri. Seçilmiş müftüleri son dönemde sürekli bir şekilde baskı altında tutarak ne yapılmak isteniyor? Gerek Gümülcine müftüsü gerekse benim son bir buçuk yıldır belli aralıklarla ifadeye çağrıldığını veya mahkemelere götürüldüğünü görüyoruz. Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkilerde sorunlar arttıkça bize uygulanan yargı baskısının da arttığını gözlemliyorum. Adeta bizden hınç çıkartıyorlar. Biz işimizi yapmaya çalışıyoruz. Halkımızın bize verdiği müftülük görevini yapmaya çalışıyoruz. Yıllar öncesinden çözüme kavuşturulması gereken müftülük sorununun bedelini bize ödetmeye çalışanlar doğru yolda değildirler. Bunun unutulmaması gerekir.”

Haberler


GTGB eski başkanlarından Rıdvan Hatipoğlu vefat etti  

ABD’deki üniversite öğrencileri Gazze’deki sivillerle dayanışma için açlık grevi başlattı

İTB Gençlik Kolu üyeleri futbol maçında buluştu

Milletvekili Ferhat doludan zarar gören bölgeyi ziyaret etti

ABTTF Mihaloliakos’un tahliye kararına tepki gösterdi

GTGB olağan genel kurula gidiyor

DEB Partisinden Mihaloliakos’un serbest bırakılma kararına tepki

Dolu yağışı ekili alanlara zarar verdi

Yassıköy Belediyesinde yangınla mücadele toplantısı

Dedeağaç’daki FSRU’nun ticari kullanımı erteleniyor

İskeçe Azınlık Ortaokulu – Lisesinin bina sorununun çözümü için başbakana mektup

Mihaloliakos’un tahliyesine tepkiler