Anasayfa


09-11-2019
Bina sorununda oyalamaya devam!
İskeçe Azınlık Ortaokulu – Lisesi’ndeki “vardiyalı eğitim” ve yeni bina sorununa çözüm beklentilerine henüz bir yanıt gelmedi.
9 Kasım 2019 Cumartesi

Bu yıl öğrenci kayıtlarındaki artış nedeniyle “vardiyalı eğitim” geçilmesi kararı tepkilere neden olmuştu. Buna itiraz eden öğrenci velileri ilk olarak okulu kapatma eylemine başlamış, daha sonra da binlerce kişinin katıldığı bir protesto yürüyüşü gerçekleşmişti. Konuyu Doğu Makedonya – Trakya Eyalet Başkanlığı ile İskeçe Belediyesi’ne ileten veliler, sorunun kısa vadede prefabrik sınıflar ile çözülmesi, kalıcı çözüm olarak ise yeni bir okul binası yapılmasını istemişlerdi.
Söz konusu eylemler devam ederken Eyalet Başkanı Hristos Metios Atina’da Eğitim Bakanlığı yetkilileri ile görüşmüş ve sorunun çözülmesi için bakanlığı bilgilendirdiğini açıklamıştı. Bu açıklamanın ardından veliler eyleme son vermiş ve okulda “vardiyalı eğitim” sistemi ile öğrenciler derslere başlamıştı.

Eylemin sonlandırılıp derslerin başlamasının üzerinden 40 gün geçmesine rağmen sorunun çözümüne yönelik yetkililer tarafından herhangi bir adım atılmaması üzerine konu yeniden gündeme geldi. Bina sorununun çözümüne ilişkin somut bir adım atılmaması, azınlıkta “oyalamaya devam ediliyoruz” izleniminin oluşmasına neden oldu.

GÜNDEM gazetesi olarak konuyu Encümen Heyeti Başkanı Erhan Hüseyin Ali, İskeçe milletvekilleri Burhan Baran ve Hüseyin Zeybek ile görüştük.


ERHAN HÜSEYİN ALİ: “HENÜZ SOMUT BİR CEVAP YOK”

İskeçe Azınlık Ortaokulu – Lisesi Encümen Heyeti Başkanı Erhan Hüseyin Ali GÜNDEM’e yaptığı açıklamada, eğitim yılı başında okul velileri tarafından başlatılan eylemin sona erdirilmesinin üzerinden yaklaşık 40 gün geçmesine rağmen yetkili makamlardan sorunların çözümü ile ilgili herhangi olarak somut bir adım atılmadığını belirtti.

1 Kasım Cuma günü Encümen Heyeti ve Okul Aile Birliği’nin öncülüğünde öğrenci velileri ile yapılan toplantı hakkında da bilgi veren Erhan Hüseyin Ali şu ifadeleri kullandı: “Okuldaki bina sorunu için başlattığımız eylemin sona erdirilmesinin üzerinden yaklaşık 40 gün geçmiş durumda. Bu süre zarfında sadece İskeçe Belediyesi’nden yazılı bir cevap geldi. Ne yazık ki belediye yönetimi okul bahçesinde yeterince alan olmadığı gerekçesi ile prefabrik sınıf yapılamayacağı yönünde bir cevap verdi. Belediyeden gelen bu cevabın dışında bakanlıktan olsun, Doğu Makedonya – Trakya Eyaleti’nden olsun hiç bir yetkili makamdan ne yazık ki sözlü veya yazılı herhangi bir bilgi veya cevap bizlere ulaşmadı.”

“1 KASIM CUMA GÜNKÜ TOPLANTIDA SÜRECİ DEĞERLENDİRDİK”

Encümen Heyeti Başkanı Erhan Hüseyin Ali sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizler 1 Kasım Cuma günü Encümen Heyeti ve Okul Aile Birliği’nin öncülüğünde velilerle bir toplantı gerçekleştirdik. Bütün velilerimize bu süreçte yaşananları anlattık ve değerlendirmelerde bulunduk. Bu toplantı sonucunda prefabriklerin okula getirilmesi yönündeki mücadelemize devam etmenin yanında sorunumuzu kökten çözecek olan yeni bir okul binası yapımı için çalışmalara başlama kararı aldık. Yani, yeni bir okul binası için neler yapmak lazımsa bu adımları en kısa zamanda atmaya başlayacağız. Yeni yer bakılması gerekiyorsa yeni bir yer bulup buraya bina yapmak için ne kadar bütçe gerektiğini belirleyeceğiz. Ondan sonra resmi olarak ne yapmamız gerekiyorsa o yönde çalışmalarımız devam edecek. Gerekiyorsa bir banka hesabı açacağız. Bu konuda Encümen Heyeti ve Okul Aile Birliği olarak son yapılan toplantıda en kısa zamanda çalışmalara başlama konusunda kararımızı aldık. Aynı toplantıda Encümen Heyeti ve Okul Aile Birliği dışında yeni bir heyetin oluşturulması kararını da aldık. Bu heyet velilerden oluşuyor. Bundan sonra atılacak adımları, yapılacak çalışmaları bu heyet aracılığıyla velilerimizle paylaşacağız. Velilerimizin görüşlerini de bu heyet bizlere aktaracak.

Okulumuzdaki bu sorunun artık bir an önce çözüme kavuşturulmasını bekliyoruz. Velilerin ve çocuklarımızın beklentisi budur. Sorunun çözümü için de elimizden geleni yapmakta kararlıyız. Umuyorum en kısa zamanda yetkililer bu soruna bir çare bulurlar.”


İSKEÇE KİNAL MİLLETVEKİLİ BURHAN BARAN

Konu ilgili olarak geçen günlerde Eğitim Bakanı Niki Kerameos, İçişleri Bakanı Panayotis Theodorikakos ile Altyapı ve Ulaştırma Bakanı Konstantinos Karamanlis’e yönelik soru soran İskeçe KİNAL Milletvekili Burhan Baran, kendisine verilen cevapların yetersiz ve soruna çözüm bekleyen azınlık toplumunu oyalamaya yönelik olduğunu belirtti.

GÜNDEM’e yaptığı açıklamada ilk olarak Altyapı ve Ulaştırma Bakanı tarafından kendisine cevap verildiğini söyleyen Burhan Baran, “Cevapta hiç bir açıklamaya yer verilmeden ‘Ktiriakes İpodomes A.E.’ (Okul Binaları Kurumu) şirketine yönlendirme var. Kısaca söylemek gerekirse, bakanlık ‘bu konu bizim ilgi alanımızda değil’ şeklinde cevap verdi. Bu tabii kalıcı çözüm olarak gördüğümüz yeni okul binası ile ilgili sorumuza cevaptır. Acil çözüm olarak istediğimiz prefabrik sınıflar için ise herhangi bir cevap verilmedi.” ifadelerini kullandı.

“BİZ BAŞKA ŞEYİ SORUYORUZ, BAKANLIK BAŞKA ŞEYİ CEVAPLANDIRIYOR”

Milletvekili Baran, Altyapı ve Ulaştırma Bakanlığı’nın cevabından bir gün sonra ise İçişleri Bakanlığı’nın kendisine cevap verdiğini söyledi. İçişleri Bakanlığı’nın cevabında ilk olarak Yunanistan genelinde, daha sonra ise İskeçe ili genelinde okul binalarının bakımı, onarımı, boyanması ile ilgili kendisine bir sürü rakam verildiğini söyleyen Burhan Baran sözlerine şöyle devam etti: “Söz konusu cevap metninde Doğu Makedonya – Trakya eyaleti ile İskeçe Belediyesi’ne ne kadar para verildiğine dair bilgiler de verilmiş. Cevap metninin sonunda ise İçişleri Bakanlığı tarafından 21 Ekim 2019 tarihinde Doğu Makedonya – Trakya Eyalet Başkanlığı ile İskeçe Belediyesi’ne söz konusu paralardan İskeçe Azınlık Ortaokulu – Lisesi’ne ne kadarlık bir miktar harcandığının sorulduğu ve kendilerine cevap geldikten sonra beni bilgilendirecekleri belirtiliyor. Kısacası bu cevabın bizim sorumuzla yakından uzaktan bir ilgisi yok. Biz başka bir şey soruyoruz ancak gelen cevap çok başka konularla alakalı oluyor.”

“OKUL BAHÇESİNE PREFABRİK SINIF KONULAMAYACAĞI İFADE EDİLMİŞ”

Burhan Baran, Eğitim Bakanlığı’nın verdiği cevapta bakanlık olarak okulların eğitim görmeye uygun olup olmamalarından sorumlu oldukları ve İskeçe Azınlık Ortaokulu – Lisesi binasının eğitime uygun bir binaya sahip olduğunun belirtildiğini söyledi.

Prefabrik sınıflar konusunda Eğitim Bakanlığı’nın verdiği cevaba da değinen Burhan Baran, “Bu konuda gelen cevapta İskeçe Belediyesi’nden bakanlığa verilen bilgide okul bahçesinin prefabrik sınıf konulması için uygun olmadığı belirtiliyor. Yani İskeçe Belediyesi, Eğitim Bakanlığı’na bir yazı yazarak prefabrik sınıf yapılması için okulda uygun alan olmadığını söylemiş. Aynı cevapta Eğitim Bakanlığı’nın önceliklerinden bir tanesinin öğrencilerin güvenliğini sağlamak olduğu ve kendilerine İskeçe Belediyesi tarafından verilen bilgiye göre İskeçe Azınlık Ortaokulu – Lisesi’nin binasında öğrencilerin güvenliğini tehlikeye atacak herhangi bir durum olmadığı vurgulanıyor. Vardiyalı eğitim konusunda ise söz konusu sorunun sadece İskeçe’de değil Yunanistan genelinde de bir çok bölgede var olduğu, bu durumda da mevcut eğitim sistemine devam edilmesinin uygun görüldüğü belirtiliyor. Kısacası sorularımıza bizi tatmin edecek bir cevap alamıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Burhan Baran bu süreçte her kurumun sorumluluğu başka bir kuruma atma gayreti içinde olduğunu ve bu şekilde İskeçe Azınlık Ortaokulu – Lisesi ile ilgili talepler konusunda bir oyalamaya gidildiğini belirtti.


MİLLETVEKİLİ ZEYBEK: “YETKİLİLERİN DAHA CİDDİ OLMASINI BEKLİYORUZ”

İskeçe SİRİZA Milletvekili Hüseyin Zeybek de İskeçe Azınlık Ortaokulu – Lisesi’ndeki bina sorununu 4 Kasım Pazartesi günü mecliste gündeme getirdi.

Konuyla ilgili olarak yaptığı basın açıklamasında, yetkililerin bu ciddi sorunun çözümü için daha ciddi olmaları gerektiğini söyleyen Zeybek, bu haklı mücadelede her zaman Encümen Heyeti ve Okul Aile Birliği’nin yanında olduğunu vurguladı.

Hüseyin Zeybek konu ilgili yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “4 Kasım 2019 tarihinde İskeçe Muzaffer Salihoğlu Azınlık Ortaokul ve Lisesi’nin bina sorunuyla ilgili sunmuş olduğum sözlü soruyu cevaplayan Eğitim Bakan Yardımcısı sayın Zaharaki konuya vakıf olmadığını bizlere gösterdi.

Sayın bakan okulumuzun iki farklı binadan (ana bina ve ek bina) oluştuğunu ve prokat sınıfların ek binanın elverişli olan avlusuna yerleştirilmek istendiğini idrak etmek istemedi.

Vardiyalı eğitimin çocuklarımıza ve ailelerimize sorunlar getirdiğini, ancak prokat sınıflarında geçici çözüm olduğunu dile getirdim. Kalıcı çözüm için ise çağdaş, sağlıklı yeni bir binanın inşaatı gerekmektedir.

Fakat bakanın vardiyalı eğitimden yana olması ve yeni bir bina sözü vermemesi Encümen Heyeti, Okul Aile Birliği ve azınlığımızın umutlarının başka bir bahara kaldığını göstermektedir. Eyalet Başkanı sayın Metios’un girişimlerinin yetersiz kaldığını, azınlığımıza verilen sözlerin bakanlık tarafından kaale alınmadığını görmekteyiz.

Bu önemli sorunun çözümü için yetkililerin daha ciddi olmasını bekliyoruz. Gerek Eyalet Başkanından gerekse İskeçe Belediye Başkanı’ndan daha aktif ve tutarlı olmalarını beklemekteyiz.
Biz bu mücadelenin haklılığına inanıyoruz. Vardiyalı eğitime son verilmesi için prokat yapılar ek binaya yerleştirilene kadar ve asıl kalıcı çözüm olan çağdaş sağlıklı bir binayı azınlık eğitimine kazandırana dek haklı mücadelemizden vazgeçmeyeceğimizi, her zaman Encümen Heyeti’nin ve Okul Aile Birliği’nin yanında olduğumu bir kez daha vurgulamak isterim.”

Haberler


GTGB eski başkanlarından Rıdvan Hatipoğlu vefat etti  

ABD’deki üniversite öğrencileri Gazze’deki sivillerle dayanışma için açlık grevi başlattı

İTB Gençlik Kolu üyeleri futbol maçında buluştu

Milletvekili Ferhat doludan zarar gören bölgeyi ziyaret etti

ABTTF Mihaloliakos’un tahliye kararına tepki gösterdi

GTGB olağan genel kurula gidiyor

DEB Partisinden Mihaloliakos’un serbest bırakılma kararına tepki

Dolu yağışı ekili alanlara zarar verdi

Yassıköy Belediyesinde yangınla mücadele toplantısı

Dedeağaç’daki FSRU’nun ticari kullanımı erteleniyor

İskeçe Azınlık Ortaokulu – Lisesinin bina sorununun çözümü için başbakana mektup

Mihaloliakos’un tahliyesine tepkiler