Anasayfa

16-03-2015
İlhan Ahmet: "İslam Hukuku Türk azınlığın 'kazanılmış' hakkıdır"
Rodop eski milletvekili avukat İlhan Ahmet, İslam hukukunun kaldırılmasına yönelik ortaya atılan iddialarla ilgili olarak açıklama yayınladı.
16 Mart 2015 Pazartesi

Rodop eski milletvekili avukat İlhan Ahmet, İslam hukukunun kaldırılmasına yönelik ortaya atılan iddialarla ilgili olarak açıklama yayınladı. Bu uygulamanın Batı Trakya Türk azınlığı'nın kazanılmış hakkı olduğunu ifade eden İlhan Ahmet, buna karşı olan siyasi çevrelerin de ortaya çıkıp görüşlerini açıkça ifade etmeleri gerektiğini vurguladı.

Yaptığı açıklamada 1923'ten bu yana uygulanan çok hukuklu sistemin bölgeye kültür, din ve hoşgörü alanında zenginlik getirdiğine inandığını belirten İlhan Ahmet, İslam hukukunun iptal edilmesinin Yunanistan anayasasına aykırı olduğunu kaydetti.

Konuyla ilgili olarak GÜNDEM'e konuşan İlhan Ahmet, laik bir devlet olmayan Yunanistan'da Batı Trakya Türklerinin kazanılmış hakkı olan İslam hukukunun kaldırılmasına yönelik önerileri samimi bulmadığını söyledi. İlhan Ahmet şöyle konuştu: "Bu konulara hassasiyet duyan ve özellikle sol kesimden gelen bu tür fikirler, İslam (Şeriat) Hukuku'nun ya da Osmanlı Örf ve Adet Hukuku'nun kalkmasını isteyen çevreler var. Bu kişileri veya çevreleri insan hakları için yapanlar, radikal sola inandıkları için yapanlar ve İslam düşmanlığı için yapanlar şeklinde sıralayabiliriz. Fakat İslam hukukunun kaldırılması anayasaya aykırı. Bu hakkımızın ortadan kaldırılması, Yunan anayasanın 3. maddesine aykırıdır. Çünkü Yunan anayasanın 3. maddesi, "Devletin resmi dini Ortodoks'tur. Teokratik bir devlettir. Hatta İncil'in tercüme edilmesi Kilise'nin onayına bağlıdır." diyor. Ben de diyorum ki; eğer bu 3. madde kaldırılırsa, Yunanistan laik bir devlet olursa ve teokratik yapıdan çıkarsa, ancak o zaman bu hakkımız kaldırılabilir."

"YUNANİSTAN'IN TEOKRATİK YAPISININ DEÄžİŞMESİNİ İSTİYORLAR MI?"
İlhan Ahmet, Yunanistan teokratik yapıdan kurtulmadığı ve tokratik yapıya saygı duyduğu sürece azınlığın İslam Hukuku hakkının kaldırılmasına yönelik girişimlerin İslam karşıtlığı olarak nitelendirileceğini söyledi. Bu önerinin hukuka aykırı olduğunu kaydeden Ahmet, "Ben de bu çevrelere soruyorum; Bu azınlıkta İslam hukunun kalkmasını isteyenler, ilk önce kalksınlar kendi teokratik yapılarını değiştirsinler. Aynı zamanda kendi devletlerinin teokratik yapısının ortadan kalkmasını istiyorlar mı? Sevgili Hristo, sevgili Kosta sen Yunanistan'ın teokratik yapıdan kurtulmasını ve kilise ile devletin birbirinden ayrılmasına 'evet' der misin? Bunu istemiyorsan, bunu tartışmıyorsan, bunu önermiyorsan o zaman İslam hukukunun ortadan kaldırılmasını nasıl öneriyorsun? Burada bir samimiyetsizlik ve çifte standart var. Sadece İslam hukukunun ortadan kaldırılması, azınlığımıza uygulanmak istenen bir çifte standarttır." değerlendirmesinde bulundu.

"BURADA İSLAM HUKUKU UYGULANMIYOR"
Bu durumu ortadan kaldırmak isteyen çevrelere karşı, bir azınlık siyasetçisi ve hukukçusu olarak fikirlerini beyan etmek zorunda hissettiğini dile getiren avukat İlhan Ahmet sözlerine şöyle devam etti: "Bir azınlık siyasetçisi olarak fikrimi söylemek zorundayım. Kaldı ki, burada klasik ve salt manada Şeriat Hukuku uygulanmıyor. Buna şeriat demek yanlıştır. Burada İslam dayanıklı örf ve adet hukuku uygulanıyor. Örneğin burada, boşanma konularında Şeriat Hukuku'nun hükümlerine göre karar verilmiyor. Dolayısıyla burada, Osmanlı Hukuku'ndan gelen bir geleneğin var olduğunu ve bunu uygulandığını söyleyebiliriz."

"GEREK DANIŞMA KURULU GEREKSE YÜKSEK TAHSİLLİLER DERNEÄžİ PANEL DÜZENLEYEBİLİR"
Aile ve miras konularında uygulanan 'İslam Hukuku'nun Batı Trakya Türk azınlığının 'kazanlıkmış' bir hakkı olduğunu vurgulayan İlhan Ahmet sözlerini şöyle tamamladı: "Herkes bu konuda fikirlerini ortaya koymak zorundadır. Bizlerin, Yunanistan'daki hukuk düzeni içerisinde bu hakkımızın kime ne zararı var? Hangi amaçla kaldırılmak isteniyor? Bu bir İslamofobi ya da İslam düşmanlığına mı dayanıyor? Bu konuda kurum, kuruluşlar ve milletvekilleri herkes fikirlerini söylemelidirler. Azınlık fikrini söylesin ve bu tartışmalara son verilsin. Hatta bu konuyla ilgili olarak bir panel düzenlenebilir. Gerek Danışma Kurulu, gerekse Yüksek Tahsilliler Derneği böyle bir çalışma yapabilir, hatta yapmalıdır. Herkes gelsin ve azınlığa yönelik İslam hukuku konusunda görüşünü ve düşüncesini açıkça anlatsın."

Haberler


Atina’nın su kaynakları azalıyor

Yol güvenliği için dört dilde broşür

Seçek etkinliklerinin programı belli oldu

Batı Trakyalı gençler Karacaali kampında buluştu

15 Temmuz şehidi Mustafa Cambaz doğduğu köyde dualarla anıldı

Batı Trakyalı 17 Türk azınlık temsilcisi mahkemeye sevk edildi

AB çocuklar için yaş doğrulama uygulamasını hayata geçiriyor

OPEKEPE skandalı meclis gündeminde: SİRİZA ve Yeni Sol’dan soruşturma komisyonu talebi

Hüseyin Zeybek: “OPEKEPE skandalıyla milyonlarca euro kayboldu hükümet sessiz”

15 Temmuz şehitleri, Türkiye’nin Atina Büyükelçiliğinde anıldı

DEB Partisinden “Bir Lider, Bir Dava” video serisi

15 Temmuz şehitleri Gümülcine Başkonsolosluğunda anıldı