Anasayfa

26-08-2015
"Eğitim yasası bizim olumlu görüşümüz alınarak hazırlanmamıştır"
İskeçe İli SÖPA Mezunu Azınlık Okulları Öğretmenler Derneği, Yunanistan'ın Kasım 2014'te hazırlanan azınlık eğitimiyle ilgili yasanın azınlık öğretmen derneklerinin bilgisi ve olumlu görüşüyle hazırlandığı iddiasına tepki gösterdi.
26 Ağustos 2015 Çarşamba

Helsinki İnsan Hakları İzleme Komitesi tarafından Birleşmiş Milletler'e (BM) Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklar Komisyonu'ne sunduğu azınlık eğitimiyle ilgili rapora yanıt veren Yunanistan'ın Kasım ayında mecliste kabul edilen yasanın öğretmen dernekleriyle diyalog halinde ve olumlu görüşleri alınarak hazırlandığı yönündeki cevabına, İskeçe İli SÖPA Mezunu Azınlık Okulları Öğretmenler Derneği karşı çıkarak tepki gösterdi.

"TEPKİ VE ÇEKİNCELERİMİZİ EÄžİTİM BAKANINA BİLDİRMİŞTİK"

Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan ve azınlık eğitimine önemli değişiklikler getiren yasa değişikliği tasarısı Yeni Demokrasi Partisi, PASOK, Bağımsız Yunanlılar Partisi ve Altın Şafak Partisi'nin oylarıyla kabul edildiği belirtilen açıklamada, "Bizler, İskeçe ili SÖPA Mezunu Azınlık Okulları Öğretmenler Derneği olarak; sözkonusu yasa ile ilgili çekincelerimizi, tepkilerimizi ve hassasiyetlerimizi 10 Şubat 2015 tarihinde Eğitim Bakanı sayın Baltas’a hitaben gönderdiğimiz mektupta dile getirmiştik. Mektupta; önceki hükümet döneminde azınlık eğitimi ile ilgili olarak yapılan düzenlemelere karşı olduğumuzu ve bu düzenlemelerin özellikle İskeçe ili SÖPA Mezunu Azınlık Okulları Öğretmenler Derneği ile hiçbir diyalog ve irtibata girilmeden yapıldığını ve sözkonusu yasa değişikliklerinin, azınlığımızın ve bölgemizin ihtiyaç duyduğu eğitim sisteminin gereksinimlerinden uzak olduğunu da ifade etmiştik" ifadelerine yer verildi.

"AZINLIK DERNEK VE ÖÄžRETMENLERİYLE İSTİŞARE EDİLDİÄžİ İDDİASINI BÜYÜK BİR ÜZÜNTÜYLE KARŞILADIK"

Helsinki İnsan Hakları Komitesi Yunanistan Temsilciliği'nin 2014 yılındaki raporuna dikkat çekilen açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi: "Batı Trakya'daki azınlık eğitimiyle ilgili olarak Birleşmiş Milletler (BM) Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklar Komisyonu'na sunduğu raporda 2014 yılı sonunda mecliste kabul edilen 4310/2014 sayılı yasanın yol açtığı ayrımcılıkları ve sorunları gündeme getirmiştir. Helsinki İnsan Hakları Komitesi Yunanistan Temsilciliği, Batı Trakya azınlığının tepki gösterdiği yasanın önemli ayrımcılıklara neden olduğunu belirtmiştir. Ancak İskeçe SÖPA Öğretmenler Derneği Başkanı Nurettin Kıyıcı'ya hitaben gönderilen mektupta ne yazık ki; Helsinki İnsan Hakları Komitesi Yunanistan Temsilcisi Panayotis Dimitras'ın raporuna yanıt veren Yunanistan'ın, 2014 yılı sonunda mecliste kabul edilen azınlık eğitimiyle ilgili yasanın, azınlık öğretmenleri dernekleriyle istişare halinde ve bu derneklerin olumlu görüşü alınarak hazırlandığını iddia ettiğini büyük bir üzüntüyle karşıladık."

İskeçe ili SÖPA Mezunu Azınlık Okulları Öğretmenler Derneği olarak, yasa hazırlanırken hiçbir zaman haberdar edilmediklerinin altı çizilen açıklamada, "Yasanın hazırlanmasında zerre kadar bir katkımız olmamıştır" ifadelerine yer verildi.

"EÄžİTİM BAKANI BALTAS BİZLERLE GÖRÜŞMEYİ REDDEDEREK TÜM KAPILARI KAPATMIŞTIR"

Konuyu 10 Şubat 2015 tarihinde bakanlığa ilettiklerini belirten İskeçe Azınlık Okulları Öğretmenleri'nin açıklamasında, "Ayrıca sayın bakanla da görüşebilmeyi sürekli bir şekilde talep ettik. Fakat maalesef SİRİZA hükümeti yasa meclisten geçerken ret oyu kullanmasına rağmen, iktidar olduğunda yasayı bir an önce uygulama hevesi ve gayreti içerisine girmiştir. İskeçe ili SÖPA Mezunu Öğretmenler Derneği'nin büyük çabalarına rağmen Eğitim Bakanı sayın Baltas bizlerle görüşmeyi reddederek tüm kapıları kapatmıştır" denildi.

"YASA SIKINTI YARATMIŞTIR"

Açıklamanın son bölümünde ise şu görüşlere yer verildi: "Azınlık kurumlarıyla ve özellikle de İskeçe ili SÖPA Mezunu Azınlık Okulları Öğretmenler Derneği ile diyalog yapılmadan hazırlanan ve uygulamaya konan, aynı anda önemli ayrımcılıklara neden olan 4310/2014 sayılı yasanın, azınlık eğitiminde yarattığı sıkıntıları büyük üzüntüyle karşıladığımızı eğitim camiasının, tüm kamuoyunun ve konuyla ilgilenen Helsinki İnsan Hakları Komitesi Yunanistan Temsilcisi sayın Panayotis Dimitras'ın dikkatine bir kez daha sunmak isteriz."

Haberler


Macaristan Başbakanı, Netanyahu hakkındaki tutuklama emrini tanımayacağını açıkladı

Pentagon, Rusya’nın Ukrayna’da kıtalararası balistik füze kullandığını doğruladı

SİRİZA’daki kriz ve Yunanistan’daki yeni siyasi denge

Hakan Fidan’ın ‘Türk azınlık ve soydaşlar’ açıklamasına Atina’dan tepki

BTAYTD’dan meme kanseri konusunda bilgilendirme etkinliği

Özgür Ferhat, çiftçilerin sorunlarını Tarım Bakan Yardımcısı ve Genel Sekreterine iletti

‘Gigabit’ programı için başvurular başladı

SİRİZA ana muhalefet konumunu kaybetti

Stilyanidis, yapay zeka çağında insan haklarının korunmasının önemine dikkat çekti

Özgür Ferhat, mısır üreticilerinin prim mağduriyetini gündeme taşıdı

Νέα επιστολή για το κτιριακό πρόβλημα του Μειονοτικού Γυμνασίου - Λυκείου Ξάνθης

‘İskeçe Azınlık Lisesine yeni okul binası için somut adım atılmasını talep ediyoruz’