Anasayfa


11-03-2020
"Hayvanlar gibiyiz" Yunanistan’ın gizli göçmen kampı
NYT gazetesi, Yunanistan'da göçmenler için gizli kamp kuruldu haberini yukarıdaki başlıkla verdi.
11 Mart 2020 Çarşamba



New York Times (NYT) gazetesi, Yunanistan'ın ülkeye giriş yapan mültecileri Türkiye’ye geri göndermeden önce hukuk dışı yollarla ve yargı süreci beklenmeksizin gizli bir kampta hücrelerde tuttuğunu ve ardından Türkiye’ye geri gönderildiğini öne sürdü. Habere göre, sığınmacıların tutulduğu yerlerde dışarıyla iletişime izin verilmiyor ve yargılama yapılmıyor.

Kampın bulunduğu lokasyon ve göçmelerin tutulduğu mekanlar bir uydu fotoğrafıyla desteklenen haberde, söz konusu uygulama, Yunan hükümetinin, Avrupa’ya geçmek isteyen sığınmacılara sınırları kapatmak için aldığı ve uzmanların uluslararası hukuka aykırı olarak nitelediği önlemlerden bir tanesi olarak belirtildi.

NYT’nin, "Yunanlıların sığınmacılar için gizli yeri: Hayvanlar gibiyiz" başlıklı haberinde, sığınmacılarla yapılan mülakatlara da yer verildi. Gazeteye konuşan sığınmacılar, yakalandıklarında üzerlerindeki elbiseler dahil bütün varlıklarına el konulduğunu, dövüldüklerini, sığınma başvurusu ya da bir avukatla görüşme şansı tanımaksızın yasa dışı bir şekilde Türkiye’ye geri gönderildiklerini söylediler.
Gazete yapılanları, 850 bin mültecinin yasa dışı yollarla Yunanistan üzerinden Avrupa’nın diğer bölgelerine geçtiği 2015 mülteci krizinin tekrarlanmaması için alınan en sert önlem olarak niteledi.

Yunan Hükümet Sözcüsü Stelios Peças, NYT’ye, kampın varlığına ilişkin yorum yapmadı ancak sığınmacıların, Yunanistan’da 3 Mart’ta yürürülüğe giren ve siyasi iltica taleplerinin bir aylığına dondurulmasını öngören cumhurbaşkanlığı kararnamesi çerçevesinde gözaltına alınıp sınır dışı edildiğini söyledi.

Ancak NYT, yerden raporlama ve uydu görüntülerinin adli analizi sonucunda Yunanistan'ın kuzeydoğusunda böyle gizli bir merkezin varlığını doğruladıklarını duyurdu.

Gazete, kampla ilgili Yunanistan tarafına geçip yakalandıktan sonra Türkiye’ye gönderilen kimi sığınmacıların tanıklığına da başvurdu. Gazetenin yaptığı araştırmaya göre söz konusu gizli kamp, sınırdaki Poros köyünün birkaç yüz metre doğusunda, köyle Meriç nehri arasında bir çiftlik.

Gazeteye konuşan Suriyeli Kürt göçmenlerden 23 yaşındaki Somar El Hüseyin, lastik botla Meriç’ten Yunan tarafına geçtiklerini ancak Yunan askerlerince yakalandıklarını ve bir toplama alanına götürüldüklerini belirtiyor. Hüseyin, kırmızı çatılı bir depoda yüzlerce kişi ile birlikte bir odaya konulduğunu söylüyor. Telefonuna el konduğunu ve BM yetkilileri ile görüşmesine izin verilmediğini söyleyen Hüseyin, Yunan muhafızlarının kendilerini bir hayvan gibi gördüklerini belirtiyor. Hüseyin, yemek ve su verilmeyen bir geceden sonra yine bir bota konarak Türk tarafına gönderildiklerini iletiyor.

Kendisine alanın şemaları ve gizli merkezin detayları gösterilen göçmenlerle ilgili eski insan hakları BM özel raportörü François Crépeau, sığınmacıların gizlice getirildikleri ve hukuka ulaşım hakkından mahrum tutuldukları için burayı 11 Eylül sonrası CIA tarafından özellikle Doğu Avrupa’da kurulan gizli hapishanelerin (siyah alan) yerel versiyonu olarak niteledi.

Crepeau, ilgili merkezin, göçmenlerin sığınma talebi haklarının, "insanlık dışı ve onur kırıcı muameleyi yasaklayan Avrupa Birliği hukukunun” ihlalini temsil ettiğini vurguladı.

Haberler


Eyalet Başkanı ve Başkan Yardımcısından doludan zarar gören bölgelere ziyaret

Mikrobiyologlar ülke genelinde greve gitti

GAT’tan ‘Gençlik Bayramı’ etkinliği

İTB’nin hak arama mücadelesi Trakya Üniversitesinde panelde ele alınacak

Panathinaikos AKTOR, 12 yıl aradan sonra Dörtlü Final’e yükseldi

Ilıca’da muhteşem Hıdırellez Şenliği

İTB ve GTGB ekipleri Kuzey Makedonya’daki Hıdrellez Festivaline katıldı

Yağmur geliyor, hava sıcaklığı düşüyor

Soydaşlar Mustafçova’da hatim etkinliğinde buluştu

Çocuk parası için başvurular cuma günü sona eriyor

Güney Meriç’te muhteşem Hıdırellez kutlaması

GTGB eski başkanlarından Rıdvan Hatipoğlu vefat etti