Anasayfa

20-03-2020
Devlet Hukuk Konseyi Başkanı azınlık dernekleri davalarıyla ilgili meclise bilgi verdi
Devlet Hukuk Konseyi Başkanı Prof. Konstandinos Halkias, Yunan Meclisi'nde oluşturulan "Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Kararları Takip Komisyonu"na, Batı Trakya'daki Türk azınlık derneklerinin davalarıyla ilgili bilgi verdi.
20 Mart 2020 Cuma

Geçen haftalarda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Başkanı Aleksandros Sisilianos'dan sonra bu kez Devlet Hukuk Konseyi Başkanı Konstandinos Halkias, AİHM'de Yunanistan'ı ilgilendiren davalarla ilgili meclisi bilgilendirdi.

"YUNANİSTAN 182 AİHM KARARINI UYGULAMIYOR"

Daha önce yaptığı görevlerde AİHM ile ilgili davalara da bakan Halkias, Yunanistan'ın uygulamadığı 182 AİHM kararının olduğunu söyledi. Halkias, AB üyesi olan Yunanistan için bu rakamın oldukça yüksek olduğunu vurguladı. Devlet Hukuk Konseyi Başkanı, bunlardan 106 dava kararının basit takip sürecinde olduğunu, diğer 76 dava kararının ise güçlendirilmiş takip sürecine dahil olduğunu dile getirdi.

"YARGITAY İTB DAVASINI YA İSTİNAFA GERİ GÖNDERECEKTİR, YA DA ESASA BAKARAK DAVAYI ELE ALACAKTIR"

Trakya'daki azınlık derneklerinin tanınmasıyla ilgili dava kararlarının güçlendirilmiş takip sürecinde olduğunu anlatan Halkias, İskeçe Türk Birliği'nin 20 Mart tarihinde Yargıtay Mahkemesi'ndeki (Arios Pagos) davasını hatırlattı. Halkias, "İlk olumlu adım, Yargıtay'ın AİHM'de dava kazanan derneklere yeniden iç hukuka başvuru hakkı tanıyan düzenlemeyi kurtaracak olmasıdır. Yargıtay, davayı ya İstinaf Mahkemesi'ne yeniden görüşülmesi için geri gönderecektir, ya da davanın esasına bakarak Yargıtay davayı ele alacaktır. Yargıtay'ın davayı ele alması ve AİHM içtihatına göre değerlendirmesi benim görüşüme göre daha iyi." ifadelerine yer verdi.

"GEREKEN DEÄžİŞİKLİKLERİ YAPMAK SİZİN GÖREVİNİZ"

Halkias şöyle devam etti: "Şöyle bir görüş var; tüm ihlaller yüksek mahkemeler tarafından yapılıyor. Çünkü bu kararlar Strazburg'a başvurma alanı yaratıyor. Anayasa'ya, 'Tüm anayasa maddeleri ve tüm insan hakları AİHM ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin söylediği gibi yorumlanır' diye bir yorum maddesi koymuş olsaydık, böyle bir konu olmazdı. Bu kısmen doğru. Ancak mevcut anayasal denetim sisteminde her şeyi hakime bırakamayız. Yasama erki olarak gereken değişiklikleri yapmak sizin göreviniz."

Haberler


“Müftü” mü, atanmış memur mu?

Elektrik borçlarına yeni düzenleme: Kesinti öncesi 10 gün süre verilecek

Kültür Bakanı Mendoni İmaret’in halka açılacağını duyurdu

Selanik-Milano seferine bomba ihbarı

Kozlukebir Belediyesi’nden kantar kurulması için Tütün Üreticileri Kooperatifine arazi tahsisi

İskeçe’de “Ergenlik: Çatışmadan İletişime” söyleşisi düzenlendi

Fenerbahçe’de teknik direktörlük görevine Emre Belözoğlu getirildi

Gümülcine Müftülüğünden sahte video uyarısı: Hukuki süreç başlatıldı

Pamuk üreticisi artan maliyetler ve düşük fiyatlar arasında sıkıştı

F-16 savaş uçakları 5 Kasım’da Gümülcine semalarında olacak

ABD’nin ilk Müslüman senatörü Abdul el-Sayed zaferini ilan etti

İTB 100. yıl hazırlıklarını eski başkanlarla değerlendirdi