Anasayfa


20-03-2020
Devlet Hukuk Konseyi Başkanı azınlık dernekleri davalarıyla ilgili meclise bilgi verdi
Devlet Hukuk Konseyi Başkanı Prof. Konstandinos Halkias, Yunan Meclisi’nde oluşturulan “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Kararları Takip Komisyonu”na, Batı Trakya’daki Türk azınlık derneklerinin davalarıyla ilgili bilgi verdi.
20 Mart 2020 Cuma

Geçen haftalarda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Başkanı Aleksandros Sisilianos’dan sonra bu kez Devlet Hukuk Konseyi Başkanı Konstandinos Halkias, AİHM’de Yunanistan’ı ilgilendiren davalarla ilgili meclisi bilgilendirdi.

“YUNANİSTAN 182 AİHM KARARINI UYGULAMIYOR”

Daha önce yaptığı görevlerde AİHM ile ilgili davalara da bakan Halkias, Yunanistan’ın uygulamadığı 182 AİHM kararının olduğunu söyledi. Halkias, AB üyesi olan Yunanistan için bu rakamın oldukça yüksek olduğunu vurguladı. Devlet Hukuk Konseyi Başkanı, bunlardan 106 dava kararının basit takip sürecinde olduğunu, diğer 76 dava kararının ise güçlendirilmiş takip sürecine dahil olduğunu dile getirdi.

“YARGITAY İTB DAVASINI YA İSTİNAFA GERİ GÖNDERECEKTİR, YA DA ESASA BAKARAK DAVAYI ELE ALACAKTIR”

Trakya’daki azınlık derneklerinin tanınmasıyla ilgili dava kararlarının güçlendirilmiş takip sürecinde olduğunu anlatan Halkias, İskeçe Türk Birliği’nin 20 Mart tarihinde Yargıtay Mahkemesi’ndeki (Arios Pagos) davasını hatırlattı. Halkias, “İlk olumlu adım, Yargıtay’ın AİHM’de dava kazanan derneklere yeniden iç hukuka başvuru hakkı tanıyan düzenlemeyi kurtaracak olmasıdır. Yargıtay, davayı ya İstinaf Mahkemesi’ne yeniden görüşülmesi için geri gönderecektir, ya da davanın esasına bakarak Yargıtay davayı ele alacaktır. Yargıtay’ın davayı ele alması ve AİHM içtihatına göre değerlendirmesi benim görüşüme göre daha iyi.” ifadelerine yer verdi.

“GEREKEN DEĞİŞİKLİKLERİ YAPMAK SİZİN GÖREVİNİZ”

Halkias şöyle devam etti: “Şöyle bir görüş var; tüm ihlaller yüksek mahkemeler tarafından yapılıyor. Çünkü bu kararlar Strazburg’a başvurma alanı yaratıyor. Anayasa’ya, ‘Tüm anayasa maddeleri ve tüm insan hakları AİHM ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin söylediği gibi yorumlanır’ diye bir yorum maddesi koymuş olsaydık, böyle bir konu olmazdı. Bu kısmen doğru. Ancak mevcut anayasal denetim sisteminde her şeyi hakime bırakamayız. Yasama erki olarak gereken değişiklikleri yapmak sizin göreviniz.”

Haberler


Güney Meriç’te muhteşem Hıdırellez kutlaması

GTGB eski başkanlarından Rıdvan Hatipoğlu vefat etti  

ABD’deki üniversite öğrencileri Gazze’deki sivillerle dayanışma için açlık grevi başlattı

İTB Gençlik Kolu üyeleri futbol maçında buluştu

Milletvekili Ferhat doludan zarar gören bölgeyi ziyaret etti

ABTTF Mihaloliakos’un tahliye kararına tepki gösterdi

GTGB olağan genel kurula gidiyor

DEB Partisinden Mihaloliakos’un serbest bırakılma kararına tepki

Dolu yağışı ekili alanlara zarar verdi

Yassıköy Belediyesinde yangınla mücadele toplantısı

Dedeağaç’daki FSRU’nun ticari kullanımı erteleniyor

İskeçe Azınlık Ortaokulu – Lisesinin bina sorununun çözümü için başbakana mektup