Anasayfa


11-06-2020
ABTTF “Covid-19 ve Azınlıklar” temalı seminer serisine katıldı
Pandemi sürecinde çevrimiçi toplantılara katılan ABTTF, pandemide Batı Trakya Türk toplumunun karşılaştığı zorlukları dile getirdi.
11 Haziran 2020 Perşembe

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu(ABTTF), merkezi İtalya’nın Bolzano kentinde bulunan EURAC Araştırma Merkezi Azınlık Hakları Enstitüsü tarafından düzenlenen “Covid-19 ve Azınlıklar” temalı online seminer serisine katıldı.

İlki 13 Mayıs’ta olmak üzere haftada bir kez toplam beş seminerin gerçekleştirildiği seriyi ABTTF Brüksel Temsilciliği’nden Deniz Servantie ve Uluslararası İlişkiler Direktörü Melek Kırmacı Arık takip etti. COVID-19’un azınlıklara etkisi; AGİT Ulusal Azınlıklar Yüksek Komiseri Lamberto Zannier, BM Azınlık Sorunları Özel Raportörü Fernand de Varennes ile BM İnsan Haklarından Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Ilze Brands-Kehri gibi uluslararası düzeyde önemli isimlerin katılımlarıyla tartışıldı. İnsan ve azınlık hakları alanında çalışan uzmanlar, akademisyenler ve uluslararası örgüt temsilcilerinin katıldığı seminerlerde, tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi sürecinde ulusal azınlıklar dahil tüm kırılgan gruplar ve azınlıkların bu süreçten nasıl etkilendikleri ve alınan olağanüstü önlemlerin azınlıkların haklarına olan etkileri değerlendirildi.

Son olarak 10 Haziran Çarşamba günü gerçekleştirilen beşinci seminerde, pandemi dönemlerinde yerli halklar konusu tartışıldı. EURAC Azınlık Hakları Enstitüsü’nden Sergiu Constantin moderatörlüğünde, Ekvador Pontificia Universidad Católica’dan Daqui Lema, Belfast Queen’s University’den Claire Wright ve EURAC Araştırma Merkezi Azınlık Hakları Enstitüsü’nden Alexandra Tomaselli’nin konuşmacı olarak yer aldığı seminerde, yerli halkların pandemi sürecinde yaşadıkları zorluklar ele alındı.

Seminer serisinde ABTTF, Batı Trakya Türk toplumunun Rodop ilinde çoğunluğu ve İskeçe’de nüfusun yarısına yakınını oluşturmasına rağmen etnik Türk kimliğinin tanınmaması nedeniyle pandemi sürecinde hükümet makamları tarafından Türkçe bilgilendirme yapılmadığını ifade ederek, bu nedenle pandemi ile mücadelede eksik kalındığını belirtti. Ayrıca pandemi sürecinde Batı Trakya Türk toplumuna karşı medyada ayrıştırıcı bir dil kullanıldığını belirten ABTTF, Şahin köyünün karantinaya alınması sonrasında sağcı Yunan Çözümü Partisi Başkanı Kiriakos Velopulos’un ırkçı sözleri ile nefreti körüklediğini dile getirdi.

Dini liderlerin azınlık toplumlarını bilgilendirmede önemli bir role sahip olduğu belirtilen seminerlerde ABTTF, Batı Trakya Türk toplumunun seçtiği müftülerin devlet tarafından tanınmaması nedeniyle devletin seçilmiş müftüler ile işbirliği ve diyalog kurmadığını belirterek, seçilmiş müftülerin ve Türk sivil toplum kuruluşlarının toplumu kendi özel çabalarıyla bilgilendirdiklerini aktardı. ABTTF, pandemi sürecinin fırsat bilinerek Ramazan ayında Batı Trakya Türk toplumunun sahip olduğu dini hakların kısıtlanmaya çalışıldığını örnekleriyle dile getirdi.

Haberler


Mihaloliakos’un tahliyesine tepkiler

AP milletvekili Daly: ‘Ursula von der Leyen ve AB’nin eylemleri (Gazze’deki) soykırımı mümkün kıldı’

İskeçe Azınlık Ortaokulu - Lisesi Encümen Heyetinden milletvekili Baran’a ziyaret

Son 15 yılın en sıcak nisan ayı

Polis UCLA kampüsüne takviye güçlerle müdahale ediyor

Mihaloliakos cezaevinden çıkıyor

Başkonsolos Ünal ve eşi GTGB Yeni Nesil Kolu yönetimini ağırladı

Dışişleri Bakanı Yerapetritis, Filistin Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Mustafa ile görüştü

Ruvikonas Öğrenci Grubu, Atina’daki ABD Büyükelçiliği önünde Filistin bayrağı açtı

Danışma Kurulundan Şükrü Tufan için taziye mesajı

1 Mayıs kutlamalarında ‘Filistin’e özgürlük’ sloganları atıldı

İskeçe Azınlık Ortaokulu - Lisesi Okul Aile Birliğinden Başkonsolos Ünal’a ziyaret