Anasayfa


17-06-2020
Rıdvan Delihüseyin: “Tek çare tedbirleri uygulamak”
Mustafçova Belediye Başkanı Rıdvan Delihüseyin, GÜNDEM’in sorularını yanıtladı.
17 Haziran 2020 Çarşamba

İşte belediye başkanı Rıdvan Delihüseyin’le yaptığımız röportaj:

RIDVAN DELİHÜSEYİN: “MASKE, MESAFE, TEMİZLİK”
Mustafçova Belediye Başkanı ve Toplumsal Birlik ve Kalkınma Hareketi listesi başkanı Rıdvan Delihüseyin, en önemli konunun salgınla mücadele çerçevesinde uzmanlar tarafından ilan edilen tedbirlere uymak olduğunu söyledi. “Bu beladan kurtulmak istiyorsak, bir daha karantinalara girmek istemiyorsak ve bu salgına başka kurbanlar vermek istemiyorsak yapacağımız tek şey tedbirlere uymaktır” diye konuşan Rıdvan Delihüseyin, son durumla ilgili bilgi verdi. Bölgedeki durumun hiç iyi olmadığını vurgulayan Belediye Başkanı Delihüseyin, “Öncelikle şunu söylemek isterim ki; bu iş ve bu sorun bizi aşan bir şey. Bu sorun bize has bir durum değil. Bu olay, tüm dünyayı sarsan bir sorun. Bunu bilmek ve kabullenmek gerekiyor. Uluslararası düzeyde neler yapılmış, uzmanlar neyi önermiş ona bakmak ve bu yoldan gitmek gerekiyor. Durum aslında çok net. Maske, mesafe ve temizlik. Bu üç kuralı uygulayamadığımız zaman şu anda içinde bulunduğumuz duruma geliyorsunuz. Bu kuralı uygulamadığımız zaman sonuç hastaneler ve birçok durumda da ne yazık ki ölüm olabiliyor.” dedi.

“MASKE VE MESAFE ÖNLEMİ NE YAZIK Kİ İSTENİLEN NOKTADA DEĞİL”
Şahin köyündeki karantinayla ilgili soruyu yanıtlayan Rıdvan Delihüseyin, “Bilinmesini istediğim bir nokta var. Bir yerde karantina kararı alınırken, bunun kararı merkezi hükümet tarafından alınıyor. Örnek vereyim. İstanbul 16 – 17 milyon nüfusu olan büyük bir kent. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı’nın, merkezi hükümetin aldığı karantinayı tanımıyorum, uygulamıyorum deme şansı ve yetkisi yok. Aynı şey burası için de geçerli. Dolayısıyla biz karantinayı tanımıyoruz, uygulamıyoruz deme şansımız yok. Şu anda Şahin’de uygulanan karantina var. Ancak bu tam karantina değil. İskeçe’ye doktor ziyareti için veya test yapmak için gidenler var. Yurt dışına çalışmaya gidecek olanlar gerekli testi yapmak için İskeçe’ye gidiyorlar. Bunun dışında akşam saat 21:00’den sabah saat 07:00’ye kadar dışarıya çıkma kısıtlaması var. Fakat tamamıyla evlere kapandık, bu virüsü sağa sola yaymamak için kapandık diye bir şey de maalesef yok. Beni en çok üzen olay da maske ve mesafe önleminin istenilen noktada olmaması. Halkımızın karantina kurallarına tam olarak uyduğunu söylemek isterdim. Ancak bunu söylemek mümkün değil. Ben yanımda poşetlerle maske taşıyorum. Köye giriş çıkışlarımda insanlara maske dağıtıyorum ki, bu işin ciddiyetini anlayabilsinler diye. Keşke bizim insanımız gönüllü olarak tam karantina uygulayabilseydi.” ifadelerini kullandı.

“Salgınla ilgili farklı teorilere inananlar var mı?” sorusunu yanıtlayan Belediye Başkanı Rıdvan Delihüseyin şunları dile getirdi: “Birkaç gün öncesine kadar bu konuda çok ciddi bir şüphe vardı. Komplo teorilerine inananlar vardı. Hala da var. Ne zaman ki komşularımızın cenazeleri gelmeye başladı durum biraz değişmeye başladı. Keşke bu noktaya gelmeden komplo teorilerine inanlar ve bunu yayanlar durumu anlasalardı. Dile getirmeden edemeyeceğim. Yakın zamana kadar Mustafçova belediyesindeki siyasi liderlerden bu teorileri destekleyenler oldu. Bu teorilere itibar eden insanları destekleyenler oldu. Bunları ileride konuşacağız. İnsanlarımızın bir kısmı da tedbirlere uymadıysa bir nedeni de bu teorilerdir. Sorgulayıcı hareket tarzının yerine bizlerin önlemleri istemesi ve uygulaması gerektiğine inanıyorum. Şu anda halkımızın bilgilenmeye, bizlere, yetkililere, merkezi hükümete güvenmeye ihtiyacı var. Birbirimizle yaptığımız tartışmalara değil. Hepimiz; iktidar, muhalefet, vekillerimiz, müftülerimiz, kurum başkanlarımız bu konuda hassasiyet göstermemiz gerekiyor. Önlemlerle ilgili olarak ortak bir dil kullanmamız şart. Halkımız da bu işin ciddiyetini anlaması gerekiyor.”

“BÖLGEMİZ HEDEF GÖSTERİLDİ. HATTA BU HEDEF GÖSTERMELERE VE FARKLI TEORİLERE İNANAN BAZI İNSANLARIMIZ DA HASTALIĞI GÖRMEZDEN GELDİ”
GÜNDEM’in, “Devletin yetkili kurumlarının bölgemizdeki salgınla ilgili mücadelede eksikleri ve yanlışları olduğunu düşünüyor musunuz? Bir de Şahin’in, Mustafçova belediyesinin, İskeçe ve azınlık toplumunun hedef gösterildiğine inanıyor musunuz?” sorusunu da yanıtlayan Delihüseyin şunları kaydetti:

“İkinci sorudan başlayayım. Hedef gösterilme noktasında söylemek gerekirse, evet bu olmuştur. Ben ilk karantina döneminde bizzat bazı basın yayın organlarını arayarak, canlı yayınlara çıkarak hedef gösterilmenin yanlış olduğunu söyledim ve bunu mümkün olduğunca durdurmaya çalıştım. Bu bölgemizle alakalı bazı planların olabileceğini düşünüyorum. Ancak bunların komplo teorisi gibi olmasını da istemiyorum. Bazı noktalar var. Medyada bu işi dinamitlemek isteyenler varken, işini düzgün bir şekilde yapanlar da var. Bölgenin ve insanlarımızın hedef gösterilmesini, karalanmasını ifade özgürlüğü kapsamında görmek mümkün değil. Ancak bazı kesimlerimiz bu hedef göstermelere ve farklı bazı teorilere inanarak, hastalığı görmezden geldi. Tedbir almayı gerekli görmedi. Bu da ciddi bir sorundu. Bugüne kadar yapılan yanlışların tekrarlanmaması için gayret göstermek lazım. Sorunuzun ilk bölümüyle ilgili olarak ise şunları söylemek isterim. Bugün az önce ülkemizin Başbakanı tarafından arandım. Sayın başbakanla görüştüm. Sayın Hardalias’la, eyalet başkan ve başkan yardımcılarıyla sürekli görüşüyoruz. Belediyeler birliği sürekli aradı. Siyasi çekişmeler sonucunda bu işi suistimal etmeye yönelik çabalar nedeniyle durumun bu noktaya geldiğine inanıyorum. Birileri gelip insanlara farklı fikirler, farklı teoriler empoze etmeye çalıştı. İnşallah bu saatten sonra bu işi toparlamaya doğru gideriz.”

“MART AYINDAKİ KARANTİNADAN SONRA AYNI HASSASİYETİ GÖSTERMEK ZORUNDAYDIK”
Mustafçova Belediye Başkanı Rıdvan Delihüseyin sözlerini şöyle sürdürdü: “Nasıl ki Mart ayında karantinaya girip üç hafta sabrettiysek, sonraki dönemde de aynı hassasiyeti göstermek zorundaydık. Karantina sonrası bir aylık vakasız bir dönem oldu. Ondan sonraki dönemde bir gevşeme olunca, bayramdaki ziyaretler de olunca, insanların bir kısmı da rehavete kapılınca ve tedbirler uygulanmayınca durum kritik bir noktaya geldi. Umarım bu durumu aşarız, yeter ki halkımız duyarlı olsun.”

“Bazı polisiye tedbirlerin alınması önlemlerin uygulanmasında etkili olur muydu?” sorusunu yanıtlayan Delihüseyin, bunun iki tarafı da keskin bir bıçak olduğunu söyledi. Delihüseyin, “Böyle bir durumda bu sefer bize karşı farklı uygulamalar hayata geçiriliyor denilebilir. Yine hedef gösteriliyoruz diye düşünenler olabilir. Bize ayrımcılık yapılıyor noktasına gidilebilirdi. Dolayısıyla bunun iki ucu keskin bıçak niteliğinde olduğuna inanıyorum.” diye konuştu.

“BUNDAN KURTULMANIN YOLU BELLİ; TEDBİRLERE UYMAK”
Mustafçova Belediyesi’ndeki soydaşlara seslenen Belediye Başkanı Rıdvan Delihüseyin sözlerini şöyle tamamladı: “Bir sorunumuz var. Bundan kurtulmanın yolu da belli. Uyarılara ve artık herkesin ezberlediğine inandığım tedbirlere uymak zorundayız.”

Haberler


Soydaşlar Mustafçova’da hatim etkinliğinde buluştu

Çocuk parası için başvurular cuma günü sona eriyor

Güney Meriç’te muhteşem Hıdırellez kutlaması

GTGB eski başkanlarından Rıdvan Hatipoğlu vefat etti  

ABD’deki üniversite öğrencileri Gazze’deki sivillerle dayanışma için açlık grevi başlattı

İTB Gençlik Kolu üyeleri futbol maçında buluştu

Milletvekili Ferhat doludan zarar gören bölgeyi ziyaret etti

ABTTF Mihaloliakos’un tahliye kararına tepki gösterdi

GTGB olağan genel kurula gidiyor

DEB Partisinden Mihaloliakos’un serbest bırakılma kararına tepki

Dolu yağışı ekili alanlara zarar verdi

Yassıköy Belediyesinde yangınla mücadele toplantısı