Anasayfa


17-06-2020
Cemil Kabza: “Uzmanları dinleyip, tedbirleri harfiyen uygulamak gerekiyor”
Koronavirüs salgınının İskeçe ve özellikle Mustafçova Belediyesi bölgesindeki seyri, son günlerde artan vakalar, ölümler ve alınan önlemlerle ilgili olarak belediyedeki dört liste başkanıyla konuştuk.
17 Haziran 2020 Çarşamba

İşte Mustafçova Belediyesi Halk Hareketi listesi, belediye meclis üyesi ve eski belediye başkanı Cemil Kabza ile yaptığımız röportaj:

“BÖYLE BİR OLAY YOKTUR DİYENLER YANILIYOR, HASTALIK VAR, SALGIN VAR, DURUM CİDDİ”
Bölgede salgının ikinci dalgasının yaşandığına dikkat çeken Cemil Kabza, “Ne yazık ki birinci dalgadaki gibi bir manzara yok. Şu anda durum çok ciddi. Bu olay yok diyen varsa çok yanılıyor. Hastalık var, salgın var. Bu noktadan sonra önemli olanın uzmanları dinlemek olduğunu anlamak gerekiyor.” dedi.

Halk Hareketi Başkanı Cemil Kabza şöyle konuştu: “Olayları basından ve bölgemizden gelen bilgiler ışığında takip ettiğimiz kadarıyla biliyoruz. İşin gerçeği şu. Pandemideki birinci dalgayı millet olarak, toplum olarak, İskeçe olarak, Mustafçova belediyesi olarak iyi bir şekilde üstesinden geldiğimize inanıyorum. Az bir vaka sayısıyla atatmıştık. İkinci dalga sürecinde aynı şeyi söylemek mümkün değil. Çünkü rakamlar ve hastane köşelerinde olan ve can çekişen kardeşlerim ve hatta en önemlisi ölümler çok ciddi bir ibret veriyor. Bu olay var. Kim yok diyorsa bence yanılıyor.”

“BÜYÜK BİR BİLGİ KİRLİLİĞİ VAR”
Sorunla ilgili olarak ciddi bir bilgi kirliliğinin olduğuna dikkat çeken Kabza, uzmanların söylediklerine bakmak gerektiğini vurguladı. Kabza, “Artık o kadar çok bilgi kirliliği var ki sağda solda. Artık kanımca uzmanları dinleme zamanıdır. Herkesin bir fikri vardır ve herkesin bir görüşü var. Tabii ki herkes fikrini ve görüşünü söyleyecektir. Ama kanımca bu konuda artık uzmanları dinleme zamanıdır. Uzmanların verdikleri talimatlar hoşumuza gitsin gitmesin uymak zorundayız. Unutmamak gerekir ki İskeçe’deki Müslüman Türkler olarak ve Mustafçova belediye sakinleri olarak buna uymak durumundayız. Son zamanlarda vaka sayısının artışı bizim bölgede baş gösteriyor. Bizler bu verilen talimatlara harfiyen uymak zorundayız. Uyduğumuz taktirde hem koronavirüsten kurtulabiliriz, hem de kötü niyetli bazı kişilerin emellerine bir set çekmiş oluruz. Başta bir insan olarak, bir belediye sakini olarak üzerimize düşen görevleri yaptığımız, bilim kurulunun ve yetkililerin vermiş olduğu talimatlara uyduğumuz müddetçe bundan kurtulabileceğimize inanıyorum. Durum ciddidir ama panik yapmaya da gerek yoktur.” dedi.

“BU KONUYLA SİYASİ HESAPLAŞMA YAPILAMAZ”
İnsan sağlığını ilgilendiren bir konuda siyasi hesaplaşma içine girmenin mümkün olmadığını belirten Kabza şöyle devam etti: “Bizler yerel siyaset yapan insanlar olarak tabi ki siyasi hesaplaşmamızı meclis salonlarında yapacağız. Fakat şimdi siyasi hesaplaşma yapmanın zamanı değildir. Doğrulara doğru, yanlışlara da yanlış deriz, ama bunun hesaplaşmasını bu beladan kurtulduktan sonra yapmalıyız diye düşünüyorum. Salgınla, insan sağlı ile ölümle sonuçlanabilen bir tehditle siyaset yapmamak lazım, her şeyi bir kenara bırakmak lazım, toplum olarak sağ duyulu olmamız gerekiyor. Bölgemiz için son derece negatif bir reklam oluyor; kötü niyetli bazı insanların ekmeğine yağ sürüyor belki bu. Hem kötü niyetli insanların emellerine set çekebilmek için hem de pandemiden kurtulabilmemiz için sadece ve sadece uzmanların dediklerine uymamız gerekiyor.”

“BÜTÜN SENARYOLARI BİR KENARA BIRAKIP UZMANLARI DİNLEMEK VE TEDBİRLERİ UYGULAMAK DURUMUNDAYIZ”
GÜNDEM’in, “Koronavirüs salgını ile ilgili dünya genelinde bazı teoriler var. Bunlara komplo teorileri de diyebiliriz. Bilgilendirme konusunda eksiklikten de olabilir; bunları bölgemizde bazı insanlar benimsiyor, paylaşıyor. Bu noktada bu durum halkımızı bir rehavete ve önlemlere uymama yoluna sevk ediyor mu?” sorusunu yanıtlayan Cemil Kabza şunları dile getirdi:

“Kesinlikle. Az önce söylediğim gibi, herkesin bir inancı, bir fikri, bir düşüncesi vardır bu konuda. Ama az önce dediğiniz gibi şu anda yerel olarak veya bölgesel olarak değil dünya çapında bu koronavirüs ile çok çeşitli spekülasyonlar var, çok çeşitli teoriler ortaya atılıyor. Neyin doğru neyin yanlış olduğunu tam olarak kestirmek mümkün değil. Günde onbinlerce bilgi paylaşılıyor. Benim kanım bütün bunları bir kenara bırakmamız gerekiyor. Bizim sonuca bakmamız gerekiyor. Sonuç olarak bu vakalar, yani yapılan testler pozitif çıktığı zaman bir insan hastalanabiliyor mu, hastalanıyor. Hastaneye gidiyor mu? Gidiyor. Hata hatta üzülerek söylüyorum ölen insanlarımız var mı? Var. Bu noktadan sonra uzmanları dinlemek zamanıdır diyorum. Bu vesile ile veya bir başka hastalıktan vefat eden kardeşlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Bu hastalığa yakalanmış olan hastalarımıza da acil şifalar diliyorum.”

“BÖLGEMİZİN VE ŞAHİN KÖYÜMÜZÜN HEDEF GÖSTERİLMESİ BİZLERİ ÜZÜYOR ANCAK YAPILACAK ŞEY UZMANLARIN ÇAĞRILARINA UYMAKTIR”
“Sizin de dediğiniz gibi art niyetli çevrelerin bölgemizi ve insanımızı hedef olarak gösterdiğine dair halkımızda yaygın bir inanç var. Bu durum halkımızda ‘bizi zaten özellikle hedef gösteriyorlar, dolayısıyla önlemleri fazla dikkate almasak da olur’ düşüncesine neden olabilir mi?” sorusunu yanıtlayan Kabza şöyle konuştu:
“Muhtemeldir. İnsanlar yapılan paylaşımlardan ya da çıkan haberlerden etkileniyor. Ancak bu virüs insan ayrımı yapmıyor. Müslümandır, Hristiyandır ayrımı yapmıyor. Herkesi yakalayabiliyor ve sonuçlarını da hep birlikte görüyoruz. Bölgemizin ve hassaten Şahin köyümüzün hedef olarak gösterilmesi hepimizi üzüyor. Ben Şahin’deki kardeşlerimizin tedirginliklerini de anlıyorum. Bu durumda yapılacak tek şey uzmanların talimatlarına harfiyen uymaktır. Bu da geçecektir inşallah. Toplum olarak kenetlendiğimiz müddetçe güzel günler gelecektir mutlaka.”

“HERŞEYDE ART NİYET ARAMAMAK GEREKİR”
Kurumların eksikleri veya art niyetleri olup olmamasıyla ilgili soruya ise, kurumların eksikleri olabileceğini ancak art niyet aranmasının doğru olmayabileceğini dile getiren Cemil Kabza, “Her şeyde art niyet aramamak lazım. Art niyet aramaya başlayınca yanlış sonuçlara varmak mümkün olabilir. Bunları ciddi bir şekilde değerlendirmekte fayda var. Hatalar, eksikler oldu. Bunları daha sonraya bırakacağız. Yunanistan ilk dalgada Avrupa’da en iyi giden ülkelerden biri oldu. İtidalli davranıp, kurallara uyma zamanıdır.” diye konuştu.

“BÖLGE ESNAFININ DESTEKLENMESİ GEREKİYOR”
Bölge ekonomisinin ve esnafın zor bir dönemden geçtiğini kaydeden Kabza, “Bu süreçte iş dünyası ve özellikle de Mustafçova belediyesindeki esnafın ekonomik durumu bozuldu. Hükümetin bu duruma mutlaka el atması gerekiyor. Kepenk indirmek zorunda olan veya kirasını ödeme konusunda sorun yaşayan ve genel anlamda ekonomik sıkıntı yaşayan esnafa yardım edilmesi gerekir.” dedi.

Haberler


Çocuk parası için başvurular cuma günü sona eriyor

Güney Meriç’te muhteşem Hıdırellez kutlaması

GTGB eski başkanlarından Rıdvan Hatipoğlu vefat etti  

ABD’deki üniversite öğrencileri Gazze’deki sivillerle dayanışma için açlık grevi başlattı

İTB Gençlik Kolu üyeleri futbol maçında buluştu

Milletvekili Ferhat doludan zarar gören bölgeyi ziyaret etti

ABTTF Mihaloliakos’un tahliye kararına tepki gösterdi

GTGB olağan genel kurula gidiyor

DEB Partisinden Mihaloliakos’un serbest bırakılma kararına tepki

Dolu yağışı ekili alanlara zarar verdi

Yassıköy Belediyesinde yangınla mücadele toplantısı

Dedeağaç’daki FSRU’nun ticari kullanımı erteleniyor