Anasayfa


02-10-2020
Azınlık temsilcileri Bakoyanni ziyaretini GÜNDEM’e değerlendirdi
Batı Trakya Türk Azınlığı temsilcileri, Trakya Kalkınma Komisyonu Başkanı Dora Bakoyanni’nin ziyaretini GÜNDEM’e değerlendirdi. Bakoyanni ile görüşen veya yapılan görüşmelere katılan azınlık temsilcileriyle, bölgeye yapılan üç günlük ziyareti azınlık açısından ele aldık.
2 Ekim 2020 Cuma

Azınlık milletvekilleri İlhan Ahmet, Hüseyin Zeybek ve Burhan Baran, DEB Partisi Genel Başkanı Çiğdem Asafoğlu ve Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği Başkanı Hüseyin Baltacı, Bakoyanni ziyaretiyle ilgili sorularımızı yanıtladı.

İLHAN AHMET: “SAYIN BAKOYANNİ’DEN AZINLIĞIN SÖYLEDİKLERİNİ VE İSTEDİKLERİNİ DİKKATE ALMASINI BEKLİYORUZ”

Rodop KİNAL Milletvekili İlhan Ahmet, Trakya Kalkınma Komisyonu Başkanı Dora Bakoyanni’nin, azınlığı ilgilendiren konular arasında en çok eğitim konusuyla ilgilendiğini söyledi. İlhan Ahmet, “Azınlık eğitimiyle ilgili olarak özellikle okulların birleştirilmesi konusu gündeme geldi. Ancak bu konunun azınlığın kendi içinde görüşüp karar verilecek bir konu olduğunu kendisine söyledim. Bunu BTAYTD ile yapılan toplantıda ifade ettim. Çünkü bu olay, azınlık okullarının azalması demektir. Önemli bir konudur. Konunun Danışma Kurulu’nda görüşülmesi gerekir. Bu görüşlerle daha önceleri de karşılaşmıştık. Bu aslında yeni bir teklif değil. Azınlık geçmişte bu teklifi reddetmiştir. Şimdi yeni şartlar dahilinde bunu yeniden görüşebiliriz. Diğer azınlık konularına ise değinilmemiştir. Etnik kimlik gibi, müftülük, vakıflar gibi, dernekler gibi konulara değinilmemiştir. Herhangi bir fikir de ifade edilmemiştir.” diye konuştu.

Milletvekili İlhan Ahmet şöyle devam etti: “Bizim sayın Bakoyanni’den beklentimiz şudur. Azınlığın kendisine ilettiği konuları ve talepleri nazarı itibara alsın. Bunun aksine bir şey yapmasın. İkinci olarak da azınlığın ekonomik gelişmeden pay almasını dikkate alsın. Komisyonun adı kalkınma komisyonu. Peki azınlık da kalkınacak mı? Bu kalkınmadan pay alacak mı? Gereken payı alacak mı? Bu kalkınmadan azınlığın da pay alması gerekir.”

Söz konusu ziyaret sırasında somut bir şeyler açıklanmadığını ifade eden İlhan Ahmet, “Ziyaret bir anlamda diplomatik geziden ibaretti. Henüz somut bir şeyler görmedik. Komisyon çalışmaları zaten tamamlanmadı. Sayın Bakoyanni birçok kişiyi dinledi, birçok kurumu ziyaret etti. Açılan platforma azınlık olarak görüşlerimizi vereceğiz. Problemlerimiz de, çözümleri de aslında biliniyor. Bütün olay bunlara iyi niyetle bakıp çözüm getirmektir. Bekleyip göreceğiz. İyi bir şeyler çıkması halinde destekleyeceğiz, çıkmaması halinde de onay vermeyeceğiz.” dedi.

HÜSEYİN ZEYBEK: “AZINLIKLA İLGİLİ OLARAK SOMUT ŞEYLER DUYMAK İSTİYORUZ”

Trakya Kalkınma Komisyonu Başkanı Bakoyanni’nin Rodop ve İskeçe illerindeki programını takip ettiğini hatırlatan Milletvekili Hüseyin Zeybek, “Sayın Bakoyanni azınlığımızla ilgili olarak Yüksek Tahsilliler Derneği’nin eğitimle ilgili görüşlerini dinledi. İyi niyetli bir diyaloğun olduğunu söyleyebiliriz. Ancak bunun dışında Komisyon başkanının genel çerçevede söylediği şeyler vardı. Özel ve yeni bir şeylerin açıklandığını söylemek mümkün değil. İskeçe’deki ziyaretinde sayın Bakoyanni’ye İskeçe Azınlık Lisesi’nin bina sorunu aktarıldı. İskeçe belediye başkanı bu sorununun kendi yetkisinde olmadığını söyledi. Ben buna itiraz ettim. Yeni yasayla belediyenin de yetkili olduğunu söyledim. İyi niyetin olması durumunda yeni binanın bulunabileceğini dile getirdim. En azından kısa vadede ek binaya prefabrik sınıfların konulabileceğini söyledim. Sanki prefabrik sınıfları okulun ana binasına koyacakmış gibi bir algı yaratıldı. Bu kasten de yapılıyor olabilir. Ana binada zaten yer yok, böyle bir talep de yok. Ancak ek binada yer var. Prefabrik sınıfların buraya konması halinde çocuklarımızın vardiyalı eğitimi ortadan kalkacaktı.” diye konuştu.

Ziyaret sırasında programın el verdiği ölçüde sorunları dile getirmeye çalıştığını kaydeden Zeybek şöyle devam etti: “Sayın Bakoyanni’nin ziyaretinde daha fazla eğitim konusu gündeme geldi. Diğer azınlık meseleleri ele alınmadı ve gündeme gelmedi. Önemli olan Trakya Kalkınma Komisyonu’nun bir öneri ve diyalog platformunun oluşturulmasıdır. Yani kişiler veya kurum ve kuruluşlar internet ortamındaki bu platforma görüş ve taleplerini yazabilir. 31 Ekim tarihine kadar söz konusu platforma tekliflerin iletilmesi gerekiyor. Tüm azınlık kurumlarının görüş ve isteklerini buraya göndermesi bence çok önemli. Bunun dışında bazı belediyelerin, özellikle de Gümülcine belediye başkanının şikayetleri oldu. Ayrıca ticaret odalarının da ekonomiyle alakalı bazı talepleri oldu. Özetle söylemek gerekirse azınlık açısından daha somut şeyler duymayı bekliyoruz. Yıllarca çözüm bekleyen azınlık sorunları hakkında taleplerimizin dikkate alınmasını ve buna karşılık somut açıklamalar yapılmasını bekliyoruz.”

BURHAN BARAN: “KOMİSYONDAN KALKINMA VEYA AZINLIKLA İLGİLİ BİR ŞEYLER ÇIKACAĞINI SANMIYORUM”

İskeçe KİNAL Milletvekili Burhan Baran ise Dora Bakoyanni’nin ziyaretini daha çok “algı yaratmaya dönük” bir ziyaret olarak nitelendirdi. Bakoyanni’nin Batı Trakya’yı ziyaret ederek ve bazı görüşmeler gerçekleştirerek Türkiye ile başlayacak diyalog öncesinde mesaj göndermeye çalıştığını savunan milletvekili Baran, azınlık sorunlarıyla ilgili olarak daha net açıklamalar beklediklerini söyledi.

Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği ile yapılan görüşmede azınlık eğitimi konularının ele alındığını dile getiren Burhan Baran, “Benzer konular İskeçe belediyesindeki ziyarette de gündeme geldi. Azınlık lisesi binası konusu gündeme geldi. Daha önce söylediklerimizi tekrar dile getirdik. Tabii ki ekonomik kalkınma konuları da konuşuldu. Bizim Bulgaristan, Türkiye ve Yunanistan üçgeninin bir parçası olduğumuzu söyledim. Bölgenin artık sanayiye doğru kayması gerektiğini ifade ettim.” dedi.

Oluşturulan komisyondan fazla bir beklentisinin olmadığını belirten han Baran şöyle devam etti: “Netice itibarıyla sayın Bakoyanni geldi, şovunu yaptı ve gitti. Ben bu komisyondan gerek kalkınma gerekse azınlığımızla ilgili pek bir şey çıkabileceğine inanmıyorum. Ama ziyarette iyi yüzünü gösterdi mi, gösterdi. Mesajlar verdi. Sonuç olarak bekleyip göreceğiz. Ancak bana göre somut bir şey yoktu. Türkiye ile başlayacak diyalog öncesinde mesaj vermeye yönelik bir algı operasyonu gibi gördüm. Umarım önümüzdeki dönemde azınlığımızla ve bölgeyle ilgili somut şeyler de görürüz.”

ÇİĞDEM ASAFOĞLU: “CESUR VE DEMOKRATİK ADIMLARIN ATILMASINI BEKLİYORUZ”

Dostluk Eşitlik Barış (DEB) Partisi Genel Başkanı Çiğdem Asafoğlu, Dora Bakoyanni’nin ziyaretini “Umutlarımızı canlı tutmaya devam ediyoruz” sözleriyle değerlendirdi.

Bölgenin önemli bir siyasi gücü olan DEB Partisi olarak Dora Bakoyanni ile yakından görüşmeyi ve komisyonun çalışmalarına, hazırlayacakları önerilerle katkıda bulunmak istediklerini dile getiren Asafoğlu, azınlığın taleplerinin ve görüşünün dikkate alınmasının son derece önemli olduğunu vurguladı.

Çiğdem Asafoğlu şöyle konuştu: “Trakya Kalkınma Komisyonu Başkanı sayın Bakoyanni’nin bu sıfatla üç gün boyunca Batı Trakya’yı ziyaret etmiş olmasını önemsiyoruz. Bu ziyaret sırasında azınlık temsilcileriyle de görüşmesi tabii ki olumlu. Ancak bu temaslarda sadece azınlık eğitimi konusunun ele alındığını, diğer konulara değinilmediğini gördük. Eğitim meselelerinde de daha somut bir şeyler duymayı tercih ederdik. Somut ve net açıklamalar yapılmasını beklerdik. Okulların birleştirilmesi ve azınlık ortaokulu talebi konularında daha net açıklamalar yapılabilmeliydi. Ancak azınlık okulları modernleştirilip çağdaş eğitim veren okullar haline gelmelidir. Eğitim çok hassas ve önemli bir konu. Azınlık okullarının yerini tabii ki devlet okulu almamalı. Sayın Bakoyanni’den tecrübeli bir siyasetçi olarak daha cesur ve demokratik adımlar atmasını bekliyoruz. Tabii ki azınlığımızı ilgilendiren sorunlar sadece eğitimle sınırlı değil. Bu ziyaretin bir ilk olduğunu ve devamının geleceğini ümit ediyoruz. Eksik kalan konuların, ziyaret ve görüşmelerin de bundan sonra yapılacak ziyaretlerde gerçekleşmesini temenni ediyoruz. Biz parti olarak gerekli çalışmamızı yapacağız ve önerilerimizi hazırlayacağız. Tüm beklentimiz Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sesine kulak verilmesidir.”

HÜSEYİN BALTACI: “DEVLETTEN, İRADE VE AZINLIKLA DİYALOĞA ÖNEM VERMESİNİ BEKLİYORUZ”

Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği Başkanı Hüseyin Baltacı, dernek yönetimi olarak Komisyon Başkanı Dora Bakoyanni ile Gümülcine’de görüştüklerini hatırlattı. Kendisine azınlığın sorunlarını ve taleplerini aktardıklarını dile getiren Baltacı şunları söyledi: “Aslında Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sorunları uzun yıllardan bu yana çözüm beklediği için devletin bunları bildiğini düşünüyoruz. Sayın Bakoyanni’nin ekibi derneğimizle iletişime geçerek bizimle de görüşmek istediklerini aktardılar. Kendilerine teşekkür ederiz. Gümülcine’de yaptığımız görüşmenin ana konusu azınlık eğitimiydi. Konuyla ilgili açıklamamızda da belirttiğimiz gibi azınlık eğitiminin çağdaş gereksinimleri karşılayabilmesi için eğitmen kadrolarına ve okul binalarına yapılması gereken müdahaleler konuşuldu. Eğitim konuları dışında, çiftçi nüfusun desteklenmesi ve yatırımın teşvik edilmesiyle bölge ekonomisinin kalkınmasına ve böylece son senelerde, ekonomik problemlerden dolayı gözlenen yoğun ekonomik göçe bir son verilmesini istedik.”

Trakya Kalkınma Komisyonu’nın asli görevlerinden birinin azınlık ve azınlığın kalkınmadan gereken payı alabilmesi olması gerektiğini belirten Baltacı konuşmasını şöyle sürdürdü: “Aslında sayın Bakoyanni tecrübeli bir politikacı. Bölgemizi ve azınlığımızı da bildiğini düşünüyorum. Ben iki noktaya vurgu yapmak istiyorum. Birincisi; devletin azınlık sorunlarını çözmek için kararlı olması. Yani gereken iradeyi göstermesi. İkinci olarak da bu sorunları tartışırken ve çözüm ararken azınlığımızla samimi diyalog yapılması. Azınlığı yok sayılarak alınacak kararlar sadece yeni sorunlar getirir, başka bir şey yapmaz.”


Haberler


Yunanistan’da halkın yüzde 51’i demokrasi açığından şikayetçi

Gümülcine eski adalet sarayının restorasyonu için umut ışığı

Atatürk’ü Anma ve Barış Koşusu törenle başladı

Burhan Baran İnhanlı Belediyesindeki çiftçilerin sorunlarını meclise taşıdı

BTTDD eski genel başkanı Necmettin Hüseyin dünya evine girdi

Son ankette YDP birinci, SİRİZA ikinci, kararsızlar yüzde 18

Kirazlı yolunda bakım çalışmaları devam ediyor

Avrupa’da doğurganlık krizi

Motosiklet kazasında 90 yaşındaki vatandaş hayatını kaybetti

Miçotakis: ‘Ankara’da Müslüman azınlık dahil temel politikalarımızı tekrarladık’

‘Frontex’in gözü önünde geri itildiler’

Atina’da ‘Nekbe’nin 76. yılı dolayısıyla yürüyüş düzenlendi