Anasayfa


13-10-2020
BTAYTD, küresel azınlık hakları yaz okuluna katıldı
Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği üyesi Kerem Abdurahimoğlu, Küresel Azınlık Hakları 2020 Yaz Okuluna katıldı.
13 Ekim 2020 Salı

Temmuz ayında Budapeşte’de yapılması planlanan yaz okulu, pandemi sebebiyle 8-10 Ekim tarihleri arasında çevrimiçi olarak yapıldı. Bu yıl sekizincisi düzenlenen ve Tom Lantos Enstitüsü, Macaristan Ulusal Kamu Hizmeti Üniversitesi, Uluslarası Azınlık Hakları Grubu ve Eurac Araştırmaları’nın işbirliği ile düzenlenen uluslarası yaz okulunun bu yılki konusu “Nefret Söylemi, Sosyal Medya ve Azınlıklar” oldu.

Tom Lantos Enstitüsü direktörü Anna-Maria Biro ve Macaristan Ulusal Kamu Hizmeti Üniversitesi’nden Balazs Vizi’nin ev sahipliğinde gerçekleşen yaz okuluna konuşmacı olarak katılan Birleşmiş Milletler (BM) Azınlıklar Özel Rapörtörü Fernand de Varennes ilk iki oturumda azınlıkların korunması ve nefret söylemi ile mücadelede BM’nin geliştirmeye çalıştığı önlem mekanizmaları başarıları ve eksiklikleri hakkında geniş bilgi verdi.

Üçüncü oturumda ise uzman eğitimciler uluslararası azınlıkları koruma rejimi, ifade özgürlüğü bağlamında nefret söylemi, 19. Madde konularında sunumlar yapıp katılımcıların sorularını cevapladılar.

Dünyanın farklı yerlerinden azınlık mensubu gençlere sunum yapma imkanı verilen dördüncü oturumda BTAYTD üyesi Kerem Abdurahimoğlu da “Yunanistan’da Artan Nefret Böylemi ve Bunun Batı Trakya’daki Çok Kültürlü Yaşama Etkisi” başlıklı bir sunum yaptı. Sunumunda, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın uzun yıllar boyunca birçok ayrımcılığa maruz bırakılarak marjinalleştirildiğini aktaran Abdurahimoğlu, nefret söylemi eğilimindeki aşırı grupların azınlığına karşı ötekileştirici yaklaşımının, devletin azınlık politikasını değiştirerek Türk azınlığın etnik kimliğini tanıyıp azınlığa destek olmasıyla düzelmesinin mümkün olacağını belirtti. Sunumun ardından Abdurahimoğlu diğer katılımcılar tarafından yöneltilen Batı Trakya Türk Azınlığı’nın maruz kaldığı hak ihlalleri ile ilgili soruları cevaplandı.

Yaz okulunun son iki oturumunda ise Pakistan, Myanmar ve İsrail gibi Asya ülkelerinde, Afrika’da ve Amerika’da azınlık ve yerli grupların karşılaştığı nefret söylemi ve diğer sorunlarla ilgili uzman sunumları yer aldı ve görüş alışverişinde bulunuldu. Yaz okulu, ev sahibi Anna-Maria Biro ve Balazs Vizi’nin kapanış konuşmasıyla son buldu.


Haberler


Mihaloliakos’un tahliyesine tepkiler

AP milletvekili Daly: ‘Ursula von der Leyen ve AB’nin eylemleri (Gazze’deki) soykırımı mümkün kıldı’

İskeçe Azınlık Ortaokulu - Lisesi Encümen Heyetinden milletvekili Baran’a ziyaret

Son 15 yılın en sıcak nisan ayı

Polis UCLA kampüsüne takviye güçlerle müdahale ediyor

Mihaloliakos cezaevinden çıkıyor

Başkonsolos Ünal ve eşi GTGB Yeni Nesil Kolu yönetimini ağırladı

Dışişleri Bakanı Yerapetritis, Filistin Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Mustafa ile görüştü

Ruvikonas Öğrenci Grubu, Atina’daki ABD Büyükelçiliği önünde Filistin bayrağı açtı

Danışma Kurulundan Şükrü Tufan için taziye mesajı

1 Mayıs kutlamalarında ‘Filistin’e özgürlük’ sloganları atıldı

İskeçe Azınlık Ortaokulu - Lisesi Okul Aile Birliğinden Başkonsolos Ünal’a ziyaret