Anasayfa

19-10-2020
"Kalancis'in ifadeleri diyaloğun istenmediğini bir kez daha ortaya koymuştur"
Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu, Eğitim ve Din İşleri Bakanlığı Genel Sekreteri Yorgos Kalancis'in Trakya Kalkınma Komisyonu'ndaki ifadelerine tepki gösterdi.
19 Ekim 2020 Pazartesi

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu, Eğitim ve Din İşleri Bakanlığı Genel Sekreteri Yorgos Kalancis'in Trakya Kalkınma Komisyonu'ndaki ifadelerine tepki gösterdi. ABTTF açıklamasında Kalancis'in Gümülcine ve İskeçe'deki medreselerin Yunanistan'da kiliseye bağlı Ortodoks dini okulları statüsünde olduğunu ileri sürerek, bu prosedüre göre müftünün encümen heyeti başkanı olmasının doğal olduğunu savunduğu hatırlatıldı.

Batı Trakya Türk toplumuna ait vakıfların idare heyetlerinin seçimleriyle ilgili olarak verdiği yanıtta ise Kalancis'in, dini vakıf statüsündeki bir kurumda açık ve toplu oy kullanılmasıyla ilgili bazı çekincelerinin olduğunu ileri sürdüğü belirtildi.

Konuyla ilgili olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu, "Genel Sekreter Yorgos Kalancis Trakya Kalkınma Komisyonu'nda kendisine yöneltilen sorulara verdiği yanıtlarla hükümetin Batı Trakya Türk toplumunun uluslararası antlaşmalarla garanti altına alınan dini özerkliğini ve din özgürlüğünü ihlal eden uygulamalarının olduğu gibi devam edeceğini ilan etmiştir. Kalancis'in kullandığı ifadeler Yunan devletinin yapıcı ve gerçekçi bir tutumla Batı Trakya Türk toplumu ile samimi ve doğrudan diyaloğa girmek istemediğini bir kez daha ortaya koymuştur. Batı Trakya Türk toplumu olarak seçtiğimiz müftülerin hükümet tarafından tanınmasını, özerk statülü medreselerimizin yönetimini elimizden alan yasal düzenlemenin derhal iptal edilmesini ve vakıflarımızın idare heyetlerinin seçimle belirlenmesini talep ediyoruz." dedi.



Haberler


İTB kurucularından Mehmet Hilmi vefatının 95. yıldönümünde anıldı

Balon balığının kilosuna 5,33 euro destek verilecek

Her yıl ortalama 357 kişi boğularak hayatını kaybediyor

Ketenlik Çocuk Kitap Okuma Kulübünden ’Küçük Prens’ etkinliği

Yangın söndürme helikopteri düştü

İskeçe Azınlık Ortaokulu – Lisesi Okul Aile Birliğinden Başkonsolos Aykut Ünal’a ziyaret

İskeçe’de Aşure buluşmaları başlıyor

ABTTF, Avrupa Parlamentosundaki temel haklar oturumuna katıldı

Gümülcine Belediyesi Erişilebilirlik Merkezi Projesi AB programına dahil edildi

Türk ve Yunan fotoğraf sanatçılarından ortak sergi

Selanik’in tarihi Bey Hamamı restorasyonun ardından yeniden hizmete açıldı

İskeçe Azınlık Lisesi Encümen Heyeti ve Okul Aile Birliğinden öğrencilere yaz faaliyetleri