Anasayfa


07-11-2015
Pamukta hasat dönemi başladı
Rodop ilinde yaşayan azınlık çiftçisinin en önemli geçim kaynaklarından birini oluşturan pamuk üretiminde bu yıl da sorunlar yaşanmaya devam ediyor. Üretici, pamuk fiyatlarının düşük olmasından dem vuruyor.
7 Kasım 2015 Cumartesi

Geçen yıl olumsuz hava şartları nedeniyle pamuk üretiminde ciddi azalmaların olduğu, bu yıl ise bazı hastalıklardan dolayı üretimde düşüş yaşandığı kaydedildi.

Öte yandan üreticiler, önümüzdeki yıllarda pamuğun tütüne nazaran daha çok aranan bir ürün olacağını, ancak kalitenin her zaman en yüksek seviyede olması gerektiğinin altını çizdiler.

Konuyla ilgili olarak Rodop ilindinden pamuk üreticileri Güner Ali Durmuş, Nazif Şakir ve Ali Topal Mehmet GÜNDEM'e yaptıkları açıklamalarda, bu yıl da pamuk fiyatların düşük olduğuna dikkat çekerek, insanların alım gücünün azaldığını vurguladılar.

GÜNER ALİ DURMUŞ

Rodop ilinin Seymen köyünde ikamet eden pamuk üreticisi Güner Ali Durmuş, bu yıl pamuğun kilo fiyatının 0,42 euro civarında olduğunu ve bu fiyatlardan hiç bir üreticinin memnun olmadığını söyledi.

Ali Durmuş, "Avrupa Birliği'nden (AB) pamuğa verilen destek primleri olmasa, pamuğu kimse işlemez. Pamukçuluk adeta bölgede yok olur gider. Dolayısıyla bu fiyatlardan hiç memnun değiliz. Primlerin verilmediğini düşünecek olursak, pamuk ekmek kimseye kurtarmaz. Yaptığımız masrafı bile karşılamaz." diye konuştu.

"DÖNÜM BAŞINA 140 KİLO PAMUK TESLİM EDİLİRSE 80 EURO EKSTRA PRİM"

Şu anda pamuğa AB'den bir destek primi verildiğini kaydeden Ali Durmuş, "Pamuğa her yıl AB'den bir destek primi veriliyor. Ayrıca bu primin yanında, ekilen dönüme göre bir ekstra prim veriliyor. Ancak bu prime hak sahibi olmak için 'plafon' dediğimiz belirli kriterler var. Şöyle ki; geçen yıl dönüm başına ekstra prime hak sahibi olabilmek için 164 kilo pamuk teslim etmek gerekiyordu ve böylece dönümüne 70 euro prim alıyorduk. Bu yıl ise dönüm başına 140 kilo pamuğa 80 euro civarında primden bahsediliyor." ifadelerini kullandı.

"LİNGO HASTALIÄžI PAMUKLARA ZARAR VERDİ"

Geçen yıla göre bu yıl üretimde çok düşüş olduğunu belirten Ali Durmuş şunları kaydetti: "Bu yıl üretim kaybımızın büyük olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Pamuklarımızda ilk başta lingo dediğimiz bir hastalık ortaya çıktı. Bu hastalık pamuklar tarak tuttuğu sırada, tarakları aşağıya düşürüyor. Durum böyle olunca da pamuk kökünün sadece boyu uzuyor. Böylece pamuk koza tutmamış oluyor. Gür olan pamukları kurt yiyerek ciddi zarar verdi."

"TARLA KİRALAYARAK ÜRÜN YETİŞTİRMEK ARTIK DAHA DA ZOR"

Yaklaşık 30 yıldan beri pamuk üreticisi olduğunu vurgulayan Ali Durmuş, şimdilik AB'den verilen desteğin yeterli olduğunu söyledi. Eski yıllarla kıyaslandığında, son yıllarda pamuk üretiminden ciddi bir kazanç elde edemediklerini de kaydeden Ali Durmuş sözlerini, "Malum ülkemiz ekonomik bir krizin içinde bulunuyor. Dolayısıyla her iş sahasında olduğu gibi bizim işler de gün geçtikçe daha zorlu bir sürece giriyor. Kendi tarlası olan ve kira parası vermeyen biraz bu konuda daha rahat olabilir. Ancak bu zamanda bir tarlayı kiralayarak ürün yetiştirmek artık daha zor olmaya başladı. Bundan sonra her anlamda daha dikkat etmeliyiz, ona göre hareket etmeliyiz." diyerek tamamladı.



ALİ TOPAL MEHMET

Aşağıköy'de ikamet eden, Şapçı - Maronya eski Belediye Başkan Yardımcısı Ali Topal Mehmet, bu yılki pamuk fiaytlarında bir artışın söz konusu olduğunu, ancak bunun yetersiz olduğunu söyledi.

"BÜYÜK ÜRETİCİLER EYLEME GEÇERSE ONLARI DESTEKLERİZ"

Ekonomik krizde pamuğa verilen fiyatların iç açıcı olmadığının aldığını çizen pamuk üreticisi Topal Mehmet, GÜNDEM'in "Fiyatlar konusunda bir eylem düşünüyor musunuz?" sorusuna şu cevabı verdi: "Pamuk üretiminde bulunduğumuz bölgede, diğer bölgelere nazaran çok yüksek düzeyde pamuk elde edemiyoruz. Bu konuda, üretimde söz sahibi bölgelerin inisiyatif almaları gerekir diye düşünüyorum. Böylece bizler de bölgedeki üreticiler olarak kendilerine destek sağlayabiliriz. Dolayısıyla bizler büyük pamuk üreticilerin eyleme gitmesini istiyoruz ki, daha sonra küçük üreticiler olarak onlara destek verebilelim."

"KAP KAPSAMINDA PAMUK UZUN VADEDE İYİ GELİR GETİREN ÜRÜN OLABİLİR"

Topal Mehmet, AB'deki Ortak Tarım Politikaları (KAP) kapsamında pamuk üretimiyle ilgili olarak yeni düzenlemelere gidildiğini hatırlatarak, yeni kriterler doğrultusunda pamuğa ekstra primlerin verileceğini söyledi.

Ekilen dönüm miktarına bakılarak yeni prim sisteminin uygulanacağını ve söz konusu uygulamanın bu yıl OPEKEPE tarafından yürürlüğe sokulacağını kaydeden Topal Mehmet, "KAP sisteminin yürürlüğe girmesi halinde pamuğun uzun vadede daha iyi gelir getiren ürünler arasında yer alacağını tahmin ediyorum." ifadesini kullandı.

"KAP SİSTEMİNDE YER ALAN PROGRAMLARI ÖNEMSEYİN"

Son olarak ülkede yaşanan ekonomik krize de değinen Ali Topal Mehmet, "Aynı zamanda özel bir muhasebe şirketinde çalışan biri olarak öncelikle şunu söylemek istiyorum: İnsanlarımızın ekonomik gücü sıfır noktasına gelmiş durumda. Adeta bölge insanımız bitmiş durumda diyebilirim. Batı Trakya Türk azınlığının da bu krizden en ağır şekilde nasibini almış durumda olduğunu belirtmek isterim. Hemen hemen her köyden onlarca azınlık insanımız, diğer ülkelere göç etmek zorunda kalıyor. Dolayısıyla insanlarımızın durumu çok kötü. Bunu insanlarla gerek bire bir konuşmalarımda, gerekse toplum arasındaki konuşmalarımda bizzat müşaade ederek görüyorum. Son olarak insanlarımızın KAP sisteminde yer alan programları önemsemelerini istiyorum." diye konuştu.

ERCAN HÜSEYİN

Rodop ilinin Küçük Doğanca köyünden pamuk üreticisi ve aynı zamanda eczacı Ercan Hüseyin GÜNDEM'e yaptığı açıklamada genç çiftçilere seslenerek şunları söyledi: "Öncelikle tarımla uğraşmak isteyen genç çiftçiler, ilgili tarım bürolarına üye olsunlar. Böylece bu börolardan detaylı bilgi edinebilirler. Onlara çiftçiliği yaparken de bilinçli yapmalarını tavsiye ediyorum. Aksi takdirde eski yöntemlerle yapılacak çiftçilikle bir noktaya varılamaz. Çiftçilikle uğraşmayı düşünen gençlerin KAP programlarını iyi takip etmelerini tavsiye ediyorum."

"PAMUÄžUN FİYATININ EN AZ 0,50 EURO OLMASI GEREKİR"

Pamuk fiyatlarında bu yıl geçen yıla oran 0,03-0,05 euro aralığında bir artış olduğunu ifade eden pamuk üreticisi Ercan Hüseyin, "Bölgemizdeki pamuğu Avgerinos ve Kurudis adı altında iki büyük şirket alıyor. Bu yıl pamuğun kilo fiyatı 0,42 euro civarında seyrediyor. Geçen yıla göre bu yıl fiyatlar yaklaşık 0,03 euro daha pahalı. Ancak çiftçi bundan memnun değil. Çünkü çiftçinin bu ekonomik şartlar altında alım gücü her geçen yıl daha da azalıyor. Bir çiftçinin memnun olabilmesi için en azından pamuğun kilo fiyatının 0,50 euro, artı katma değer vergisi dahil olması gerekiyor. Ancak bu şekilde çiftçi masraflarını karşılamış olur." diye konuştu.

"PAMUKLARIMIZDA RENKTE PROBLEM VAR"

Bu yılki pamuk hasat döneminin iyi geçeceğini umdukları sırada Eylül ayında yağan yağmurlarla birlikte pamuk kozalarının iyi açamadığını dile getiren Hüseyin sözlerine şöyle devam etti: "Eylül ayında yağan yağmurlar, kozaların iyi açmasını engelledi. Kozalar da iyi açmayınca, pamuktan beklediğimiz kiloyu alamadık. Son günlerde havanın biraz iyi gitmesiyle birlikte verimde değişiklik olabilir, ama geçen yıl dönümde 400 kilo alırken bu yıl 300 kilo civarında olabilir. Kaliteye gelince, geçen yıl çok kaliteli bir pamuk vardı. Bu yıl kalitede de bir düşüş söz konusu. Şu anda bölgemizde en iyi kalite dediğimiz 1 numara pamuk çok az var, daha çok 2 numara ve sonrası mevcut. Ancak iplik ya da lif uzunluğu olarak pamuklarımız kaliteli. Dolayısıyla pamuklarımızdaki lifte problem yok, renkte problem var diyebilirim."

"PAMUÄžA EN BÜYÜK ZARARI YEŞİL KURT VERİYOR"

Pamukta yaşanan hastaklıklara da değinen Ercan Hüseyin, genellikle Haziran ayında ortaya çıkan 'lingo' hastalığıyla ilgili olarak da, "Bu hastalık genellikle Haziran ayında görülüyor. 'Lingo' dediğimiz hastalık neticesinde taraklar zarar görüyor; bunun ardından bit çıkıyor, son olarak yeşil kurt çıkıyor ki, en büyük zararı da bu veriyor. Çünkü kurt olgunlaşmış kozaya da zarar verebiliyor. Eğer kurt kozaya girdiyse o koza açmıyor ve çürüyüp gidiyor." dedi.

"PAMUK BÖLGENİN EN DİNAMİK ÜRÜNLERİNDEN BİRİ"

Şu anda pamuğa verilen primin yeterli olduğunu, ancak her yıl kademeli olarak primlerin kesintiye uğradığını hatırlatan üretici Ercan Hüseyin, "2020 yılına kadar '90 euroluk' dediğimiz primlerin 50 euroya kadar düşürüleceği belirtiliyor. Şu anda bu kesinti her yıl kademeli olarak devam ediyor. Dolayısıyla hep gerileme var, ileri gitme yok. Fakat bana göre pamuğun, özellikle ova köyleri için geçerli olmak üzere, başka bir alternatifinin olmadığını düşünüyorum. Pamuk bölgemiz için en dinamik ürünlerden bir tanesidir."


NAZİF ŞAKİR
Rodop ilinin Seymen köyünden olan Rodop ili Tarım Kooperatifleri eski yönetim kurulu üyesi Nazif Şakir, pamuk fiyatlarının ülkede uygulanan yüksek vergi politikalarına oranla çok düşük olduğunu söyledi.

"BU YIL ÇOÄžU ÜRETİCİ GEREKLİ KİLOYU DOLDURAMAZ"

Geçen yıl kötü hava koşulları nedeniyle zararların büyük olduğuna dikkat çeken pamuk üreticisi Şakir, "Bu yıl çoğu kişi pamuk üretiminde gerekli dönüm başına kiloyu dolduramaz gibime geliyor. Çünkü bu yıl hastalıkla birlikte pamuktaki verim de azalmış oldu." dedi.

AB'den pamuğa verilen primin bu yıl yüzde 15 oranında kesintiye uğramasının söz konusu olduğunu kaydeden Şakir, GÜNDEM'in "Bölgedeki pamuk üreticileri örgütlenmeye gidebilir mi?" sorusuna, "Örgütlenmeyi elbette ki çok isteriz, ama maalesef bu çok zor. Çünkü biri yapıyor, diğer ikisi bozuyor." cevabını verdi.

Haberler


DMTE, Yunanistan Eyaletler Birliği kongresine ev sahipliği yapacak

Atina Belediye Meclisi, Gazze ve Lübnan için ateşkes çağrısı yaptı

32 bin küçükbaş hayvan itlaf edildi

Son ankette SİRİZA baraj seviyesinde, Kasselakis’in partisi ise yüzde 6,5

Özgür Ferhat, Tarım ve Gıda Bakanı Çiaras ile görüştü

Yakıt yardımı için başvurular başladı

Miçotakis, Avrupa’nın iç enerji piyasasının güçlendirilmesini istedi

GTGB’de ‘Yaratıcı Çocuk’ etkinlikleri devam ediyor

Dedeağaç’ta turizmin nabzı tutuldu: En çok Türkiye’den turist geliyor

Yeni Sol Partisinde Hariçis’le devam kararı

SİRİZA’da Merkez Komiteden 76 istifa

‘Ömür Dediğin’ programı Batı Trakya’daydı