Anasayfa


18-02-2021
Yunanistan’dan, Türkiye’ye “Çeşme” notası
Türkiye, hidrografik-oşinografik ölçümler yapmak üzere “TCG Çeşme” araştırma gemisinin, 18 Şubat - 2 Mart tarihleri arasında Orta Ege’deki çalışmaları ile ilgili Navtex (denizcilere duyuru) yayınladı.
18 Şubat 2021 Perşembe

Türkiye, hidrografik-oşinografik ölçümler yapmak üzere “TCG Çeşme” araştırma gemisinin, 18 Şubat - 2 Mart tarihleri arasında Orta Ege’deki çalışmaları ile ilgili Navtex (denizcilere duyuru) yayınladı.

Yunanistan ise Türkiye’nin Çeşme araştırma gemisinin çalışmaları için Navtex yayınlamasına tepkili. Atina’nın konuyla ilgili olarak Türkiye’nin Atina Büyükelçiliği ve Türkiye Dışişleri Bakanlığı’na nota verdiği bildirildi.

Konuyla ilgili olarak açıklama yapan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aleksandros Papaioannu, notanın Türk tarafına verildiği belirtilerek, Navtex’in uluslararası suları kapsadığını ancak buna rağmen İzmir istasyonunun bu bölge için Navtex yayınlama yetkisi olmadığını iddia etti. Papaioannu, Yunanistan’ın bunu geçersiz ve kanunsuz olarak nitelendirdiğini kaydetti.

Papaioannu, istikşafi görüşmelerin Yunanistan’da yapılacak 62. turu için tarih belirlendiğini ancak şu ana kadar Türk tarafından bir cevap alınmadığını söyledi. Papaioannu, istikşafi görüşmelerin mart ayının ilk haftası yapılabileceğini ifade etti.

Bu arada, “Çeşme” araştırma gemisinin 2018 yılında da aynı bölgede araştırma yaptığı bildirildi.

Öte yandan, Yunan medyasında iki ülke heyetleri arasında istikşafi görüşmelerin devam ettiği bir sırada, Türkiye’nin söz konusu Navtex ilanının nedenleri de tartışılıyor. “Ta Nea” gazetesinde yer alan bir yorumda, Türkiye’nin “Çeşme” ile ilgili Navtex’i, 11 Şubat’ta Atina’da ‘Dostluk Forumu’ adıyla; Yunan, Mısır, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Fransa dışişleri bakanlarının yanı sıra Kıbrıs Rumlarının da katıldığı toplantıya tepki olarak yayınlandığı iddia edildi. Söz konusu yorumda, istikşafi görüşmelerin 62’nci turunun mart başlarında Atina’da yapılmasının beklendiği bir sırada, Yunanistan hükümeti, “Dostluk Forumu”nu düzenlemek için iyi zamanlama yapmamakla eleştirildi.



Haberler


Mihaloliakos’un tahliyesine tepkiler

AP milletvekili Daly: ‘Ursula von der Leyen ve AB’nin eylemleri (Gazze’deki) soykırımı mümkün kıldı’

İskeçe Azınlık Ortaokulu - Lisesi Encümen Heyetinden milletvekili Baran’a ziyaret

Son 15 yılın en sıcak nisan ayı

Polis UCLA kampüsüne takviye güçlerle müdahale ediyor

Mihaloliakos cezaevinden çıkıyor

Başkonsolos Ünal ve eşi GTGB Yeni Nesil Kolu yönetimini ağırladı

Dışişleri Bakanı Yerapetritis, Filistin Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Mustafa ile görüştü

Ruvikonas Öğrenci Grubu, Atina’daki ABD Büyükelçiliği önünde Filistin bayrağı açtı

Danışma Kurulundan Şükrü Tufan için taziye mesajı

1 Mayıs kutlamalarında ‘Filistin’e özgürlük’ sloganları atıldı

İskeçe Azınlık Ortaokulu - Lisesi Okul Aile Birliğinden Başkonsolos Ünal’a ziyaret