Anasayfa


05-03-2021
‘Yeni Çiftçi Programı’na girenler 40 bin euro destek alabilecek
Yunanistan Tarım Bakanlığı, yeni çitçileri destekleme programı başlatılacağını duyurdu. Edinilen bilgiye göre, Mart ayı içerisinde mecliste görüşülmesi beklenen düzenleme çerçevesinde Yeni Çiftçi Programında destek 40 bin euroyu bulacak.
5 Mart 2021 Cuma

Bakanlıktan yapılan açıklamada yeni programın ana hedefleri şöyle sıralandı:

- Ülkedeki çiftçi potansiyelinin yenilenmesi ve gençleştirilmesi;
- ‘Yeni Çiftçi Programı’na dahil olup da bu sektörde faaliyet göstermeyen kişilerin oluşturduğu ‘Sanal Yeni Çiftçi’ olayını ortadan kaldırmak;
- Programın daha verimli olmasını sağlamak amacıyla, yeni desteklerin verilmesi ve yeni çiftçilerin masraflarının bir bölümünün karşılanması.

Gelecek haftalarda ayrıntılarının netleşmesi beklenen yeni programda, daha önce hayata geçirilen programlara göre bazı önemli değişiklikler göze çarpıyor.

Muhasebeci Özgür Mehmet konuyla ilgili olarak GÜNDEM’e konuştu. Özgür Mehmet şunları kaydetti: “Yeni program yedi yıl süreli olacak. Yeni çiftçi programında toplam desteğin 35 bin ile 40 bin arası olması bekleniyor. Bu destek miktarı bölgesel şartlara göre değişim göstermektedir. Örnek verecek olursak; dağlık ve dezavantajlı bölgeler 2.500 euro daha fazla destek alacak. Hayvan besicilerinin yanı sıra arıcılık ile ilgilenenler için de avantajlı bir program demek mümkün. Ödemeler ilk taksit yüzde 70 olarak verilecektir. Yani 24.500 euro girişte yeni çiftçilere verilecektir. Diğer yüzde 30 kısım da şartları yerine getirenlere program bitiminde ödenecektir.

Önceki dönem programlar ile karşılaştırdığımızda destek miktarı artarken, aynı zamanda da ekilmesi gerekli olan arazi miktarı da artmıştır. Örnek verecek olursak; bir önceki programa 8 - 10 dönüm tütün veya ıspanak ile girmek mümkün olurken, bu dönemde 13,5 dönüm ıspanak veya 24 dönüm tütün gerekmektedir. Tütün ile programa girmek isteyenler için biraz daha zor olacaktır. Programın şartı olarak yıllar içinde ekilen arazide yüzde 50 artış yapma gereği düşünüldüğünde yaklaşık 35 dönüm üzerinde tütün ekimi gerekecektir. Tabii verilen destek miktarına bakıldığında bu artışın da normal olduğunu söylemek gerekir.”

Programa başvuru şartlarıyla ilgili de bilgi veren Özgür Mehmet, “Bu programa başvurmak isteyen çiftçi adayları bu sene 2021’de tarım beyannamesi yapmak zorundadır. Programa başvuru bu sayede yapılabilir. Adayların 40 yaşını doldurmamış olması gerekiyor. Daha önce tarım beyannamesi yapmamış olmalıdır. Evli ise eşinin de tarım beyannamesi yapmıyor olması lazım.

Burada diğer göze çarpan bir değişiklik ise onaylanan adaylardan en az üç yıl defter tutma şartı getirilmiş olmasıdır. Destek almaya hak kazanan adaylar için 7 yıl süreyle çiftçilik yapma zorunluluğu da vardır.

Bir diğer önemli farklılık da bu programa başvuran kişilerin aynı zamanda üretimi geliştirmek adına ‘İyileştirme Planı’na (Σχέδιο Βελτίωσης) programına girebilirler. Bunu açıklayacak olursak; çiftçi adayları tarım işlerini sürdürebilmek için traktör, pulluk, tırmık, ekim makineleri gibi ürünleri yüzde 70 devlet desteğiyle alabilirler. Bu da çok büyük bir avantaj olup bu alanda ilerlemek isteyenler için çok iyi bir fırsattır. İlgili yasanın 15 Mart tarihinde çıkmasını bekliyoruz ve iki ay süreyle başvuruların devam edeceğini tahmin ediyoruz. Konuyla ilgili bilgi almak ve başvuru yapmak isteyenlere tabii ki yardım etmeye hazırız.”

Haberler


Özgür Ferhat ELGA Başkanı ile görüştü

Kadın Platformu üyelerinden Başkonsolos Ünal’a ziyaret

Selanik’te Kacır - Papayeorgiu görüşmesi  

Akçapar ve Frangoyannis bugün bir araya gelecek

Celal Bayar Azınlık Lisesinde kan bağışı kampanyasına yoğun ilgi

ABTTF’den Kosmidu’ya yanıt

Yunanistan istihdam oranında sondan ikinci sırada

Milletvekiline yumruk atan Floros kısıtlayıcı önlemle serbest

YDP düşüşte ancak birinciliği devam ediyor

BTTDD Bursa Şubesinden Yıldırım Belediyesine ziyaret

DEB Partisi Avrupa Parlamentosu seçimlerine katılıyor

Eyalet Eğitim Müdür Vekili Kosmidu’dan azınlık eğitimiyle ilgili yazı