15-11-2015
Çiftçi yeni önlemler istemiyor!
Ülke genelindeki çiftçi ve hayvan besicileri eyleme hazırlanıyor.
Hükümetin kabul ettiği üçüncü memorandumda öngörülen önlemlere karşı tepki gösteren çiftçiler ve hayvan besicileri protesto gösterileri için yollara çıkma hazırlığında. Üçüncü memorandumda çiftçilerle ilgili ekonomik önlemlere karşı çıkan Yunanistan çapındaki çiftçi örgütleri, 18 Kasım Çarşamba günü Atina'da biraraya gelecek.
Başkent'te Tarım Bakanı Vaggelis Apostolu ile görüşecek olan çiftçi temsilcileri bakandan hayata geçirilmesi planlanan önlemlerin yeniden gözden geçirilmesini talep edecek.
Bu arada, çiftçi eylemleri çerçevesinde ülke genelindeki bazı noktalarda ise yolların kapatılması gündemde. Bölgemizde Egnatia otoyolunun Sarışaban mevkiinde kapatılabileceği ifade edildi. Bu çerçevede Kipi - İpsala sınır kapısının da Meriç ilindeki çiftçiler tarafından trafiğe kapatılabileceği, ancak bunun daha sonra kesinleşeceği kaydedildi.
18 Kasım Çarşamba günü Atina'da yapılacak gösteriye 60'ın üzerinde çiftçi örgütü destek veriyor.
ÇİFTÇİLERE VERGİ VE OGA PRİMLERİNE ZAM
Hayata geçirilmesi planlanan üçüncü memorandum, çiftçi ve hayvan besicilerinin vergilendirilmesi ve tarım sigorta kurumu OGA primlerinde zam başta olmak üzere tarım sektöründe yeni kemer sıkma önlemlerini öngürüyor.
GÜNDEM, yaklaşan çiftçi eylemleriyle ilgili olarak Rodop Hayvan Besicileri Derneği Margaritis Theologu ve Trakya Tütün Üreticileri Kooperatifi Başkanı Hüseyin Esat'la konuştu.
MARGARİTİS THEOLOGU
Rodop Hayvan Besicileri Derneği Başkanı Margaritis Theologu, bölgedeki çiftçi ve hayvan besicilerinih mevcut vergi ve masrafları kaldıramadığını, bu yükün artması halinde sektörün çökeceğini söyledi.
RODOP İLİNDEKİ TÜM DERNEKLER EYLEME DESTEK VERİYOR
Meclisten geçen üçüncü memorandumun getirdiği ekonomik önlemlere karşı tepkilerini dile getirmek amacıyla 18 Kasım Çarşamba günü Atina'da eylem gerçekleştireceklerini ve devamında da bakanla görüşeceklerini belirten Theologu, hükümetten konuya hassasiyet göstermesini istedi.
Ülke genelinde yapılacak eyleme Rodop ilindeki tüm derneklerin destek verdiğini anlatan Margaritis Theologu, "Bölgemizdeki tüm çiftçi ve hayvancılıkla uğraşan örgütler yapılacak eylemi destekliyor. Geçtiğimiz günlerde bir araya geldik. Ayın 18'inde Atina'da yapılacak eyleme derneklerin yöneticileri olarak belki bir otobüsle gidebiliriz. Olmazsa herkes kendi başına gidecek ve orada buluşacağız. Tüm ülke genelinden çiftçi ve hayvan besicilerinin temsilcileri bir araya gelecek. Tarım bakanıyla görüşeceğiz. Sorunlarımızı ve yeni önlemlerle ilgili düşüncelerimizi ve taleplerimizi dile getireceğiz. Tabii bakan ve hükümet bu taleplerimizi biliyor, ancak bir kez daha dile getirip bu konuya ciddiyetle eğilmelerini isteyeceğiz." diye konuştu.
"YENİ ÖNLEMLER KABUL EDİLEMEZ"
Rodop ili Hayvan Besicileri Derneği Başkanı Margaritis Theologu, tarım sektörünün çalışanları olan çiftçi ve hayvan besicilerine yönelik yeni kemer sıkma önlemlerinin kabul edilmesinin ve uygulanmasının mümkün olmadığını vurguladı.
"ÇİFTÇİ OGA PRİMLERİNİ ÖDEYEMİYOR"
Kabul edilen üçüncü memorandumla çiftçilerin çok ağır yük altına girmesinin söz konusu olduğunu dile getiren Theologu, "Çiftçilerin ve hayvan besicilerinin büyük oranda vergilendirilmesi sözkonusu. Yani ödediğimiz vergilerin arttırılması isteniyor. Ödediğimiz sağlık ve emeklilik, yani OGA primlerinin arttırılması söz konusu. Şu anda çiftçi kesimi mevcut OGA primlerini ödeyemiyor. Sağlıklı bir şekilde ödeme yapamayanların oranı yüzde 70. Bu ortamda hükümet bu OGA primine nasıl zam yapabilir? Bunun gerçekleşmesi ve uygulanması mümkün değil. Bunların yanı sıra daha birçok kemer sıkma önlemi var. Bu önlemlerin uygulanması imkansız. Bakanlığın ve hükümetin de bunu anlaması lazım. Bu nedenle de ayın 18'inde politikanın ve ülkenin merkezine, yani başkent Atina'ya gidip bunu yüksek sesle dile getireceğiz." dedi.
"HÜKÜMETTEN VERDİÄžİ SÖZLERİ YERİNE GETİRMESİNİ BEKLİYORUZ"
Hükümetin muhalefette olduğu dönemde verdiği sözleri yerine getirmesini istediklerini vurgulayan hayvan besicileri derneği başkanı Theologu şunları ifade etti: "Hükümet verdiği sözleri yerine getirmeli. Bu hükümet muhalefetteyken halka, bizlere bazı sözler verdi. Biz de bunları hazırlatmak istiyoruz. Aslında bir yerde de hükümete yardımcı olmak istiyoruz. Trokya'nın, finansörlerin söylediklerini bıraksın ve topluma, çiftçiye, hayvan besicisine baksın. Biz hükümete yardım etmeye çalışacağız. Ancak gereken karşılığı bulamazsak köşeye sıkıştırmasını da biliriz. Yabancılar bizi istemiyor, desteklemiyor. Yabancılar kendi tarımını istiyor, kendi sistemini kurmaya çalışıyor. Bizim buna karşı mücadele etmemiz tek silahımız. Çiftçi kesimi OGA primini ödeyemediği için, sigortasını kaybediyor. Bu çok önemli."
"BUGÜNE KADARKİ TARIM BAKANLARI HAK ETMİYORDU"
Bugüne kadar görev yapan tarım bakanlarının bu görevi hak etmediğini savunan Margaritis Theologu, "Bunu bilinçli bir şekilde söylüyorum. Ne yazık ki bugüne kadar tarım bakanı olarak görev yapan siyasetçiler bu görevi hak etmiyordu. Bugünkü bakan sayın İkonomu da dikkatli olmak zorunda. Çıkarları, menfaatleri bir kenara bırakıp gerçek bir solcu gibi çiftçi kesimine bakması şart. Biz sektör olarak hükümetten ve bakanlıktan hassasiyet bekliyoruz. Taleplerimizin karşılanmaması halinde çiftçi ve hayvan besicilerinin eylemleri devam edecek." dedi.
HÜSEYİN ESAT
Trakya Tütüncüler Kooperatifi Başkanı Hüseyin Esat, 18 Kasım Çarşamba günü Atina'da yapılacak eyleme katılacaklarını açıkladı.
Konuyla ilgili olarak GÜNDEM'e açıklamalarda bulunan başkan Esat, son memorandum kararlarının çiftçilerin aleyhine olduğunu ve bunların uygulanmaması gerektiğini söyledi.
Atina'da düzenlenecek çiftçi eylemine katılmaları gerektiğine inandıklarını belirten Esat, "Gelecek talebe göre kooperatif olarak en az iki otobüsle Atina'daki eyleme katılmak istiyoruz" dedi.
"3. MEMORANDUMLA BİRLİKTE ÇİFTÇİLERİMİZİ ÇOK ZOR GÜNLER BEKLİYOR"
Bu eylemi Giritli çiftçilerin yanı sıra, Yunanistan çapındaki çiftçi ve hayvan besicileri örgütlerinin düzenlediğini anımsatan Esat sözlerine şöyle devam etti: "Bize de kooperatif olarak eyleme katılmamız yönünde çağrıda bulunuldu. Tabii bunu kabul etmememiz söz konusu olamaz. Çünkü hepimizin bildiği gibi, yürürlüğe giren üçüncü memorandumla birlikte çiftçileri çok zor günler bekliyor. Buna, bölgedeki bir tütün kooperatifi olarak sessiz kalamazdık."
"BİZLER BÖLGEMİZDE KÜÇÜK ÖLÇEKLİ TARIM ÜRETİCİLERİYİZ"
Azınlığın temel geçim kaynağının tütün olduğunu ve bölgedeki çiftçilerin ülke genelindeki çiftçilere oranla daha küçük çapta üreticiler olduğunu belirten Esat, "Sizlerin de bildiği gibi bölgemizde başta tütün olmak üzere, diğer tarım ürünleri üretiliyor. Hepimiz küçük ölçekli birer tarım üreticiyiz. Ancak son dönemde hükümetin tarım üreticilerine yönelik uygulamalarına baktığımızda bunları kabul edilemez buluyoruz. Çünkü biz çiftçilerin ek bir geliri olmadığı gibi, başka bir geçim kaynağı ya da alternatif bir ürünümüz maalesef yok. Kısacası bölgedeki çiftçi üreticileri; ya tütüne, ya pamuğa, ya da başka bir ürüne bağlı olarak geçimlerini sağlayabiliyor. Buna alternatif herhangi bir üretim şimdilik yok diyebilirim." diye konuştu.
"OGA SİGORTALARINDA ARTIŞ OLURSA BUNU ÇİFTÇİMİZ ÖDEYEMEZ"
Üçüncü memorandumla birlikte çiftçileri ağır şartların beklediğini kaydeden Hüseyin Esat sözlerine şöyle devam etti: "Biz çiftçiler zaten geçmişte olan borçlarımızı ödemeye çalışıyoruz. Örneğin ENFİA'larda olan düzensiz vergilendirme sistemini herkes biliyor. Çünkü köyde yaşayan bir vatandaş da aynı vergiyi, şehirde yaşayan vatandaş da aynı vergiyi ödemek zorunda kalıyor. Bu kabul edilemez bir haksızlık. Şimdi de çiftçilerimizin bağlı olduğu OGA sigortalarıyla ilgili yeni düzenleme hayata geçirilirse, işimizin çok zor olabileceğini buradan belirtmek istiyorum. OGA sigortalarında muhtemel bir artış olması halinde, bunu çoğu çiftçi kaldıramaz ve sigortalarını ödeyemez hale gelir. Artık çiftçiler patlama noktasına gelmiş durumda diyebilirim. Önümüz çok karanlık."
"TARIM İLAÇLARI VE GÜBRELERDE KATMA DEÄžER ARTIŞI OLMAMALI"
Atina'daki eylemde daha çok çiftçiyle hazır bulunmak istediklerini, ancak bu sayının çok olması halinde konaklama konusunda bazı sıkıntılar yaşanacağını dile getiren Başkan Hüseyin Esat, kooperatif olarak eyleme iki otobüsle katılacaklarını belirtti.
Kooperatif olarak hükümetten beklentilerini de hatırlatan Başkan Esat, "Çiftçi geliri 10.000 euro olan kişilerin ve prim geliri 12.000 euro ve üzeri olan kişilerin daha önce olduğu gibi yüzde 13 üzerinden vergiye tabi tutulmasını istiyoruz. Aynı şekilde tarım ilaçları ve gübrelerine uygulanan yüzde 13 katma değer vergisinin (FPA) yüzde 26'ya çıkarılmamasını talep ediyoruz." diye konuştu.
"HERKESİN GELİRİNE GÖRE VE ADİL BİR ŞEKİLDE VERGİLENDİRİLMESİ GEREKİR"
Son olarak hükümete seslenen Hüseyin Esat, "Bizler kooperatif olarak hükümete sürekli çağrıda bulunduk ve bulunmaya da devam ediyoruz. Söz konusu taleplerimizi gerek yazılı, gerekse sözlü olarak yetkililere ilettik. Buradan şunu tekrar etmek istiyorum; çiftçilerimizin gelirlerini göz önünde bulundurarak ona göre vergilendirsinler. Aynı şekilde OGA sigortalarında da dengeli bir ödeme yöntemine gitsinler. Çünkü 20-30 dönüm arazi işleyen bir üreticiyle, 500-1000 dönüm arazi işleyen bir üreticiyi aynı kefeye koyamazsınız. Yunanistan genelinde yaklaşık 730 bin çiftçi var. Bunların 280 bini çiftçi ve başka hiç bir gelirleri yok. Bunların dışında olan çiftçilerin ya bir memuriyetleri, ya da ek bir geliri var. Dolayısıyla herkesin gelirine göre ve adil bir şekilde vergilendirilmesi gerekir." çağrısında bulundu.