18-11-2015
Çipras: "Azınlıkla ilgili daha faal ve çağdaş bir politikaya ihtiyacımız var"
Başbakan Aleksis Çipras, Batı Trakya'da azınlığın eğitim ve din alanındaki ihtiyaçları için daha faal ve çağdaş politikaların gerektiğini söyledi.
Türkiye ziyareti öncesinde Hürriyet gazetesinden Yorgo Kirbaki'ye konuşan Başbakan Aleksis Çipras, Türk - Yunan ilişkilerinin yanı sıra mülteci sorununa da değindi.
Çipras açıklamasında, "Azınlığın tüm bileşenlerinin eğitim ve din alanlarındaki ihtiyaçları için daha faal ve çağdaş bir politikaya ihtiyacımız var. Türkiye'de olumlu adımlar atıldığını gördük. Başka adımların da atıldığını görmeyi ümit ediyoruz." ifadelerini kullandı.
Hürriyet gazetesinde Yorgo Kirbaki imzasıyla yayımlanan haberde şu ifadelere yer verildi:
"Ekonomik krizin ardından şimdi de mülteci göçüyle uğraşan Yunanistan Başbakanı Çipras, göç sorunuyla ilgili ilginç bir öneride bulundu. Çipras, 'Türkiye ziyaretim, sığınmacıların sağlam bir mekanizma ile Türkiye'den üçüncü ülkelere gönderilmelerini teminat altına almak amacıyla samimi işbirliğinin başlatılması için fırsat teşkil ediyor' dedi.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile bugün Ankara'da görüşecek olan Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Türkiye'ye hareketinden önce Hürriyet'in sorularını yanıtladı. Çipras ile üçüncü buluşmamız, Yunan Başbakanı'nın parlamentodaki ofisinde gerçekleşti. Çipras bir yandan bu ziyaretin son hazırlıklarını yapıyor, bir yandan da Lefkada adasında 2 kadının ölümüne neden olan depremle ilgili bilgi alıyordu. Yunan Başbakanı'na Türkiye ziyaretini, sığınmacı sorununu, Kıbrıs konusunu, Batı Trakya Türk Azınlığını, Türk-Yunan ilişkilerini sorduk.
SALDIRILAR İÄžRENÇ
Çipras, 'iğrenç' olarak tanımladığı Fransa, Türkiye ve daha önce de İngiltere ve İspanya'daki terör saldırılarının, bölgedeki gelişmelerin herkesi etkilediğini kanıtladığını söyledi. Başbakan Davutoğlu ile sığınmacı sorunu hakkında neler konuşacağını ve Türkiye'den neler yapmasını beklediğini sorduğumuzda, Çipras, 'Türkiye ziyaretim, insanların hayatlarını riske atan vicdansız tacirlere karşı sonuç verici mücadelenin yanı sıra, hem ikili hem de Türkiye-AB arasındaki geri kabul anlaşmalarının uygulanması yollarını araştırmak ve sığınmacıların sağlam bir mekanizma ile Türkiye'den üçüncü ülkelere gönderilmelerini teminat altına almak amacıyla samimi ve istikrarlı bir iletişim ve işbirliğinin başlatılması için fırsat teşkil ediyor' cevabını verdi.
YENİ BİR DÖNEM
Geçen buluşmamızda Türk halkı için 'Sizi seviyoruz kardas (kardeş)' dediğini hatırlattığımızda Çipras şunları söyledi: 'Türk-Yunan dostluğu için yeni bir dönemi tesis edebiliriz. Eğer bu yeni dönem yerleşir ve derinleşirse hem halklarımızın çıkarına olacak, hem de bölgedeki ortamı değiştirecektir. Ege, bir barış ve işbirliği denizi olmalıdır.'
BATI TRAKYA'DA DAHA ÇAÄžDAŞ OLMALIYIZ
Başbakan Çipras, Batı Trakya'daki Müslüman ve Türk azınlıkla ilgili şöyle konuştu: 'Azınlığın tüm bileşenlerinin eğitim ve din alanlarındaki ihtiyaçları için daha faal ve çağdaş bir politikaya ihtiyacımız var. Türkiye'de olumlu adımlar atıldığını gördük. Başka adımların da atıldığını görmeyi ümit ediyoruz.'
GARANTÖRLÜK OLMASIN
Kıbrıs için 'koruyucular ve garantörler' olmaması gerektiğini belirten Çipras, 'Türkiye, Ada'da oluşan perspektifi özlü şekilde desteklemelidir. İki toplumun, hür, yeniden birleşmiş, adanın tüm halkının güvenliğini teminat altına alan, koruyucuları ve garantörleri olmayan adil çözümler bulmalarına izin vermelidir' dedi. "