Anasayfa

25-03-2021
Yunanistan'ın bağımsızlığının 200. yılı kutlanıyor
Yunanistan'ın bağımsızlık mücadelesinin 200. yılı nedeniyle düzenlenen törenler sabah saatlerinde başladı. Yunanistan'ın Osmanlı İmparatorluğu'na karşı ayaklanmasının yıl dönümü olarak kabul edilen 25 Mart 1821'in 200. yılı nedeniyle özel bir program hazırlandı.
25 Mart 2021 Perşembe

Bu yılki kutlamalara Yunan ayaklanmasına destek veren Rusya, Fransa ve İngiltere devlet başkanları davet edildi. Törenlere söz konusu ülkelerin devlet başkanlarının Kovid -19 salgını nedeniyle katılamadığı açıklanırken, Fransa Savunma Bakanı Florence Parly, Rusya Başbakanı Mihail Mişustin ve İngiltere Veliah Prensi Chrarles ise Atina’ya geldi.

25 Mart Perşembe günü törenler sabah saat 06:21'de Likavitos tepesinden 21 pare top atışıyla başladı. Daha sonra ise Akropolis'te göndere bayrak çekildi ve ulusal marşı ünlü soprano Anastasia Zanni seslendirdi. Buradaki törene Cumhurbaşkanı Katerina Sakellaropulu ve Başbakan Kiriakos Miçotakis katıldı. Devamında ise Yunanistan Metropoliti İeronimos'un yönettiği ayin gerçekleştirildi. Ayine sivil ve askeri yetkililer katıldı. Meçhul asker anıtında gerçekleştirilen törenden sonra ise askeri geçit töreni başladı.

Kovid -19 salgını nedeniyle halkın izleyemediği askeri tören, 15 süvarinin geçidiyle başladı. Törende, askeri birlikler, zırhlı araçlar, tanklar ve Yunanistan Hava Kuvvetleri'ne bağlı uçaklar yer alırken, Amerikan F-16 savaş uçakları, Fransız Rafale ve İngiliz Voyager savaş uçakları da katıldı. Ayrıca NH-90 ve Kiowa Warrior helikopterleri de askeri törende yer aldı.

Başbakan Kiriakos Miçotakis askeri tören sonrası İngiltere Veliaht Prensi Charles ile Maksimu Sarayı'nda görüştü. Cumhurbaşkanı Sakellaropulu ise 24 Mart Çarşamba akşamı yabancı konukları yemekte ağırladı.

Bu arada, ABD Başkanı Joe Biden 25 Mart için mesaj gönderdi.

Haberler


Büyükelçi Çağatay Erciyes’ten Batı Trakya’ya bayram ziyareti

Başkonsoloslukta bayram coşkusu

Plastik kapaklar umuda dönüşüyor

Batı Trakya Türk heyeti, Viyana’daki AGİT toplantısına katıldı

Pire Türk Şehitliği’nde 18 Mart anma töreni

Gümülcine Başkonsolosluğunda bayramlaşma töreni 20 Mart Cuma günü

Gümülcine Müftülüğü ve GTGB’den iftar programı

18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Gümülcine’de törenle anıldı

İskeçe işletmelerine Skroutz fırsatı

Dimetoka’da soydaşlardan birlik ve dayanışma iftarı

BTAYTD, Mucize Tiyatrosu ve GAT’tan iftar programı

5 milyarlık silahlanma atağı: İsrail sistemleri de dahil