Anasayfa
16-12-2019
Çocuğun zeka gelişimine nasıl katkı sağlanabilir?
Çocuğun zeka gelişimine katkı sağlayabilmek için anne babaya bazı uğraşlar ve görevler düşmektedir. Her şeyden önce çocukla ilgilenmek, onunla bolca vakit geçirebilmek son derece önemlidir. Çocukla oyun oynamak, ayrıca da onu oyun oynaması için serbest bırakmak gerekir. Bazı anne babalar, çocuğun her saatini aktiviteyle doldurmak isterler. Halbuki çocuğun serbest oyunlar oynayabilmesi, onun hayal gücünün gelişimi için çok gereklidir.

Çocukla sık sık sohbet etmek ve sohbet ederken çeşitli değişik kelimeler kullanmak gerekir. Bu onun sözcük dağarcığının zenginleşmesine yardımcı olur. Onunla birlikte şarkılar söylemek, şiirler okumak, hikayeler anlatmak da buna katkı sağlayacaktır.

Çocukla birlikte doğada zaman geçirmek, ağaçları, çiçekleri, böcekleri, taşları, yaprakları incelemek onların isimlerini öğretmek çocuğun bilgi dağarcığını geliştirecektir. Çocuk doğada mutlu olur, enerjisini boşaltır ve rahatlar.

Çocuğumuzdan bol bol kitap okumasını isteyerek ona kitaplar alarak, bize de okumasını isteyerek onu teşvik edebiliriz.

Çocukların kil, çamur, hamur ile oynamalarına izin verilmelidir. Yaratıcılığını ortaya koyabilmesi için bu çok önemlidir. Hamurla yapacağı şekiller, hatta kurabiyeler, kekler, ona büyük keyif verecektir. Ayrıca onun özgüveninin gelişimi için de çok önemlidir.

Çocuğa bozuk bazı makineleri vererek, parçalarını takıp sökmesine izin verilmelidir. Bunun yanısıra, evin içinde de kendisine yaşına uygun sorumluluklar verilmelidir. Bu onun hayatı öğrenmesine yardımcı olacaktır.

Çocuğun hayal kurmasına, düşüncelerini söylemesine izin verilmelidir. Farklı düşünceler dile getirdiğinde, gerçekleşmesi zor hayaller kurduğunda da onunla alay edilmemelidir.

Çocuğumuz, cevabını bilmediğimiz sorular sorduğunda geçiştirmeden, ona birlikte araştırıp cevabı bulabileceğimizi söyleyerek, araştırmalıyız. Çocuk da böylece araştırma yapmayı öğrenecektir.

Spor yapmak, bir müzik aleti çalmak, zekanın gelişimini destekler. Spor, aynı zamanda sorumluluk ve çalışma disiplini kazandırır. Müzik ise ruhu besler.

Çocuklarımızı bilgisayardan uzaklaştırmak, en önemli görevlerimizden olmalıdır. Çocuğu sanatsal faaliyetlere ve spora yönlendirecek, TV ve bilgisayar başında geçireceği zamanı en aza indirmeye çalışabiliriz.

Çocuklarımızın duygularını, endişelerini, sorularını dinleyerek, onları önemsediğimizi belli etmeliyiz. Karekterine, yeteneklerine saygı gösterip, olmayanı oldurmaya çalışmamalıyız. İlgi alanlarını keşfetmesi için ona yadımcı olmalıyız.

Çocuğumuza vicdanlı bir insan olabilmesi için örnek olarak, bunun önemini anlatabilmeliyiz.

Her şeyden önemlisi de, çocuğa bol bol sevgi verebilmektir. Zira, ailenin, özellikle de annenin sevgisinin zekayı geliştirdiği bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

Günleriniz hep sevgiyle geçsin…

16 Aralık 2019 Pazartesi 15:14