14-07-2021
Batı Trakya Türkleri AGİT toplantısına katıldı
ABTTF, BTAYTD ve DEB Partisi temsilcilerinden oluşan Batı Trakya Türk heyeti, Batı Trakya Türk toplumunun dijital çağda maruz kaldığı hak ihlalleri ve ayrımcılığı dile getirdi.
Batı Trakya Türk toplumunu temsilen Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği (BTAYTD) ve Dostluk Eşitlik Barış (DEB) Partisi, 12-13 Temmuz tarihlerinde çevrim içi düzenlenen "Dijital Teknolojiler ve İnsan Hakları - Fırsatlar ve Zorluklar" başlıklı Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Ek İnsani Boyut Toplantısı'na katıldı.
AGİT Dönem Başkanı İsveç ve AGİT Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Ofisi'nin (ODIHR) birlikte düzenlediği toplantıya ABTTF'den Deniz Servantie ve Nihan Ayan, BTAYTD'den Genel Sekreter Meltem Giritli ve Dr. Pervin Hayrullah, DEB Partisi'nden de Genel Koordinatör Fatih Hüseyinoğlu katıldı.
AGİT Dönem Başkanı İsveç Dışişleri Bakanlığı'ndan Siyasi İşler Genel Müdürü Elinor Hammarskjöld, AGİT/ODIHR Birinci Direktör Yardımcısı Kateryna Ryabiko ve BM Gizlilik Hakkı Özel Raportörü Joseph Cannataci'nin konuşmalarıyla başlayan toplantıda, 21. yüzyılda dijital teknolojilerin tasarlanma ve kullanım şeklinin insan haklarına etkileri tartışıldı.
12 Temmuz Pazartesi günü "Dijital Çağda İnsan Hakları ve Temel Özgürlükler" başlıklı ilk oturumda söz alan ABTTF, Batı Trakya Türk toplumunun dijital çağda ayrımcılığa maruz kaldığını ve hedef gösterildiğini belirterek, Batı Trakya Türk dernekleri ile ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarının Yunanistan tarafından 13 yıldır uygulanmadığını dile getirdi. ABTTF, Yunan makamlarını dijital alan dahil olmak üzere medyada Batı Trakya Türk toplumunu hedef alan dezenformasyon ve nefret söylemine karşı önlem almaya çağırdı.
Aynı oturumda konuşan BTAYTD, Yunanistan'ın dijital çağda Batı Trakya Türk toplumunun Türk kimliğini inkar ettiğini, derneklerini kapattığını ve kültürünün özgürce yaşanmasına izin vermediğini kaydetti. BTAYTD, Yunanistan'ı uluslararası hukuk ve insan hakları sözleşmelerine uymaya davet etti.
Daha sonra söz alan DEB Partisi temsilcisi, Batı Trakya Türk toplumunun barışçıl bir toplum olmasına karşın yerel ve ulusal basında Türk toplumunun haklarını talep eden kişilere karşı karalama yürütüldüğünü, medyada isim ve adresleri verilerek hedef gösterildiğini aktardı. DEB Partisi, Yunanistan'ı radikal gruplar tarafından hedef gösterilen Türk toplumunu korumak için provokatif yazıları ve nefret suçu işleyenleri takip ederek gerekli adımları atmaya çağırdı.
13 Temmuz Salı günü ise "Kişisel Verilerin Toplanması ve Kullanımı" başlıklı ikinci oturumda konuşan BTAYTD, Yunanistan Batı Trakya Türk toplumunun haklarını savunan aktivistlerin dijital platformlarda her gün nefret söylemine maruz kaldığını belirterek, Yunanistan'a Türk toplumunun siber saldırılardan ve nefret temelli yayınlardan korumak için özel önlemler almasını tavsiye etti.
Her iki oturumda da yanıt hakkını kullanan Yunanistan, Yunan devletinin Batı Trakya Türk toplumuna dair resmi görüşünü tekrar ederek, Yunanistan'ın Batı Trakya'da yalnızca "Müslüman azınlığı" tanıdığını ve azınlığın ayrımcılık yaşamadığını ileri sürdü.