Anasayfa

30-07-2021
ABTTF: "Okullarımızla ilgili ayrımcı düzenleme derhal iptal edilmelidir"
Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Eğitim Bakanlığı tarafından meclise sunulan ve kabul edilen yasanın Batı Trakya Türk azınlık okullarını da kapsayacak şekilde değiştirilmesini ve yasadaki ayrımcı düzenlemelerin iptalini istedi.
30 Temmuz 2021 Cuma

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Eğitim Bakanlığı tarafından meclise sunulan ve kabul edilen yasanın Batı Trakya Türk azınlık okullarını da kapsayacak şekilde değiştirilmesini ve yasadaki ayrımcı düzenlemelerin iptalini istedi.

ABTTF'den yapılan konuyla ilgili açıklamada, Yunanistan Eğitim ve Din İşleri Bakanlığı'nın "Okulların ve eğitimcilerin seviyelerinin iyileştirilmesi ve geliştirilmesi" konulu yasa tasarısının mecliste oy çokluğuyla kabul edildiği hatırlatıldı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Bahse konu yasaya göre Batı Trakya Türk azınlık okulları devlet okullarına getirilen imkanların dışında tutulurken başka kurumlar ve dernekler ile iş birliği yapmaları yasaklanmakta, bağışlar veya hibe yoluyla gelir elde etmeleri de engellenmektedir. Yasayla geçmişte öğrenci sayısının yetersiz olduğu gerekçesiyle kapatılan Türk azınlık okullarının binalarına belediye meclisinin kararıyla kullanım yasağı getirilmesinin önü açılarak, bu binalarda azınlık eğitimi kapsamında herhangi bir faaliyet yapılmasının önüne engel konulmaktadır."

Konuyla ilgili olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu şunları dile getirdi: "Ülkemiz Yunanistan'da hükümet, Batı Trakya Türk toplumunu yine yok sayarak, eğitim özerkliğimizi ihlal eden yeni bir yasa tasarısını meclise getirmiş ve tasarı kabul edilmiştir. Devlet ve temsilcisi hükümet, bizleri doğrudan ilgilendiren ve etkileyen konularda bizleri dışlayarak kararlar almaya devam etmektedir. Batı Trakya Türk toplumu Lozan Antlaşması ile kendi okullarını, kurma, yönetme ve denetleme hakkına sahiptir. Çocuklarımızın öğrenim gördüğü özerk statüdeki okullarımız ile ilgili yeni bir oldu-bitti demek olan bu yasayı kabul etmemiz mümkün değildir. Yeni yasayla toplumumuza ait okulların kamu binasına dönüştürülmesi hedeflenmektedir. Öte yandan yasa tasarısı genel kurulda görüşülürken Meclis Başkan Yardımcısı Nikitas Kaklamanis'in konuyla hiçbir alakası olmamasına rağmen İstanbul Rum Ortodoks azınlığına ait okullarla ilgili ifadeler kullanmasını da anlamakta güçlük çekiyoruz. Söz konusu olan ilgili yasanın Batı Trakya Türk azınlık okulları ile ilgili bariz ayrımcı düzenlemeler içermesidir ve bizim karşı çıktığımız tam da budur. Eğitim Bakanlığı tarafından meclise sunulan ve kabul edilen bu ayrımcı yasanın Batı Trakya Türk azınlık okullarını da kapsayacak şekilde değiştirilmesini ve yasadaki okullarımızla ilgili ayrımcı düzenlemelerin derhal iptalini talep ediyor, ülkemizi eğitim özerkliğimizi ortadan kaldırmaya yönelik politika ve uygulamalarına son vermeye çağırıyoruz."


Haberler


Türk - Yunan eczacı odaları arasında ‘Kardeş Oda’ protokolü

Türkiye - Yunanistan arasında turizm protokolü imzalandı

Gümülcine ve İskeçe Müftüleri İpsala’daki Kur’an kursu açılışına katıldı

Tütün ve alkol satışında kimlik zorunluluğu getirildi

Sıçanlık Çayı’na sel geçidi yapılıyor

Atina yakınlarında yangın: Bazı yerleşim bölgeleri tahliye edildi

Şehit diplomat Ömer Haluk Sipahioğlu Atina’da anıldı

Halkidiki’deki orman yangınıyla ilgili bir kişi gözaltında

Mucize Tiyatrosu Kayseri’de ayakta alkışlandı

Kavurucu sıcaklar geliyor!

“AB Adalet Puan Tablosuna göre Yunanistan yargı süresinin uzunluğunda son sırada!”

Liverpool’un yıldız futbolcusu Diogo Jota trafik kazasında hayatını kaybetti