03-08-2021
Koronavirüsün para aracılığıyla bulaşma riski ne?
Banknot ve madeni paralar aracılığıyla koronavirüsün bulaşma riskiyle ilgili araştırma yapıldı.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Almanya'nın Bochum şehrindeki Ruhr Üniversitesi Tıbbi ve Moleküler Viroloji Bölümü uzmanlarının yaptığı bir araştırmaya göre, kağıt ve madeni paralar aracılığıyla koronavirüs bulaşma riski çok düşük.
Koronavirüsün para üzerinde ne kadar süre kaldığı ve para üzerinden ne kadar bulaştığı sorusu, pandeminin başlangıcından bu yana uzmanları meşgul ediyor. Avrupa Merkez Bankası ve Ruhr Üniversitesi araştırmacıları tarafından yürütülen çalışma, nakit parayla temasa geçildiğinde insan cildine ne kadar viral partikülün bulaştığını kontrol ediyor.
Araştırmacılar, banknot ve madeni euroları farklı koronavirüs konsantrasyonlarına sahip çözeltilere maruz bırakarak, Kovid-19 virüsünün para üzerinde kaç gün kaldığını incelediler.
Yapılan çalışma, virüsün özellikle banknotlarda günlerce kalabiliyor olmasına rağmen mevcut viral yükün bir kişiyi enfekte etmesi ihtimalinin oldukça düşük olduğunu gösterdi. Araştırma ekibinin başında yer alan Daniel Todd, "Gerçekçi koşullar altında, nakitten koronavirüs bulaşması pek olası değil." dedi.
Söz konusu çalışmanın, Kovid-19 vakalarının çoğunluğunun hava yoluyla enfekte olduğu yönündeki araştırmalarla da paralellik arzediyor.
Yapılan araştırma koronavirüsün Alfa varyantı (İngiliz varyantı) üzerine olmasına rağmen, araştırmacılar sonuçların Delta varyantı (Hint) için de geçerli olduğu değerlendirmesinde bulunuyor.