06-08-2021
Kapatılan okullar ve akıllardaki soru işaretleri...
Batı Trakya'daki azınlık okullarının kapatılmasıyla, son 10 yıl içinde azınlık okul sayısı yarı yarıya azaldı.
Eğitim Bakanlığının kararıyla bu yıl da 12 azınlık ilkokulu kapatılırken, karara tüm azınlık kurumları tepki gösterdi. Okul kapatma kararına tepki gösteren Türkiye Dışişleri Bakanlığı'na yanıt veren Yunanistan Dışişleri Bakanlığı ise Lozan Antlaşması'nın uygulandığını iddia ederek, Batı Trakya'da hala 103 azınlık ilkokulunun faaliyet gösterdiğini kaydetti.
GÜNDEM Gazetesi'nin hazırladığı haritada bu yıl öğrenci azlığı bahanesiyle kapatılan Türk azınlık ilkokullarının bulunduğu köyler yer alıyor. Haritada, komşu veya birbirine yakın olan köy okullarının da kapatılması dikkat çekiyor.
Öğrenci sayısının azaldığını gerekçe göstererek ve azınlık eğitiminin özerk yapısını görmezden gelerek bu yıl kapatılmasına karar verilen toplam 12 azınlık okulu şunlar:
RODOP İLİ
1- Kozdere
2- Payamdere
3- Karacaoğlan
4- Aşağıköy
5- Işıklar
6- Eşekçili
7- Sınırdere
8- Gebecili
İSKEÇE İLİ
1- Taraşmanlı
2- Cami Mahallesi (Sinikova)
3- Kurthasanlı
4- Karagözlü
Hatırlanacağı üzere geçen yıl da toplam sekiz azınlık ilkokulu kapatılmıştı. Geçen yıl kapatılan okullar ise şunlar:
RODOP İLİ
1- Uysallı
2- Bekirköy
3- Menetler
4- Kozlardere
İSKEÇE İLİ
1- İnhanlı
2- Höyükköy
MERİÇ İLİ
1- Babalar
2- Taşağıl
Böylece sadece son iki yılda Eğitim Bakanlığı kararıyla kapısına kilit vurulan azınlık ilkokulu sayısı 20 oldu.
Son yıllarda azınlık okullarının kapatılması kesintisiz bir şekilde devam ederken, okul kapatma kararıyla ilgili dikkat çeken bazı hususlar öne çıkıyor:
- 1995 yılında Batı Trakya genelindeki azınlık okul sayısı 231'ken, bu sayı 25 yıl içinde 103'e düştü.
- Son 10 yıl içinde azınlık okul sayısı yarı yarıya azaltıldı.
- Son yıllarda komşu köylerdeki okullar veya birbirine yakın mesafede yer alan köy okulları da aynı yıl içinde veya bir yıl arayla kapatılıyor.
- Okullar kapatılırken sözkonusu okulların encümen heyetleri ile görüşülmüyor ve bu konuda çözüm önerilerine yanıt verilmiyor.
- Kapatılan köy okullarındaki öğrencilerin aktarıldığı diğer azınlık ilkokullarının fiziki şartlarında herhangi bir iyileştirme yapılmıyor.
- Azınlık okullarının kapatılmasıyla ilgili olarak Eğitim Bakanlığı ile azınlık eğitim kurumları arasında bir istişare yapılmıyor ve azınlığın talep ve beklentileri dikkate alınmıyor.
- Az sayıda öğrencisi olan ve kısa sürede kapatılması muhtemel köy okullarına, komşu veya yakın köylerden öğrenci kaydı yapılmıyor. Bu okullara kayıt yaptırmak isteyen veliler, farklı okullara yönlendiriliyor. Böylelikle, bu grupta yer alan köy okullarındaki öğrenci sayısının artması engelleniyor. Bu olaya örnek olarak bu yıl kapatılmasına karar verilen Rodop ilindeki Eşekçili, Yuvacılı ve Aşağıköy okulları ile İskeçe ilindeki Taraşmanlı okulu gösterilebilir.