Anasayfa

11-08-2021
Erdem Hüseyin'den azınlık okullarının kapatılmasına tepki
Rodop iline bağlı Kozlukebir Belediyesi ana muhalefet listesi Başkanı Erdem Hüseyin, azınlık okullarının öğrenci azlığı gerekçesiyle kapatılma kararına tepki gösterdi.
11 Ağustos 2021 Çarşamba

Öğrenci azlığı bahanesiyle okulların kapatılması karşısında hayal kırıklığına uğradıklarını belirten Erdem Hüseyin yayımladığı açıklamada, "Azınlık okulları kırmızı çizgimizdir ve çeşitli sebepler bahane edilerek kapatılamaz." ifadelerine yer verdi.

Kozlukebir belediye başkanının azınlık okullarına yeterince sahip çıkmadığını söyleyen Erdem Hüseyin, "Neden sesini yükseltmekten çekindiğini bir kez daha sorma istiyorum." ifadesini kullandı.

Erdem Hüseyin'in yaptığı yazılı açıklama şöyle:

"Her eğitim ve öğretim yılı başlangıcında neredeyse bir kural haline gelen azınlık okullarının öğrenci azlığı bahane edilerek kapatılması kararının, bu yıl da uygulandığını görmek bizleri bir kez daha hayal kırıklığına uğrattı.

Batı Trakya'da bu yıl da Rodop ilinde sekiz, İskeçe ilinde de dört olmak üzere 12 okulumuzun kapatılma kararının karşısında üzüntü ve endişemizi bir kez daha ifade etmek isteriz. Bu son kararla birlikte azınlık ilkokullarının yarısından fazlası kapatılarak sayıları 103'e düşürülmüştür.

Belediyemiz sınırları içerisinde bu yıl; Karacaoğlan, Kozdere, Işıklar, Sınırdere ve Payamdere ilkokulları ne yazık ki öğrenci yetersizliği nedeniyle kapatılmıştır. Şunu bir kez daha hatırlatmak isteriz ki, Azınlık okulları kırmızı çizgimizdir ve çeşitli sebepler bahane edilerek kapatılamaz. Lozan Barış Antlaşması ile eğitimde özerk olarak okullarımızı kurma, yönetme ve denetleme hakkına bizler azınlık olarak sahibiz. Ancak buna karşın devletin öğrenci azlığı ve tasarruf tedbirleri bahanesiyle okullarımıza kilit vurması Lozan'a aykırıdır. Eğitimimizin statüsü Lozan Barış Antlaşması'nda, Yunanistan ile Türkiye arasında imzalanan ikili antlaşmalarda ve sözleşmelerde net bir şekilde belirlenmiş olmasına rağmen, azınlıkla istişare edilmeden okullarımızın kapatılması demokrasinin beşiği olarak bilinen ülkemiz Yunanistan'a yakışmamaktadır.

Unutmayalım köylerimizde önce okullar, sonra kahveler, sonra da köyler kapanır. Zaten son yıllarda okulların kapanması ve ekonomik kriz ister istemez genç nüfusu göçe zorlamaktadır.

Temennimiz bundan sonra gelecek yıllarda tek bir okulumuzun dahi kapanmamasıdır. Bunun için hepimizin elini taşın altına koyması, mücadele etmesi gerekmektedir. En başta da bu mücadelede seçilmiş kişileri görmek isteriz. Ancak üzülerek ifade etmek isterim ki belediye başkanımızın yeterince okullarımıza sahip çıkmadığını görüyorum. Neden sesini yükseltmekten çekindiğini bir kez daha sorma istiyorum.

Unutmayalım; okullar hepimizindir, bu okullarımızın varlığı bizim azınlık olarak varlığımız demektir."

Haberler


Dağ köyleri ve uzak adalarda istihdama devlet desteği

Eğitim Bakan Yardımcısı Papaioannu Türkçeyi “zorunlu homojenleştirme aracı” olarak tanımladı

Yunanistan’da aile içi şiddet nedeniyle 35 bin kişi gözaltına alındı

Telefon dolandırıcılığına karşı cezalar artırılacak

Pamuk üreticilerinin 31,7 euroluk destek belirsizliğini koruyor

Başkonsolos Aykut Ünal için veda etkinliği düzenlendi

Özgür Ferhat’tan Eyalet Eğitim Müdürlüğüne ziyaret

Gümülcineli şair Hasan Ahmet’in şiirleri Japoncaya çevrildi

FUEN’de Batı Trakya için dini özerklik kararı

Kireççiler köyündeki posta dağıtımı sorununa çözüm talebi

Hakan Fidan’dan “Ege’de gerilim istemiyoruz” mesajı

DEB Partisinden Pavlos Fissas için Türkçe ve Yunanca anma video mesajı