Anasayfa

29-09-2021
ABTTF: 'Yunanistan'ın AİHM içtihat hukuku ile imtihanı'
Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu, Yunanistan'ın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) içtihat hukukuna tam olarak uymakla yükümlü olduğunu belirterek, eski başbakan yardımcısı Evangelos Venizelos'un Selanik'te düzenlenen "İslamiyet ve Avrupa Birliği'nde (AB) İnsan Hakları" başlıklı toplantıda, Hatice Molla Salih davasında AİHM'nin verdiği karar uygulanmalı dediğini fakat Batı Trakya Türk derneklerinin yer aldığı Bekir Usta ve Diğerleri Dava Grubu ile ilgili AİHM kararlarına hiç değinmediğini ifade etti.
29 Eylül 2021 Çarşamba

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu, Yunanistan'ın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) içtihat hukukuna tam olarak uymakla yükümlü olduğunu belirterek, eski başbakan yardımcısı Evangelos Venizelos'un Selanik'te düzenlenen "İslamiyet ve Avrupa Birliği'nde (AB) İnsan Hakları" başlıklı toplantıda, Hatice Molla Salih davasında AİHM'nin verdiği karar uygulanmalı dediğini fakat Batı Trakya Türk derneklerinin yer aldığı Bekir Usta ve Diğerleri Dava Grubu ile ilgili AİHM kararlarına hiç değinmediğini ifade etti.

Konuyla ilgili olarak ABTTF tarafından yapılan açıklamada: "Avrupa Kilise ve Devlet Araştırması Birliği'nin 23-25 Eylül 2021 tarihlerinde Selanik'te yapılan 'İslamiyet ve Avrupa Birliği'nde (AB) İnsan Hakları' başlıklı yıllık toplantısında Batı Trakya Türk toplumuna da atıfta bulunuldu.

Yunanistan Eski Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos, toplantıda yaptığı konuşmada, (Batı) Trakya'daki Müslüman azınlık için geleneksel İslam hukukunun uygulandığını belirterek, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Aralık 2018'de Hatice Molla Salih davasında Yunanistan aleyhine verdiği karara atıfla gecikmeli olsa dahi Yunanistan'ın AİHM içtihat hukukuna tam olarak uymakla yükümlü olduğunu ifade etti. Venizelos ayrıca Yunanistan Yargıtayı'nın (Arios Pagos) AİHM içtihat hukukunu kabule karşı koymaya devam etmeyeceğine dair umudu olduğunu kaydetti."

ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu, "Ülkemiz Yunanistan Eski Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı ve Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) AİHM Kararlarının Uygulanması Komisyonu Eski Üyesi Evangelos Venizelos, Hatice Molla Salih davasında AİHM'nin verdiği karar uygulanmalı diyor ama her ne hikmetse Batı Trakya Türk derneklerinin yer aldığı Bekir Usta ve Diğerleri Dava Grubu ile ilgili ülkemizin 13 yıldır uygulamadığı AİHM kararlarına ve Yargıtay'ın 29 Haziran 2021 tarihinde İskeçe Türk Birliği'nin temyiz başvurusunu reddetmesine hiç değinmiyor. Venizelos'un da çok iyi bildiği gibi ülkemiz AİHM içtihat hukukuna tam olarak uymakla yükümlüdür ve AİHM'nin bu kararını uyguluyorum ama şu kararını uygulamıyorum diye bir seçimde kesinlikle bulunamaz. Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'nin 16 Eylül 2021 tarihli son kararında da açıkça ifade ettiği üzere ülkemiz Bekir Usta ve Diğerleri Dava Grubu ile ilgili AİHM kararlarını ve AİHM içtihat hukukunu görmezden gelmeye derhal son vermeli, İskeçe Türk Birliği'nin 38 yıldır maruz kaldığı haksızlığı gidermelidir." dedi.


Haberler


Pamuk üreticilerinin 31,7 euroluk destek belirsizliğini koruyor

Başkonsolos Aykut Ünal için veda etkinliği düzenlendi

Özgür Ferhat’tan Eyalet Eğitim Müdürlüğüne ziyaret

Gümülcineli şair Hasan Ahmet’in şiirleri Japoncaya çevrildi

FUEN’de Batı Trakya için dini özerklik kararı

Kireççiler köyündeki posta dağıtımı sorununa çözüm talebi

Hakan Fidan’dan “Ege’de gerilim istemiyoruz” mesajı

DEB Partisinden Pavlos Fissas için Türkçe ve Yunanca anma video mesajı

İsrail ile askeri iş birliğine destek verenlerin oranı yüzde 51

YDP ilk sırada, ELAS ikinci, kararsızların oranı yüzde 18

KKE, İsrail ile ‘Aşil Kalkanı’ anlaşmasının iptalini istedi

Mazonakis’in ölümü sonrası sağlık merkezlerine yapay zekâ denetimi