Anasayfa

09-11-2021
ABTTF: 'Batı Trakya Türk toplumu dini özgürlüğüne tam saygı gösterilmesini bekliyor'
ABTTF, Danıştay'ın kurban kesimiyle ilgili kararı hakkında bir açıklama yayımladı. Açıklamada, Danıştay'ın kurban kesimiyle ilgili aldığı son kararın, Batı Trakya Türk toplumu ve Yunanistan'da yaşayan diğer Müslüman cemaatleri yakından ilgilendiren hassas bir konu olduğu belirtilerek, konunun sadece hayvan kesme ve et saklama şeklinde yorumladığı, din özgürlüğü çerçevesinde ve dini bir vecibe olarak yorumlamadığı vurgulandı.
9 Kasım 2021 Salı

ABTTF, Danıştay'ın kurban kesimiyle ilgili kararı hakkında bir açıklama yayımladı. Açıklamada, Danıştay'ın kurban kesimiyle ilgili aldığı son kararın, Batı Trakya Türk toplumu ve Yunanistan'da yaşayan diğer Müslüman cemaatleri yakından ilgilendiren hassas bir konu olduğu belirtilerek, konunun sadece hayvan kesme ve et saklama şeklinde yorumladığı, din özgürlüğü çerçevesinde ve dini bir vecibe olarak yorumlamadığı vurgulandı.

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu konuyla ilgili olarak "Danıştay'ın kurban kesimiyle ilgili aldığı son karar, Batı Trakya Türk toplumunu ve ülkemiz Yunanistan'da yaşayan diğer Müslüman cemaatleri de yakından ilgilendiren hassas bir konu. Bakanlar Kurulu'nun 2017 tarihli kararı, Müslüman ve Yahudi cemaatleri için hayvanların mezbahada hayvan hakları ve din özgürlüğü arasında kati bir denge kurulması kaydıyla 1981 tarihli yasaya istisnai durum olarak bayıltılmadan kesimine izin veriyordu. Danıştay, Bakanlar Kurulu'nun bu kararını iptal etti. Ancak Danıştay aldığı kararda hayvan kesimini dar bir çerçevede, sadece hayvan kesme ve et saklama şeklinde yorumladı, din özgürlüğü çerçevesinde dini bir vecibe olarak yorumlamadı. Bu noktada Danıştay'ın hayvanların bayıltılmadan kesilmesi kararı sonrası yeni kesimhane ihtiyacı ortaya çıkacağı için bunların inşasını devlet ya da cemaatlerin kendilerinin üstlenmesi gerekecektir. Dolayısıyla Müslüman ve Yahudi cemaatlerinin din özgürlüğüne tam saygı duyacak ve dini vecibelerine uygun olarak kurban kesmelerine imkan tanıyacak şekilde Meclis'in 1981 tarihli yasayı güncellemesi ya da yeni bir yasa çıkartması ihtiyacı hasıl olmuştur." ifadelerine yer verdi.



Haberler


DMT bölgesinde şimdi de mavi dil vakaları çıktı

FUEN TAG uluslararası STK’lar konferansı genel kuruluna katıldı

Zeybek’ten azınlık öğrencilerinin yatay geçiş hakkı için soru önergesi

Atina’daki Filistin Temsilcisi Yunanistan’a Filistin devletini tanıma çağrısı yaptı

Doğu Makedonya – Trakya Eyaleti bölge ürünlerini dünya pazarına sunmak istiyor

Seçmenin önceliği günlük yaşamın iyileştirilmesi

Batı Trakyalı doktorun başkanlığındaki ekipten gururlandıran başarı

Yassıköy Belediyesi, filosuna üç yeni aracı daha kattı  

Gümülcine Belediyesi Brüksel’de “Herkes İçin Şehir” projesini tanıttı

Avrupa, 2030’a kadar savunmada öz yeterlilik hedefi koydu

Topsidis, Brüksel’de AP milletvekilleriyle buluştu

Selanik’teki Atatürk Evinde restorasyonda sona yaklaşıldı