'Türk Dışişlerine gönderilen her postada Sadık Ahmet’in adı yazılı'
Batı Trakya Türklerinin hak mücadelesinin sembol ismi Dr. Sadık Ahmet’in adı, Türkiye’de birçok sokak, meydan, park ve okulun yanı sıra Dışişleri Bakanlığının bulunduğu caddede yaşatılıyor.
6 Ocak 2022 Perşembe
Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, AA muhabirine, Sadık Ahmet’in Batı Trakya Türkleri ve Türkiye için önemini anlattı.
Ahmet’in Türkiye ve Batı Trakya Türkleri için önemine işaret eden Bilgiç, "Özellikle Batı Trakya Türkleri için önemli bir devlet adamı ve siyasetçiydi. Batı Trakya Türk azınlığının insan hakları sorunları ve demokrasi sorunlarını tüm uluslararası platformlarda en yüksek sesle haykırmış çok önemli bir siyasetçi." dedi.
Bilgiç, tartışmalı bir kazada hayatını kaybeden Ahmet’in yaşasaydı 75 yaşında olacağını belirterek, Yunanistan’daki Türklerin haklarını uluslararası platformlarda savunan Dr. Sadık Ahmet’in bu nedenle Türk Dışişleri Bakanlığı ve tüm Türkler için önemli bir kişi olduğunu vurguladı.
Bakanlığın bulunduğu caddeye Ahmet’in adının verilmesinin sembolik bir anlamı da olduğuna dikkati çeken Bilgiç, "Dünyanın herhangi bir yerindesiniz. Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığına bir mektup göndereceksiniz. Adrese baktığınızda Dr. Sadık Ahmet’in ismini göreceksiniz. Böylece Dr. Sadık Ahmet’in ismi Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı adresinde sonsuza kadar böylece yaşamış olacak." diye konuştu.
Bilgiç, Ahmet’in hatırasının Türkiye’de birçok noktada yaşatıldığının da altını çizdi.
"EN BÜYÜK SORUN, YUNAN MAKAMLARININ TÜRK AZINLIÄžI YOK SAYMASI" Batı Trakya Türklerinin birçok sorunla karşı karşıya olduğuna işaret eden Bilgiç, "Bu sorunların aslında en büyüğü, Yunan makamlarının Türk azınlığını yok saymaları. ’Batı Trakya’da hiçbir şekilde Türk yaşamıyor, Müslüman yaşıyor’ diyorlar." ifadelerini kullandı.
Bilgiç, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin de bu konuda ihlal kararı verdiğini anımsatarak Yunanistan’daki Türklerin bir diğer önemli sorunu olarak ise eğitim alanındaki sorunları saydı.
Batı Trakya’da Türklerin eğitim görebileceği yeterli miktarda okul bulunmadığını belirten Bilgiç, "Özellikle ilkokullar son 25 yılda ciddi şekilde azaldı. Öğrenci azlığını öne sürerek Yunan makamlar, bu okulları kapatıyor." dedi.
Çift dilde eğitim veren azınlık anaokulu bulunmadığını söyleyen Bilgiç, yalnızca iki Türk azınlık lisesi olduğuna da dikkati çekti.
Bilgiç, öğretmen sayılarında da yaşanan kısıtlamalar bulunduğunu belirterek, din ve ibadet özgürlüğünde yaşanan kısıtlamalara vurgu yaptı.
"BATI TRAKYA TÜRKLERİNİN SORUNLARINI ULUSLARARASI PLATFORMLARDA DUYURACAÄžIZ" Batı Trakya Türklerinin kendi dini liderlerini seçemediğini, seçtiklerinin ise Yunan makamlarınca kabul edilmediğini ifade eden Bilgiç, "Burada atanmış ve seçilmiş dini liderler var. Bu da din ve ibadet özgürlüğünün önündeki en büyük engellerden bir tanesini teşkil ediyor." değerlendirmesinde bulundu.
Bilgiç, Yunanistan vatandaşlığından çıkarılan Türklere ilişkin de sorunlara değinerek şunları kaydetti:
"Bunların sayıları da çok fazla. Yunanlar bir oldubittiyle vatandaşlıktan attıkları Türkleri tekrar vatandaşlığa almıyorlar. Bunun dışında ekonomik ve sosyal sorunlar var. Batı Trakya Türk azınlığının vakıflarının yaşadıkları sorunlar var. Bu vakıflar, bir şekilde özellikle vergi borçları çerçevesinde işleyişi engellenmiş vaziyette."
Ahmet’in bu sorunları dünyaya duyurma açısından önemli bir figür olduğunun altını çizen Bilgiç, "Biz de Dışişleri Bakanlığı olarak Sadık Ahmet’in ismini yaşatacağız ve Batı Trakya’da yaşayan Türklerin sorunlarını, sıkıntılarını her zaman uluslararası platformlarda duyuracağız ve takipçisi olacağız." diye konuştu.
Haberler
Gümülcine Türk Gençler Birliğinden sağlıklı yaşam etkinliği
Von der Leyen başkanlığındaki AB Komisyonu güvenoyu aldı
GPO anketi: Hayat pahalılığı ailelerin belini büküyor
Marinakis: ‘İsrailli yetkililer için alınan tutuklama kararı yanlış’
YTB Başkanı Eren, Büyükelçi Erciyes’i ziyaret etti
Telekulak skandalı yine gündemde
Güler: ‘ABD’nin Dedeağaç’taki askeri varlığını yakından takip ediyoruz’
ESP raporu: ‘Yunanistan’ın mültecileri geri itme uygulamaları organize bir devlet politikası’
İTB ‘Gençlik Buluşmaları’nın bu ayki konuğu Milletvekili Burhan Baran oldu
Yunanistan, S-300’ü Ermenistan’a mı veriyor?
Ampelokipi’deki patlamayla ilgili bir kişi daha gözaltına alındı