'Türkiye'ye imzaladıklarına saygı göstermesi için uluslararası platformda baskı yapacağız'
16 Ocak 2022 Pazar
Başbakan Kiriakos Miçotakis, Yunanistan'ın Gökçeada Rumlarının her anlamda yanında olacağını belirterek, imzaladıklarına saygı göstermesi için her türlü uluslararası platformda Türkiye'ye baskı yapacaklarını söyledi.
Başbakan Miçotakis, Gökçeadalılar Derneği'nin 'Yılbaşı Çöreği Etkinliği'ne internet üzerinden mesaj gönderdi.
Miçotakis konuşmasında, "Faaliyetlerinizde, ulusumuzun Ege’deki en eski merkezlerinden birine olan borcunun bilincinde olan Yunan hükümetinin tam desteğini göreceksiniz. Sizi maddi ve manevi olarak güçlendirmek ve her uluslararası forumda Türkiye’nin imzaladıklarına saygı duyması için baskı yapacağız." ifadelerine yer verdi.
Bazı adımların atıldığına dikkat çeken Başbakan Miçotakis, 1964 yılında yasa dışı bir şekilde kapanan Rum okullarının yeniden faaliyete geçtiğini söyledi. Miçotakis, "Bu okulların yeniden açılmalarını yatay geçiş yaparak görevlendirilecek öğretmenlerle desteklemeye devam edeceğiz.
Ancak durmayacağız ve Ankara’ya resmi taahhütlerini sürekli hatırlatacağız. Çünkü Gökçeada Rumları Türk vatandaşlarıdır. Onlara yönelik herhangi bir ayrımcılık sadece Lozan Antlaşması’na değil, aynı zamanda insan haklarının korunmasına ilişkin uluslararası sözleşmelere de aykırıdır. Bu nedenle Türkiye'yi, onlara eşitlik ve adaletle saygı duymaya davet etmekteyiz.
Patrik Vartholomeos'a da değinen Başbakan Miçotakis, patriğin 30 yıldır görev başında olduğunu hatırlatarak, "Kendisi küresel bir ışıltıya sahip, ancak doğum yeri için sürekli mücadele eden bir Gökçeadalı. Atina’daki toplantımızda aslında ondan çok bahsettik. Onu buradan selamlıyor ve kalbimin derinliklerinden ona uzun bir ömür diliyorum." dedi.
Başbakan Kiriakos Miçotakis mesajına şöyle devam etti: "Yunanistan, Gökçeada Helenizminin ilerlemesi ve zaman içinde uğradığı tarihi adaletsizliklerin giderilmesi için tüm kalbiyle yanınızda olacaktır. Ve umarım yakında sizlerle tarihi adanızda yakından görüşme fırsatımız olur."
Haberler
Gökçeler’den Levent Osman’ın ani vefatı bölgeyi yasa boğdu
Yeni eğitim yılı 11 Eylül’de başlıyor
Atina’da Filistin’e destek eylemi
Tarihi Alantepe Yağlı Güreşleri ve Kültürel Etkinlikleri yoğun ilgiyle gerçekleşti
Nüfus 13 yılda yarım milyon azaldı
FUEN TAG Sözcüsü Habipoğlu’ndan Kosova’ya çalışma ziyareti
Reşit olmadığını beyan eden sığınmacılara kemik yaşı testi
İskeçe’de iki soygun olayı aydınlatıldı
SİRİZA ve Yeni Sol: Kadın cinayeti yasal tanıma kavuşmalı
SİRİZA’dan hükümete İsrail’e verilen desteği durdurma çağrısı
BM Özel Raportöründen, Plevris’in açıklamalarına tepki