Anasayfa


16-01-2022
Miçotakis: ‘Gökçeada Rumlarının yanındayız’
‘Türkiye’ye imzaladıklarına saygı göstermesi için uluslararası platformda baskı yapacağız’
16 Ocak 2022 Pazar

Başbakan Kiriakos Miçotakis, Yunanistan’ın Gökçeada Rumlarının her anlamda yanında olacağını belirterek, imzaladıklarına saygı göstermesi için her türlü uluslararası platformda Türkiye’ye baskı yapacaklarını söyledi.

Başbakan Miçotakis, Gökçeadalılar Derneği’nin ‘Yılbaşı Çöreği Etkinliği’ne internet üzerinden mesaj gönderdi.

Miçotakis konuşmasında, “Faaliyetlerinizde, ulusumuzun Ege'deki en eski merkezlerinden birine olan borcunun bilincinde olan Yunan hükümetinin tam desteğini göreceksiniz. Sizi maddi ve manevi olarak güçlendirmek ve her uluslararası forumda Türkiye'nin imzaladıklarına saygı duyması için baskı yapacağız.” ifadelerine yer verdi.

Bazı adımların atıldığına dikkat çeken Başbakan Miçotakis, 1964 yılında yasa dışı bir şekilde kapanan Rum okullarının yeniden faaliyete geçtiğini söyledi. Miçotakis, “Bu okulların yeniden açılmalarını yatay geçiş yaparak görevlendirilecek öğretmenlerle desteklemeye devam edeceğiz.

Ancak durmayacağız ve Ankara'ya resmi taahhütlerini sürekli hatırlatacağız. Çünkü Gökçeada Rumları Türk vatandaşlarıdır. Onlara yönelik herhangi bir ayrımcılık sadece Lozan Antlaşması'na değil, aynı zamanda insan haklarının korunmasına ilişkin uluslararası sözleşmelere de aykırıdır. Bu nedenle Türkiye’yi, onlara eşitlik ve adaletle saygı duymaya davet etmekteyiz.

Patrik Vartholomeos’a da değinen Başbakan Miçotakis, patriğin 30 yıldır görev başında olduğunu hatırlatarak, “Kendisi küresel bir ışıltıya sahip, ancak doğum yeri için sürekli mücadele eden bir Gökçeadalı. Atina'daki toplantımızda aslında ondan çok bahsettik. Onu buradan selamlıyor ve kalbimin derinliklerinden ona uzun bir ömür diliyorum.” dedi.

Başbakan Kiriakos Miçotakis mesajına şöyle devam etti: “Yunanistan, Gökçeada Helenizminin ilerlemesi ve zaman içinde uğradığı tarihi adaletsizliklerin giderilmesi için tüm kalbiyle yanınızda olacaktır. Ve umarım yakında sizlerle tarihi adanızda yakından görüşme fırsatımız olur.”

Haberler


Yassıhöyük barajından Kuruçay’a bırakılan su miktarı arttırıldı  

Hakan Aysev’den Gümülcine’de muhteşem konser

Baran, İkinci Şans Okullarındaki öğrencilerin ulaşım sorununu sordu

İskeçe’de hatim etkinlikleri başlıyor

Yerapetritis: ‘Deniz parklarının yeri henüz belirlenmedi’

UEFA Avrupa Konferans Ligi yarı final eşleşmeleri belli oldu

Yapay Zeka: Fırsatlar ve Dezavantajlar

Edirne’de ‘Balkan İş Forumu’

Bu geceden itibaren yağışlar etkili olacak

Topsidis, Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Shinas’la görüştü

Miçotakis’in Ankara ziyaretinin tarihi belli oldu

Türk ve Yunan sanatçıların birlikte rol aldığı Romeo ve Juliet oyunu perde diyor