Anasayfa


16-01-2022
Dendias: ‘Türkiye Lozan Antlaşmasını uygulamalı, Rum azınlığın haklarına saygı göstermelidir’
Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Türkiye’nin Lozan Antlaşması'nı eksiksiz bir şekilde uygulayarak Gökçeada, Bozcaada ve İstanbul’daki Rum azınlığın haklarına tam anlamıyla saygı göstermesini istedi.
16 Ocak 2022 Pazar

Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Türkiye’nin Lozan Antlaşması'nı eksiksiz bir şekilde uygulayarak Gökçeada, Bozcaada ve İstanbul’daki Rum azınlığın haklarına tam anlamıyla saygı göstermesini istedi.

Bakan Dendias, Gökçeadalılar Derneği’nin çevrim içi düzenlenen ‘Yılbaşı Çöreği Etkinliği’ne mesaj gönderdi. Dendias mesajında Türkiye’den bölgede yerel özerklik ve öz yönetim sistemini uygulamasını talep etti. Bakan Dendias, “Türkiye, yerel özerklik ve öz yönetim sisteminin kurulması ve kişilerin ve mülklerinin korunmasına ilişkin olarak, gayri Müslim yerli nüfusa sağlanan garantilere ilişkin Lozan Antlaşması'nın 14. maddesi hükümlerine tam olarak uymalıdır.” dedi.

Dendias ayrıca Türkiye’ye "insanların ve azınlıklara mensup kişilerin haklarına saygı gösterilmesi konusunda uluslararası ve Avrupa standartlarına uyma" çağrısında bulunarak, Gökçeada ve Bozcaada’daki Rum azınlığının mülkiyet haklarına ilişkin Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Kararı’nı (1625 / 27.6.2008) uygulamasını istedi.

Nikos Dendias, gerek şahsen gerekse Dışişleri Bakanlığı olarak, Gökçeadalıların ortak hafızasını canlı tutma ve Gökçeada Helenizminin Türk yetkililerin elinde maruz kaldığı adaletsizlikleri giderme çabalarına yardımcı olmaya devam edeceklerine dair güvence verdi. Dendias, “Bu amacın gerçekleştirilmesi için her türlü aracı değerlendireceğiz.” diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Dendias, Gökçeada’daki Rum okullarının faaliyetleri için ve adaya yeni ailelerin yerleştirilmesi için destek vermeye devam edeceklerini vurguladı.

Dendias, “Elbette her fırsatta Türkiye'nin taahhütlerini hatırlatmaya ve Gökçeada Helenizminin uğradığı adaletsizlikleri vurgulamaya devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Dendias, Dışişleri Bakan Yardımcısı Andreas Kaçaniotis’in önümüzdeki günlerde Gökçeada’yı ziyaret edeceğini de söyledi.

Gökçeadalılar Derneği’nin, ada Helenizminin yeniden canlanmasına büyük katkılar yaptığını kaydeden Dendias, Lozan Antlaşması'nın imzalandığı dönemde ada nüfusunun çoğunluğunun Rumlardan oluştuğunu hatırlattı.

Dendias konuşmasına şöyle devam etti: "Son yıllarda gelişen olumlu iklime rağmen, bu eylemler devam etmelidir. Bunların devamlılığını sağlamak için Türk makamları da üzerine düşeni yapmalıdır.”

Haberler


İskeçe’de hatim etkinlikleri başlıyor

Yerapetritis: ‘Deniz parklarının yeri henüz belirlenmedi’

UEFA Avrupa Konferans Ligi yarı final eşleşmeleri belli oldu

Yapay Zeka: Fırsatlar ve Dezavantajlar

Edirne’de ‘Balkan İş Forumu’

Bu geceden itibaren yağışlar etkili olacak

Topsidis, Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Shinas’la görüştü

Miçotakis’in Ankara ziyaretinin tarihi belli oldu

Türk ve Yunan sanatçıların birlikte rol aldığı Romeo ve Juliet oyunu perde diyor

İran ve İsrail merkezli kurum ve kuruluşlarda güvenlik önlemleri artırıldı

YDP’nin Beleri adaylığına muhalefetten tepki

Yunanistan askeri heyetinden Edirne’deki tugay komutanlığına ziyaret