Anasayfa


19-01-2022
Tarihi tütün deposunun ihtişamlı geçmişi ve hazin sonu
İskeçe’deki tarihi tütün depolarından biri olan ve dün çıkan yangında yanan yapının ne olacağı merak ediliyor.
19 Ocak 2022 Çarşamba

İskeçe’de dün (18 Ocak Salı) meydana gelen tütün deposu yangını sonucu itfaiyenin çalışmaları devam ediyor.

Yangının üzerinden 24 saat geçmesine rağmen, soğutma çalışmaları sürüyor. Yanan binadan saatler sonra bile dumanlar yükselmeye devam ediyor. İtfaiye ekipleri binanın etrafında nöbete devam ederken, çevredeki sokaklarda alınan trafik önlemleri de sürüyor.

Bu arada İskeçe Belediye Başkanı Manoslis Çepelis, tarihi binanın yanarak yok olmasından duyduğu üzüntüyü dile getirerek, binanın durumuyla ve alınması gereken önlemlerle ilgili endişesini ifade etti. İskeçe’de çok sayıda benzer bina olduğunu belirten Çepelis, söz konusu binaların ayakta kalabilmesi için çok büyük finansman gerektiğini söyledi. Çepelis, mimari eser olarak tanımlanan yapılarla ilgili mevzuatın da son derece karmaşık olduğunu vurguladı.

Yanan tütün deposuyla ilgili olarak en kısa sürede toplantı yapılacağını duyuran belediye başkanı, binanın yangından sonraki statik durumunun merak konusu olduğunu söyledi.

Uzun yıllardan bu yana kullanılmayan tütün deposunda çıkan yangının sebepleriyle ilgili bir açıklama yapılmazken, metruk binada son dönemde evsiz kişilerin kaldığı, gündüzleri de bazı kişilerin binaya girip çıktığının görüldüğü belirtildi. Söz konusu şahısların ısınmaya çalıştıkları sırada yangının çıkmış olabileceği ihtimali üzerinde duruluyor.

Yangının sebeplerin itfaiyenin yapacağı çalışma sonrasında açıklanacağı ifade edildi.

BİNANIN TARİHÇESİ
İskeçe’de tütün depoları bölgesi olarak da bilinen Kapnergaton (tütün işçileri) Sokağı ile Anaksarhu Sokağı'nın kesiştiği noktada bulunan ve dün çıkan yangında kül olan tarihi tütün deposu, Amerikan Glen Tobacco Company tarafından 1924 yılında satın alınan arsa üzerine inşa edildi. İskeçe’deki en büyük tütün depolarından biri olan binanın 13 dönümlük bir arsa içinde olduğu ifade edildi. Daha sonraki yıllarda Kavalalı tütün tüccarı Petridis ailesi tarafından satın alınan gayri menkulün mülkiyeti hala aynı aileye ait.

Yangın sonucunda çok büyük ölçüde zarar gören depo, Osmanlı döneninde 1890 yılında inşa edilen İskeçe’deki Reji Tütün Teşkilatı binasının alt sokağında bulunuyor. Osmanlı Reji Teşkilatı tarafından yaptırılan ve Balkanlar’daki en büyük tütün deposu olan tarihi binanın inşasından sonra söz konusu bölgede çok sayıda tütün deposu yaptırılarak uzun yıllar faaliyette bulundu.

19. yüzyılın sonlarından itibaren, 1950’li yıllara kadar olan dönemde İskeçe’deki tütün depolarında binlerce tütün işçici çalışmış ve bölge Yunanistan’ın en önemli tütün merkezlerinden biri olmuştur.

Haberler


Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Ataman’a ‘geçmiş olsun’ telefonu

Özgür Ferhat ELGA Başkanı ile görüştü

Kadın Platformu üyelerinden Başkonsolos Ünal’a ziyaret

Selanik’te Kacır - Papayeorgiu görüşmesi  

Akçapar ve Frangoyannis bugün bir araya gelecek

Celal Bayar Azınlık Lisesinde kan bağışı kampanyasına yoğun ilgi

ABTTF’den Kosmidu’ya yanıt

Yunanistan istihdam oranında sondan ikinci sırada

Milletvekiline yumruk atan Floros kısıtlayıcı önlemle serbest

YDP düşüşte ancak birinciliği devam ediyor

BTTDD Bursa Şubesinden Yıldırım Belediyesine ziyaret

DEB Partisi Avrupa Parlamentosu seçimlerine katılıyor