Anasayfa

18-02-2022
Uluslararası Göç Örgütü'nden Yunanistan'a tepki
Uluslararası Göç Örgütü, göçmenlerin Yunanistan sınırından geri itilmesine tepki gösterdi.
18 Şubat 2022 Cuma

Birleşmiş Milletler’e bağlı Uluslararası Göç Örgütü (IOM), Türkiye-Yunanistan sınırındaki düzensiz göçmen ölümlerinin artmasından endişe duyduklarını belirterek göçmenlerin Yunanistan sınırından geri itilmesine tepki gösterdi.

IOM’dan yapılan yazılı açıklamada, sadece 2022’nin ilk 2 ayında 21 düzensiz göçmenin kara sınırında hayatını kaybettiği, bu rakamın 2021’in ilk 2 ayında yaşamını yitiren göçmen sayısından iki kat fazla olduğu bildirildi.

Artan can kayıplarından endişe duyulduğu belirtilen açıklamada, "IOM, şimdiye kadar yapılan çağrılara rağmen söz konusu bölgede göçmenlere yapılan kötü muameleden endişe duymaktadır." ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, göçmenlere bu şekilde davranılmasının kabul edilemeyeceği ve zor durumdaki sivillerin canının kurtarılmasının birinci öncelik olduğu vurgulandı.

GERİ İTMELER ULUSLARARASI HUKUKA AYKIRI
Açıklamada, Yunan güvenlik güçlerinin düzensiz göçmenleri sınır bölgesinden geri itmesine de değinilerek, "IOM ekiplerine verilen ifadelerde göçmenlerin geri itilmesi, toplu sınır dışı etme ve sınırdan geçmek isteyenlere karşı olağanüstü güç kullanma gibi vakaların yaşandığı belirtiliyor. Bu tür eylemler, sınır dışı etmeme prensibi gibi, devletlerin uluslararası ve bölgesel hukuk altındaki yükümlülüklerine uygun düşmemektedir." değerlendirmesi yapıldı.

Açıklamada, BM üyesi ülkelere, Küresel Göç Sözleşmesi’nin "ortak sınır noktalarındaki kayıp göçmenlerin hayatını kurtarmak için uluslararası eylemde bulunmayı" içeren 8. Hedefi’ni uygulamak için harekete geçme çağrısı iletildi.

Haberler


Emekli öğretmen Mehmet Emin Latif son yolculuğuna uğurlandı

Gündem’in acı günü

ADF’de Batı Trakya Türk Azınlığının sorunları gündeme taşındı

Bulgaristan’da ilk sonuçlar: Radev tek başına hükümet kurabilir

Danışma Kurulu Witten derneği saldırısını kınadı

Yeni Tarım ve Kalkınma Bakan Yardımcısı belli oldu

Yunanistan ve Fransa savunma anlaşmasını 5 yıl uzatacak

“Open Business” sistemi işletmelere anlatılacak

Witten’de Batı Trakya Türkleri derneğine saldırı

Gümülcine Başkonsolosluğunda 23 Nisan coşkusu: Çocuklar doyasıya eğlendi

Mucize Tiyatrosu Edirne’de sahne aldı: “Gulyabani” izleyenleri büyüledi

GAT’tan “12 Ay 12 Mutluluk” projesi