Anasayfa

24-10-2026
Demircik – Palas sınır kapısında Interreg etkinliği düzenlendi
Doğu Makedonya - Trakya Eyalet Başkanı Hristodulos Topsidis, Yunanistan ile Bulgaristan arasındaki yeni yol bağlantısının ticaret, turizm ve yerel kalkınma açısından yeni olanaklar oluşturacağını söyledi.
24 Ekim 2026 Cumartesi



Doğu Makedonya - Trakya Eyalet Başkanı Hristodulos Topsidis ve eyalet heyeti, 23 Ekim Cuma günü Bulgaristan’daki Palas (Rudozem) sınır kapısında düzenlenen Interreg etkinliğine katıldı. Etkinlikte, Yunanistan’ın Demircik ile Bulgaristan’ın Palas sınır kapıları arasındaki yol bağlantısının iki ülke arasındaki ulaşım ve iş birliğine katkıları ele alındı.

Eyalet heyetinde İskeçe İlinden Sorumlu Eyalet Başkan Yardımcısı Vasiliki Pavlakaki, İskeçe Dağlık Bölge ve Kültürlerarası Kalkınma Sorumlusu Eyalet Meclis Üyesi Salih Yörük, Vatandaşlara Hizmet ve Hassas Toplumsal Gruplar Sorumlusu Eyalet Meclis Üyesi İbrahim Amuçka, Kalkınma Planlaması ve Programlaması Sorumlusu Eyalet Meclis Üyesi Fatih İsmailko, Doğu Makedonya - Trakya Eyaleti Avrupa Programları Dairesi Müdürü Spiros Arseniu, Teknik Hizmetler Müdürlüğü çalışanları ve eyalet başkanının çalışma arkadaşları yer aldı.

Yunanistan – Bulgaristan Sınır Ötesi İş Birliği Interreg Programı kapsamında düzenlenen etkinlikte, yeni yol bağlantısının sınır ötesi ulaşımı kolaylaştırması, erişilebilirliği artırması ve iki ülke için yeni kalkınma olanakları oluşturması üzerinde duruldu.

Topsidis konuşmasında, Demircik’ten Yunanistan-Bulgaristan sınırına uzanan yolun Ocak 2026’da trafiğe açılmasının iki tarafı birbirine bağlama çabalarında önemli bir aşama olduğunu belirtti. Sınır geçiş noktasının faaliyete geçmesinin Yunanistan ile Bulgaristan arasındaki iş birliğine yeni bir ivme kazandıracağını ifade eden Topsidis, sınırların iletişim, kalkınma ve ortak fırsatlar için köprüye dönüşmesi gerektiğini söyledi.

Yeni bağlantının ticaret, turizm, girişimcilik ve kültürel alışveriş açısından yeni imkanlar yaratacağına dikkat çeken Topsidis, ulaşımın kolaylaşmasının pazarları birbirine yaklaştıracağını ve yerel toplumlar arasındaki ilişkileri güçlendireceğini kaydetti.

YOL GÜVENLİĞİ İÇİN 6,1 MİLYON EUROLUK PROJE
Topsidis, sınır ötesi ulaşımın geliştirilmesinin yanı sıra güvenli ve işlevsel yol altyapısına ihtiyaç bulunduğunu vurguladı. Bu kapsamda, İskeçe ilindeki dağlık yol ağının altı ayrı bölümünde, toplam 17,3 kilometrelik güzergâhta yol güvenliğinin artırılmasına yönelik 6,1 milyon euroluk projeye değindi.

Doğu Makedonya - Trakya Eyaleti tarafından yürütülen projenin Interreg Programı ve CrossBo 2 stratejik projesi aracılığıyla finanse edilmesine ilişkin gelişmenin olumlu olduğunu belirten Topsidis, yeni dikey yol aksının kalan bölümlerinin tamamlanması için de finansman sağlanmasının öncelikleri arasında yer aldığını ifade etti. Eyaletin, mevcut ve gelecek program dönemlerinde gerekli finansmanın sağlanması için girişimlerini sürdüreceğini söyledi.

Etkinlik kapsamında düzenlenen panelde de sınır ötesi bölgelerde ulaşım bağlantılarının ve hareketliliğin önemi ele alındı. Etkinlik kapsamında düzenlenen panelde sınır ötesi bölgelerde ulaşım bağlantılarının ve hareketliliğin önemi ele alındı. Özel Interreg 2021-2027 Birimi Müdürü Maria Nezeriti’nin yönettiği panelde, yeni yol bağlantısının kalkınma potansiyeli, altyapının tamamlanması ve iyileştirilmesi, yol güvenliği ile Avrupa Birliği yatırımlarının yerel toplumların yararına kullanılması konuları gündeme geldi.

Etkinliğe Avrupa Komisyonunun Bölgesel ve Kentsel Politikalar Genel Müdürlüğü (DG REGIO), Yunanistan ve Bulgaristan’daki program yetkilileri, bölgesel ve yerel yönetimler ile projeye katılan kurumların temsilcileri de iştirak etti.

İŞ BİRLİĞİNİN ÖNCÜLERİ ANILDI
Etkinlik çerçevesinde Topsidis ve eyalet heyeti, Bulgaristan tarafında sınır kapısı yakınında, projenin hayata geçirilmesine katkıda bulunanların anısına dikilen anıtı da ziyaret etti. Ziyarette Smolyan Eyalet Başkanı Georgi Pepelanov ve Bulgaristan heyetinden temsilciler de yer aldı.

Topsidis, burada Yunanistan-Bulgaristan Dostluk Derneği Başkanı merhum Georgi Çilingirov’un kızı Donka Çilingirova ile bir araya geldi. Çilingirova, babasının iki halk arasında iletişim ve iş birliğinin önemine duyduğu inancı dile getirerek projeye katkı sağlayanlara teşekkür etti.

Topsidis, projenin hayata geçirilmesine katkıda bulunan Yunanistan ve Bulgaristan’daki kurum ve çalışanlara teşekkür ederek iki ülke arasındaki ortak çabaların sürdürülmesinin önemini vurguladı.

Çilingirov’un vizyonunu özetleyen “Yolların olduğu yerde yaşam vardır” sözü, etkinliğin öne çıkan mesajlarından biri oldu.


Haberler


Numan Kurtulmuş’tan Yunanistan’a seçilmiş müftüleri tanıma çağrısı

Saatlerinizi geri almayı unutmayın!

Demircik – Palas sınır kapısında Interreg etkinliği düzenlendi

Türkiye Dışişleri Bakanlığından Yunanistan’a müftülük tepkisi

Maronya - Şapçı Belediyesinden altın madenciliğine karşı karar

BTTADK’dan müftü atamalarına tepki: “Çözüm yerine dayatma sürüyor”

Yunanistan’ı sarsan Pizza skandalı

İngiltere’den vatandaşlarına 72 saatlik acil durum hazırlığı çağrısı

Şike soruşturmasında iki muhbirden kritik ipuçları

Müftü atamalarına ABTTF’den tepki

Yunanistan’dan BM’ye Türkiye-Libya mutabakatının geçersizliğine ilişkin mektup

Hüseyin Zeybek’ten yurt dışında çalışan işçiler için vergi düzenlemesi çağrısı