01-03-2022
Milletvekili Baran kendisini hedef tahtasına koyan KomotiniPress'e tepki gösterdi
İskeçe KİNAL Milletvekili Burhan Baran, 'KomotiniPress' gazetesinde kendisi hakkında çıkan habere tepki gösterdi.
Baran, İskeçe Türk Birliği'nin düzenlediği yürüyüşle ilgili olarak soruşturma başlatılmasının ardından konuyla ilgili olarak İTB'de düzenlenen toplantıya katılarak konuşma yaptığı ve daha sonraki günlerde İTB'yi ziyaret ettiği için KomotiniPress adlı internet sitesinde yayınlanan ve kendisini eleştiren haber - yoruma tepki gösterdi.
Milletvekili Baran, bir azınlık mensubunun İskeçe Türk Birliği’nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından haklı bulunduğunu, ancak Yunanistan devleti tarafından bu kararın uygulanmadığını duyurduğunda birilerinin şaşırması veya tehdit altında kaldığını hissetmesinin doğru olmadığını belirtti.
Burhan Baran'ın konu ile ilgili açıklaması şöyle:
"KomotiniPress ’in 21 Şubat 2022 tarihli yazısı vesilesiyle, belirli kişilere sükunetli ve sorumlu bir şekilde davranmaları gerektiğini bildirmek için çağrı ve de ihtar amaçlı olan bu bildiriyi yapma ihtiyacını duydum.
Bazılarının -neyse ki hâlâ çok azının- sözde gazetecilik ya da bilgilendirmek adına Batı Trakya’da son derece sorunlu ve bir o kadar da tehlikeli şekilde hareket etmelerinden duyduğum rahatsızlığı ve kırgınlığımı ifade etmek istiyorum. Acaba farklı 'sesleri' mi ifade ediyorlar? Bazı kendini beğenmiş 'üstbaşlar'dan güç aldıklarını mı düşünüyorlar? Neden bireylere, kurumlara, hak sahiplerine hakaret ve tahrik ederek bulunduğumuz hassas bölgedeki toplumsal barışı ve farklı kültürel unsurların bir arada var olmasını engellemeye çalışıyorlar?
Yakın tarihli bir gazetedeki köşe yazısında, Batı Trakya’da milliyetçiliğe kendini adamış bir gazeteci, Avrupa ve Yunanistan’daki gelişmelerin merkezinde bulunan yasal bir dernek hakkındaki tartışmada, telefon bağlantısı aracılığıyla yapmış olduğum açıklamalarımın başka bir ülkenin çıkarları veya oy toplama doğrultusunda olduklarını ima etmiş.
Ben de açıkça söylüyorum ki, nihayetinde demokrasi yasalara saygı duyan ve toplumun ilerlemesini isteyen tüm vatandaşları kapsamaktadır. Demokratik bir toplum, yasalara karşı saygı ve barış çerçevesinde yer alan tüm sesleri, kökenlerini ve isteklerini kucaklamaktadır.
Elbette azınlık mensubu üyeler olarak tüm haklardan tamamıyla yararlanabileceğimiz güvenli bir ortamda yaşamak istiyoruz. Ayrıca psikiyatrist ünvanıma dayanarak, düzgün psikolojinin bireysel ve toplumsal açıdan önemini bildiğim için yapılan argümanların ve taleplerin sakin bir ortamda yapılması gerektiği kanısındayım.
'Dünya çapında yer alan jeopolitik gelişmelerden dolayı zor zamanlar yaşayabiliriz' ve bu ihtimal karşısında 'birlik olmalıyız' dediğimde, bu 'Yunanistan-Batı Trakya’nın düşman çıkarlarını desteklediğim doğrultusunda tercüme edilmemelidir!' Aynı zamanda Türk-Yunan ilişkileri gergin olduğunda azınlığa genellikle güvensizlikle bakıldığını unutmamak gerekir. Bir azınlık mensubu üyesinin (Ksanthi) İskeçe Türk Birliği’nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından haklı bulunduğunu, ancak Yunanistan devleti tarafından bu kararın uygulanmadığını duyurduğunda birilerinin 'şaşırması' veya 'tehdit altında kalması' mümkün değildir.
Şahsen avukat olmadığımdan dolayı bu konuya sadece atıfta bulundum. 'Bu dernek azınlığın ortak paydasıdır' dediğimde de, asıl başarının tümümüzün bir arada varolabilmenin önemini belirtmekti. Ne yazık ki 'anlaşmazlık ve hoşgörüsüzlükten beslenen' bazıları, söylemek istediğimi yanlış anlamışlar. Her zaman vurguladığım gibi, bizi ilgilendiren bu konular sakin ve yapıcı bir atmosferde dile getirilmelidir.
Bir vatandaş olarak, bazı kişilerin yazılarının olası çıkarlarının doğrultusunda yapılarak, yasal sonuçlara maruz kalabilme ihtimalini unutmamalarını ve dikkat etmelerini rica ediyorum. Bir politikacı olarak da belirli kişilere ülkemizdeki barışı tehtid edecek unsurlardan uzak durmalarını tavsiye ediyorum. Bu konular bize uymaz. Bölgemize öncelikle huzur ve refah gereklidir."