Anasayfa


17-05-2022
Yunanistan para olunca F-35 satın almayı hedefliyor
Yunanistan’ın finansal açıdan mümkün olduğunda F-35 savaş uçakları almaya hazır olduğu ifade edildi.
17 Mayıs 2022 Salı

Yunanistan’ın finansal açıdan mümkün olduğunda F-35 savaş uçakları almaya hazır olduğu ifade edildi.

Kathimerini gazetesinde yayımlanan haberde, Başbakan Kiriakos Miçotakis'in ABD ziyaretinin kuşkusuz Yunan-Amerikan ilişkilerinin en istikrarlı ayağı olan savunma iş birliği ile bağlantılı olduğu vurgulandı. Haberde, “Birkaç gün önce Yunan Parlamentosu tarafından onaylanan Karşılıklı Savunma İşbirliği Anlaşması'nın (MDCA) aşikar değeri dışında, Atina şimdiden Amerikan savunma sanayisi tarafından bir dizi alt program başlatıyor. Milli Savunma Bakanlığı, finansal açıdan mümkün olduğunda F-35 savaş uçaklarının alımı konusunda gereken adımları atacağını reddetmiyor. F-35'lerle ilgili tartışmalar son iki yıldır zaman zaman alevlense de gerekli adımlar atılmıyor.” ifadelerine yer verildi.

Kathimerini gazetesinin haberine göre; beşinci nesil F-35 savaş uçaklarının tedariki için öncelikle Yunan Hava Kuvvetleri'nin ABD makamlarına “Talep Mektubu” göndermesi gerekiyor.

ABD Savunma Bakanlığı’ndan bir heyet, 23 Mayıs'ta Hava Kuvvetleri ve Savunma Bakanlığı ile görüşmek üzere Atina'ya gelecek. Heyetin ziyaretinin temel amacı, F-35'lerin fiyatı ve tedarikiyle ilgili bilgileri güncellemek olarak açıklandı.

Haberde, bir F-35 savaş uçağının fiyatının 80 milyon dolar olduğu ifade edilirken, gerekli adımların atılması halinde ilk F-35 uçağının 2027’den önce Yunanistan’a gelmesinin mümkün olmadığı kaydedildi. İlk F-35 savaş uçaklarının 2028 veya 2029 yıllarında Yunanistan’a gelebileceği, ancak daha önce bu uçaklar için gerekli olan altyapının oluşturulması için bir dizi yatırım ve çalışmanın yapılması gerektiği belirtildi.

F-35 savaş uçaklarının Yunanistan’da konuşlanabilecek muhtemel yerlerin ise Larisa, Araksos veya Suda’daki hava üsleri olabileceği ifade edildi. Bu aşamada F-35’lerle ilgili olarak ortak üretim ihtimalinin olmadığı ancak satın alma ihtimalinden bahsedilebileceği dile getirildi.

Öte yandan, Yunan Hava Kuvvetlerine ait F-16 savaş uçaklarının modernizasyonuyla ilgili olarak da bazı gelişmeler var. Kathimerini gazetesinin haberinde yıl sonundan önce ilk F -16 Viper’ların teslim edileceği belirtildi. Mayıs sonuna kadar ise F-16 Blok 50 savaş uçaklarının modernizasyonuyla ilgili işlemlerin ilerlemesi bekleniyor.

Atina ve Washington ayrıca üç adet MQ-9 insansız hava aracı, amfibi zırhlı araçlar ve bir dizi daha küçük projeyle ilgili de görüşmeleri sürdürüyor.

Bu konuların, Savunma Bakanı Nikos Panayotopulos’un muhtemelen Temmuz ayında gerçekleştireceği ABD ziyareti sırasında ele alınabileceği ifade edildi.

Haberler


BTTDD Bursa Şubesinden Yıldırım Belediyesine ziyaret

DEB Partisi Avrupa Parlamentosu seçimlerine katılıyor

Eyalet Eğitim Müdür Vekili Kosmidu’dan azınlık eğitimiyle ilgili yazı

Koruma altındaki 47 vahşi hayvan zehirlenerek öldürüldü

Burhan Baran’ın dokunulmazlığı kaldırıldı

Batı Trakya Camileri Din Görevlileri Derneğinde nöbet değişimi

Mecliste yumruklu saldırı!

İnhanlı Belediyesinde içme suyu tedariki için 4 milyon euroluk proje

AEK Kadın Voleybol Takımı’nda Yunus Öçal dönemi sona erdi

Gümülcine Başkonsolosluğunda 23 Nisan coşkusu

Çöl tozu Atina’da gökyüzünü kapladı

ABD Dışişleri Bakanlığının 2023 Yunanistan İnsan Hakları Raporu yayımlandı