Anasayfa

09-08-2022
AB, Yunanistan'dan dinleme skandalında derinlemesine soruşturma bekliyor
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, PASOK - KİNAL partisi lideri Nikos Andrulakis ile gazeteci Tanasis Kukakis’in telefonlarının dinlenmesinin ortaya çıkmasıyla patlayan skandalda tüm suçlamaların Yunanistan hükümeti tarafından derinlemesine soruşturulmasını beklediğini bildirdi.
9 Ağustos 2022 Salı

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, PASOK - KİNAL partisi lideri Nikos Andrulakis ile gazeteci Tanasis Kukakis’in telefonlarının dinlenmesinin ortaya çıkmasıyla patlayan skandalda tüm suçlamaların Yunanistan hükümeti tarafından derinlemesine soruşturulmasını beklediğini bildirdi.

AB Komisyonu sözcülerinden Anitta Hipper, Yunanistan’da muhalefet partisi PASOK’un yeni lideri ve Avrupa Parlamentosu Milletvekili Nikos Andrulakis ile gazeteci Tanasis Kukakis’in telefonlarının dinlenmesi üzerine istihbarat teşkilatı başkanı ile Başbakanlık Genel Sekreterinin istifasına yol açan dinleme skandalı hakkındaki soruları yanıtladı.

Teyit edilmesi halinde AB ülkelerinde ulusal istihbarat teşkilatlarının yasa dışı şekilde başta gazeteciler ve siyasi muhalifler olmak üzere vatandaşlara yönelik dinleme yapmasının kabul edilemez bir durum olduğunu vurgulayan Hipper şöyle devam etti:

"Üye ülkeler ulusal güvenliklerini koruma yetkisine sahiptir ve temel hakların korunmasını sağlamak için kendi güvenlik teşkilatlarını denetlemeli, kontrol etmelidirler. Kişisel verilerin korunması, gazetecilerin güvenliği ve ifade özgürlüğü de mutlak öneme sahiptir.

Bu tür olayların soruşturulması AB üyesi ülkelerin sorumluluğundadır. AB Komisyonu, her türlü suçlamanın derinlemesine soruşturulmasını ve vatandaşların güveninin tesis edilmesini beklemektedir."

EUROPOL ve AB SAVCILIÄžINA ÇAÄžRI
Yunanistan’daki skandalın ortaya çıkmasından sonra bazı Avrupa Parlamentosu milletvekilleri de olaya tepki gösterdi ve AB kurumlarının devreye girmesini talep etti.

Parlamentonun etkili milletvekillerinden Hollandalı Sophie in’t Veld, Yunanistan hükümetinin iddia ettiği gibi durumun uluslararası bir sorun olarak görülmesi halinde Europol ve AB Savcılığının devreye girmesi ve olayı soruşturması gerektiğini belirtti.

Hollandalı milletvekili, bu konuda bir tavsiye kararı hazırlayacağını açıkladı.
Bu arada Avrupa Parlamentosu gelecek günlerde Yunanistan’daki skandal hakkında özel toplantılara da sahne olacak.

Parlamentoda Pegasus ve eş değer casus yazılım kullanımı hakkında daha önce oluşturulan araştırma komitesi, Yunan gazeteci Tanasis Kukakis’i dinlemek için 30 Ağustos’ta oturum düzenleyecek.

Sonraki günlerde de Andrulakis’in dinleneceği bir oturum daha düzenlenmesi bekleniyor.

Haberler


OPEKEPE yolsuzluk davasında tutuklama zinciri büyüyor

ABTTF, İtalya’da düzenlenen FUEN Kongresi’ne katıldı

Gümülcine Müftülüğünden “Çocuğunu Al, Sabah Namazına Gel” etkinliği

Batı Trakyalı gençler Atina’da Yunan Parlamentosunda

Sakellion ve Batı Trakya’daki kimlik meselesi

Batı Trakya Türk Azınlık eğitiminde ikili hak gaspı dönemi (mi)?

İnsanın yüklendiği emanet

Birlikte yaşamanın etik dili nasıl kurulabilir?

Mustafçova’da “Gazze için Hayırda Buluşalım” etkinliği düzenlendi

Zeynelli köyünde geleneksel mahya soydaşları bir araya getirdi

İTB’de Cumhuriyet Gecesi

Rodop tütün üreticileri destek bekliyor